Veselinovič odstopil kot direktor STA, opozicija zahteva sklic izredne seje DZ

Zaposleni na STA po odstopu pričakujejo rešitev. Sindikat novinarjev napoveduje možnost stavke. V Bruslju zaskrbljeni.
Fotografija: Tudi v Bruslju so ob odstopu direktorja STA zaskrbljeni zaradi poslabševanja položaja, vlado pozivajo k odločnemu ukrepanju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Tudi v Bruslju so ob odstopu direktorja STA zaskrbljeni zaradi poslabševanja položaja, vlado pozivajo k odločnemu ukrepanju. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Bojan Veselinovič je po pogovorih o pogodbi o javni službi v letu 2021 z direktorjem Urada vlade za komuniciranje Urošem Urbanijo odstopil z mesta direktorja Slovenske tiskovne agencije. Kot je sporočil, so bili pogovori, ki so potekali po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni.

Kot je sporočil Bojan Veselinovič, so bili pogovori z Urošem Urbanijo, ki so potekali po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kot je sporočil Bojan Veselinovič, so bili pogovori z Urošem Urbanijo, ki so potekali po posredovanju predsednika republike Boruta Pahorja, neuspešni. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»Odstopam. Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan,« je Veselinovič zapisal v odstopni izjavi. »Vrhovno sodišče je nedvoumno povedalo, da je država po zakonu dolžna mesečno plačevati za javno službo STA. To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami,« je dejal Veselinovič in dodal, da je rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade.

Veselinovič verjame, da bodo z njegovim umikom nastale razmere, ko se bo še dodatno izbistril odnos vlade do STA. »Če bo STA vztrajala pri svojih zahtevah, bo nedvomno uspela na sodišču in bo vlada najkasneje takrat poplačala svoj dolg,« je zapisal.



O odstopu s funkcije direktorja STA in odpovedi pogodbe o zaposlitvi in poslovodenju je že obvestil nadzorni svet STA. Predsednik nadzornega sveta STA Mladen Terčelj je ob tem napovedal, da bo sklical nujno sejo nadzornega sveta, kjer bodo preučili nastale razmere, saj bo treba najti rešitev za nadaljnje vodenje in obstoj družbe STA.

Veselinovič, ki bi se mu sicer mandat potekel konec leta, pa pravi, da za službo ni dogovorjen z nikomer - tudi ne z Martinom Odlazkom, ki ima v lasti mrežo radiev in tiskovin, kot so namigovali »mediji« SDS.

Zaskrbljenost so izrazili zaposleni in stanovske organizacije. »Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA,« pa je za STA poudaril govorec evropske komisije Christian Wigand.

Odzvali so se tudi predstavniki poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levice. Zahtevali bodo sklic izredne seje v državnem zboru in predlagali sprejetje sklepa, s katerim bi od vlade zahtevali, da takoj izpolni svojo zakonsko obveznost in opravi plačilo za delo STA. »Zahtevamo, da vlada končno začne spoštovati zakone, ki jih v tej državi sprejema državni zbor, in končno spoštovati mnenje sodišč,« je bila ogorčena vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Da se soočamo že s slabim letom poskusov podreditve STA, tudi na račun finančnega terorizma in izčrpavanja zaposlenih in njihovih družin, pa je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. »Včeraj RTV, danes STA, jutri ti,« pa je dejal poslanec SD Franc Trček. »STA je steber vseh novic za medije. Enačba je preprosta: kdor nadzira produkcijo STA, nadzira produkcijo resnice in novic, ki se pojavljajo v slovenski medijski krajini,« pa pravi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.



Poslanka SDS Mojca Škrinjar – v drugih koalicijskih strankah se za STA za zdaj niso odzvali – pa je izpostavila, da upa, da se bo s tem dejanjem končala saga o STA. Upa tudi, da bo novi direktor začel izpolnjevati pogodbo in uredbo, ki zagotavlja financiranje STA ter da bo ta delovala v skladu z zakonom in potrebami Slovenije.

Po njenih besedah, ki jih navaja STA, v SDS tudi menijo, da je zakon o financiranju STA v redu ter da vladna uredba o opravljanju javne službe STA zagotavlja financiranje. Kot je še dodala, je bila STA ustanovljena, ko je nastala slovenska država in zato je prav, da je STA neodvisna in samostojna, čemur po njenem mnenju sledita tudi uredba STA in zakon.

Preberite še:

Komentarji: