Golob: Današnje dejanje je pod lupo celotnega sveta

Slovenija kot nestalna članica VS OZN nosi bistveno večjo odgovornost danes, kot bi jo v preteklosti, je o priznanju Palestine povedal predsednik vlade.
Fotografija: 13. junij je skrajni rok, ki si ga je vlada postavila za zaključek postopka priznanja Palestine. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
13. junij je skrajni rok, ki si ga je vlada postavila za zaključek postopka priznanja Palestine. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada je začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. »Slovenija kot nestalna članica varnostnega sveta OZN nosi bistveno večjo odgovornost danes, kot bi jo v preteklosti, zato je današnje dejanje pod lupo celotnega sveta,« je po seji vlade izjavil predsednik vlade Robert Golob.

»Pri odločanju o tem, po kateri poti gre Slovenija naprej, smo iskali ravnotežje med interesi zahodnega sveta, interesi arabskega sveta in interesi vseh preostalih držav članic Združenih narodov, ki so ne nazadnje prispevale svoj glas k naši izvolitvi,« je dejal premier. Kot je dejal, ne gre za notranjepolitični namen, ampak je namen, kako pomagati palestinskemu narodu. 

»Naš pristop je inovativen, in sicer zato, ker si želimo, da skozi dialog, ki ga bo naše priznanje sprožilo, dosežemo vse cilje, za katere si prizadevamo v okviru Združenih narodov. Cilje, ki gredo od takojšnjega premirja do izpustitve talcev, pa tudi varnosti in obstoja Izraela skozi rešitev dveh držav. Slovenija ta stališča dosledno zagovarja v vseh svojih nastopih v Združenih narodih.«

Kot je povedal Golob, je bila Slovenija doslej že vpletena v proces usklajevanja z enakomislečimi članicami EU, da se »priznanje Palestine uporabi kot vzvod pritiska za dosego prekinitve spopadov«. »Na tem mestu pozivam Izrael, da s svojimi napadi na Rafo in na Gazo nemudoma preneha in da se raje kot iskanja vojaške rešitve posluži pogajalske mize,« je dejal Golob in dodal, da je bila odločitev na vladi enotna, da je koalicija glede tega enotna. 

Priznanje pod določenimi pričakovanji

Slovenija je pri priznanju postavila določene pogoje, izhaja iz sklepa vlade, ki smo ga pridobili. Priznanje Palestine »v mejah iz leta 1967 ali v katerih koli drugih mejah, dogovorjenih med Izraelom in Palestino«, bi bilo tako izvedeno »ob nadaljnjem napredku glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev ter ob nadaljnjih reformnih prizadevanjih in opolnomočenju palestinske oblasti s ciljem rešitve dveh držav«.

Vlada bo najpozneje do 13. junija ocenila, kako se navedeno uresničuje, in če bo dosežen napredek, bo državnemu zboru predlagala priznanje Palestine kot neodvisne in suverene države. 

Kot je po seji vlade povedal Golob, ne gre za pogoje, ampak gre za pričakovanja do vseh vpletenih v spopad. »Napredek bomo spremljali, in če se bo izkazalo, da je napredek hitrejši, bomo priznanje zaključili hitreje. V vsakem primeru pa smo si postavili rok, to je 13. 6., kot skrajni rok, do kdaj moramo ta proces zaključiti,« je dejal predsednik vlade.

Iz kabineta predsednika vlade so že včeraj sporočili, da bo vlada danes začela postopek za priznanje Palestine kot neodvisne države. Kot so zapisali, pripravljajo predlog na način, »da bo priznanje prispevalo k doseganju dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Grozote v Gazi se morajo končati. Zato sta potrebna takojšnja prekinitev izraelskih napadov na Gazo ter iskanje rešitev za pogajalsko mizo. Vlada Republike Slovenije ostaja v stiku s podobno mislečimi državami, vendar pa je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države.«

Janez Lenarčič. FOTO: Reuters
Janez Lenarčič. FOTO: Reuters

Način in čas priznanja suverena odločitev

Včeraj se je kot datum priznanja omenjal 21. maj, ko naj bi Slovenija Palestino priznala skupaj s Španijo, Irsko in Malto. Viri so nato že včeraj neuradno navajali možnost, da to ne bo že 21. maja, iz kabineta predsednika vlade pa so v odgovor na to informacijo zapisali, da »vlada ostaja v stiku s podobno mislečimi državami, vendar je odločitev o načinu in času priznanja suverena odločitev posamične države«.

Postopek priznanja je v Sloveniji takšen, da predlog za priznanje pripravi vlada, potrditi pa ga mora državni zbor. Vlada želi Palestino priznati kot suvereno državo, brez diktatov od zunaj, želja pa je, da slovensko priznanje pomeni največji možni prispevek in spodbudo mirovnemu procesu med Izraelom in Palestino.

Hkrati želi vlada s preudarnim postopkom priznanja odpraviti vsak dvom, da bi lahko bilo priznanje Palestine interpretirano kot priznanje Hamasa. Proces priznanja v Sloveniji teče neodvisno od postopkov priznanja v Španiji in na Irskem, kjer so postopki priznanja najdlje med državami Evropske unije, medtem ko je Malta Palestino že priznala. Vsaka država je suverena in ima drugačne postopke za priznanje države.

 

Preberite še:

Komentarji: