V Svizu grozijo z »valečim se« pritiskom

Za se je že opredelili sindikat pravosodja, državnih organov, carinikov in predšolske vzgoje.

Objavljeno
07. januar 2013 20.08
Mario Belovič, Dejan Karba, notranja politika
Mario Belovič, Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Priprave na splošno stavko javnega sektorja, ki bo 23. januarja, so v polnem teku. Ta teden se bodo o tem, ali bodo stavkali, izrekli skoraj vsi reprezentativni sindikati, veliko pa se jih je že. Zagotovo bodo stavkali v carini, državni upravi, zdravstvu, gasilstvu, skoraj zagotovo pa tudi v (visokem) šolstvu, znanosti in kulturi.

Edini pogovori vlade s sindikati trenutno potekajo med predstavniki ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in Policijskega sindikata Slovenije (PSS), ki so se srečali danes. »Na sestanku smo razčlenili zahteve, ki so rešljive znotraj ministrstva in policije. Do naših preostalih zahtev se bo morala opredeliti vlada,« nam je po pogajanjih pojasnil predsednik policijskega sindikata Radivoj Uroševič. Povedal je, da bo njegov sindikat stavko napovedal »v tistem trenutku, ko bomo ocenili, da se je pogajalski proces zaustavil. Sicer pa smo stavko že napovedali za 23. tega meseca.«

Vseh zahtev PSS je šestnajst. »Odprte so ostale tiste, o katerih lahko odloči samo vlada in so skupne vsem sindikatom v javnem sektorju. Zahtevamo dialog, nasprotujemo zmanjševanju mase za plače in števila zaposlenih. Izrecno tudi zahtevamo izvajanje našega stavkovnega sporazuma iz maja 2012.« Na MNZ pravijo, da se bodo v pogajanjih, ki se bodo predvidoma nadaljevala prihodnji teden, osredotočili na tiste zahteve, ki jih je mogoče reševati v okviru ministrstva oziroma policije. O drugih se bo sindikat pogajal z vlado.

Vlada se za zdaj ne pogaja

Resorni minister za javno upravo do danes še ni sklical pogajanj s preostalimi sindikati, zato se ti pripravljajo na stavko. Za so se že opredelili sindikati zaposlenih v pravosodju, državnih organov, carinikov in predšolske vzgoje. Največji sindikati šolstva, znanosti in kulture, združeni v Svizu, pa bodo to storili do petka. Zaposleni na davčni upravi se bodo odločali jutri, zaposleni v upravi za kazenske sankcije pa pojutrišnjem. »Stavka 23. januarja bo splošna. Mi smo se že odločili, da jo bomo nadaljevali,« napoveduje predsednik sindikata carinikov Dušan Miščevič. O stavki jutri odločajo tudi gasilci.

Za SDS so največji sindikati na strani tajkunov

Na spletni strani Sviza opozarjajo, da morajo biti splošno stavko pripravljeni ponoviti, če vlada ne bo privolila v pogajanja, in organizirati tudi valečo se stavko, »ko bomo pritisk na vlado vzdrževali tako, da bodo na določen dan stavkali le posamezni deli javnega sektorja oziroma deli posameznih dejavnosti javnega sektorja«. Sandi Modrijan, ki v sindikatu skrbi za odnose z javnostjo, pravi, da bo o tem, kdo vse bo stavkal, več znanega v sredo, ko se bo predvidoma opredelila večina sindikatov Sviza. »Za so trenutno že v sindikatu predšolske vzgoje, skrajni rok za odločitev je petek.«

Na vladni strani glede splošne stavke trenutno vlada zatišje. Dogajanje je v nedeljo posredno komentiral le vodja poslancev vladajoče SDS Jože Tanko, ki je na spletu zapisal, da so »glavni sindikalisti politiki, saj so člani državnega sveta in aktivno sodelujejo pri oblikovanju in sprejemanju političnih odločitev«. Po mnenju Tanka največji sindikati – skupaj z državnim svetom, opozicijo, pomembnim delom protestnikov in tajkuni – ustvarjajo blokado v državi. In to pri »ključnih projektih, ki jih moramo sprejeti, če hočemo sploh upati na vsesplošno izboljšanje položaja«.