»Policija, popišite nas vse! Se vidimo prihodnji petek«

V središču Ljubljane je že 20. potekal protivladni protest. Uvod vanj je bila Akcija opogumljanja žvižgačev pred stavbo Fursa.
Fotografija: 20. protest v Ljubljani se je odvil po preizkušenem scenariju iz preteklosti: z vožnjo na kolesih po osrednjih ulicah in ponovno ciljem na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
20. protest v Ljubljani se je odvil po preizkušenem scenariju iz preteklosti: z vožnjo na kolesih po osrednjih ulicah in ponovno ciljem na Trgu republike. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Dvajsetič na ulicah, tokrat znova predvsem na kolesih, kar so napovedovali že na družbenih omrežjih. Središče Ljubljane in ponovno tudi drugi kraji po Sloveniji so bili znova prizorišča protivladnih protestov. V Ljubljani znova po preizkušenem scenariju iz preteklosti: z vožnjo na kolesih po osrednjih ulicah in ponovno ciljem na Trgu republike.



Protestnike so znova spremljali policisti. Na programu na Trgu republike je bilo med drugim govora o vladi, medijskem zakonu in 780 milijonih za vojsko, ministru, ki je odstopil, a pravzaprav ni, in ministrici, ki nikakor noče odstopiti.

Uvod v protest se je popoldne zgodil pred sedežem generalnega finančnega urada Finančne uprave Republike Slovenije na Šmartinski cesti v Ljubljani. V času, ko je v notranjosti objekta morda komu že odzvonila ura za petkov odhod domov, so protestniki uprizorili Akcijo opogumljanja žvižgačev. Njen osrednji del je bil govor Ivana Galeta. Celoten današnji program je bil po napovedi protestnikov nasploh namenjen opogumljanju žvižgačev.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




20.24
Policisti so znova prišli do Jaše Jenulla in mu povedali, da lahko pričakuje novo kazen. Zatem so vsi v okolici divignili roke, da so organizatorji.

Možje postave so sprostili promet mimo stavbe parlamenta.

20.07
Pred parlament so odnesli plakate in jih zataknili na okna ali položili na tla. To predstavlja konec programa tokratnega protesta, ne pa tudi gneče. Šubičeva ulica ostaja za promet neprevozna, odmevajo vzkliki: »Lopovi!«

FOTO: Borut Tavčar/Delo
FOTO: Borut Tavčar/Delo


20.06
»Policija, popišite nas vse! Se vidimo prihodnji petek.«

20.05
»Za konec še pomembno obvestilo. Slogan smrt janšizmu svoboda vsem, ni kaznivo dejanje.«

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


20.03
»Že 30 let nam kradejo. Zato se ne bomo ustavili. Kaj hočemo od te vlade? Odstop.«

20.01
»Že 20 petkov opozarjamo na nepravilnosti. Aleksandra Pivec je gotova, Aleš Hojs pa očitno shizofren. Je odstopil ali ne?«

19.59
»Po celi Sloveniji kolesarijo. Je to še smiselno? Je, ker smo uporniki, ker smo osvobodili Trg republike in pregnali rumene jopiče.«



19.55
»Danes smo bili pred davčno upravo in delili piščalke. Odstavili so direktorja, ki ni hotel ustaviti preiskave o nabavi respiratorjev,« je povedal Jaša Jenull. »Ustrahujejo uslužbence, pozabljajo prijavljati prihodke. 150.000 evrov primanjkljaja pridela vlada vsako minuto. V proračunu bodo najbolj skrčili sredstva za kulturo in znanost, za orožje pa bodo dali 780 milijonov evrov.«

19.53
»Generalno sporočilo je samo eno, ta vlada mora odstopiti.«

19.51
»Sprostite prehod na Trg republike, da bomo lahko uživali svobodo.« Obesili bodo zastavo.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


19.43
Kolesarji so na območju Trga republike vzpostavili krožno vožnjo.

19.38
Za nekatere starejše je bil danes tempo protestnikov očitno prehiter. Zbiranje na Trgu republike bo še trajalo.

19.02
»Kaj se bo zgodilo? Ta vlada bo neizogibno padla!« Kolesarjenje poteka po trasi, po kateri so se protestniki podali že velikokrat še v času razglašene epidemije. Po Slovenski cesti, Erjavčevi in drugih ulicah, cilj bo znova Trg republike pred Državnim zborom, kjer je napovedan program.



19.01
»Danes ni kar en petek, to je jubilejni petek,« pravijo protestniki. »Za vse bo dovolj prostora. Tradicionalni krog po Ljubljanskih ulicah. Gremo spet na trg republike.«

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

10.000 biciklov zbranih je


»10.000 biciklov zbranih je. To je fakt, ki se ovreči ga ne da ... Protestiramo v miru z maskami čez obraz. ... In kot je fakt, da ljudstvo dosti vas ima ... In kot je fakt, da vse ukrepe ubogamo,« zvenijo izseki iz nenavadnega besedila, s katerim so protestniki podložili in na Facebooku objavili lastno različico globalnega hita gruzijsko-britanske pevke Katie Melua izpred let, naslovljeno Nine Million Bicycles. Drža, da protestiraš proti vladi, upoštevajoč vladne ukrepe, je morda komu nenavadna, protestniki pa so medse znova povabili vse, ki bi lahko prišli s kolesi ali drugimi sredstvi od skirojev do kotalk in palic. Tudi peš.



FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

 

Uvod pred Fursom


Jaša Jenull se je s prenosom izpred Finančne uprave oglasil ob 15. uri. Osrednji govorec Akcije opogumljanja žvižgačev je bil Ivan Gale, napovedan kot veliki žvižgač leta 2020. Dogodek so napovedali tudi v Inštitutu 8. marec.

»Opogumite se. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da ne boste ostali sami. Ljudje imajo dovolj koruptivnih praks, sprege gospodarstva in politike. Čas je, da se to preseka. Mogoče boste s tem da ste tiho, obvarovali peščico nepridipravov, na cedilu pa boste pustili dva milijona drugih,« je med drugim povedal Gale.

Nekaj protestnikov je pred vhodom tamkajšnim zaposlenim delilo piščalke in sporočila na letakih.



Zakaj Furs? Ozadje akcije je predstavljala vladna odstavitev generalnega direktorja Petra Jenka z vrha Fursa. Vlada je na njegovo mesto za vršilko dolžnosti generalne direktorice imenovala dolgoletno članico SDS Ireno Nunčič. Kot so zapisali protestniki, se je prvič v zgodovini finančne uprave zgodilo, da prihaja direktor neposredno iz vrst vladajoče politične stranke.

Gale je menjavo na vrhu Fursa označil za »hiter udar na vodilni položaj«. V ozadju Jenkove zamenjave naj bi bil sporni posel z ventilatorji podjetja Geneplanet, je v torek poročala TV Slovenija.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Komentarji: