Vrnimo ime neznanemu junaku: pred tankom

Dramatična fotografija je nastala prvi dan vojne za Slovenijo pri Podutiku. Kdo je osebe na fotografiji? Jo prepoznate?

Objavljeno
01. junij 2016 18.54
Ali Žerdin
Ali Žerdin

Pri Podutiku je tank poskušal ustaviti neznani goloroki mladenič. Ga prepoznate? V Vrhpolju pri Vipavi pa je skupina domačinov sedla pred tank in ga uspešno ustavila.

Fotografska pripoved o dvoboju med golorokim človekom in tankom je leta 1989 nadomestila biblično zgodbo o spopadu med Davidom in Goljatom. Leta 1989 je bil niz fotografij človeka, ki je ustavil kolono tankov, posnet na pekinškem Trgu nebeškega miru, isti prizor pa so na trak ujeli štirje fotoreporterji.

27. junija 1991 je podoben prizor posnel Delov fotoreporter Tomi Lombar. Pred tank, ki je iz Vrhnike prek Podutika prodiral proti Šentvidu, je stopil mladenič in ga poskušal ustaviti. Nedaleč stran od prizorišča je namreč tistega dne potekala veselica, eden od udeležencev pa je poskušal tank ustaviti. V nasprotju s človekom, ki je na Trgu nebeškega miru uspešno ustavil oklepno kolono, se je mladenič, ki je na fotografiji, v zadnjem trenutku, ko je bilo jasno, da bi ga tank povozil, umaknil. Ostala pa je fotografija, ki govori o pogumu neznanega junaka.

Če prepoznate osebo na fotografiji, nam to sporočite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Tank v Vrhpolju

Prizor, ki ga je Lombar pri Podutiku ujel v objektiv, ni edini dramatični spopad med človekom in tankom. Bralec Dela Egon Seljak iz Ajdovšline poroča o podobnem dogodku, ki se je že 26. junija zgodil v Vrhpolju pri Vipavi. Tank jugoslovanske vojske je namreč že 26. junija okrog 22. ure prihrumel v Vrhpolje, kjer so domačini razglasitev samostojnosti praznovali s sajenjem lipe.

Ko so slišali tank, je domačin Marjan Zavadlav dejal, da tank ne sme naprej. »Fantje, sedimo na cesto,« je rekel. Najprej so pred tank sedli Sergej Roldo, Darko Lavrekovič (danes že pokojni), Ivan Princes (sedanji župan) in Egon Seljak. Potem se jim je pridružilo še nekaj deset domačinov.

»Poveljujoči tanka je ob razburjenju postrojil šest vojakov, ki so spremljali tank, in jim ukazal, naj namerijo puške v nas, ter nas pozval, naj se razidemo. Kolega Roldo Sergej pa je rekel, naj se s hrbti obrnemo proti vojakom, ker se menda v hrbet težje strelja. Kar smo tudi naredili.«

Poveljujoči, ki je domačine poznal, potem vojakom ni ukazal, naj streljajo. Tudi tank ni zapeljal med ljudi, temveč je obstal. Egon Seljak je oficirju JLA predlagal kompromis: tank naj ugasne motor in se potem vrne proti Vipavi, domačini pa se bodo umaknili. Iz vipavske vojašnice je potem prišla okrepitev, tank pa se je res vrnil proti Vipavi. Dogodka v Vrhpolju žal ni nihče fotografiral.

***

Zakaj se nam zdi iskanje neznanega junaka pomembno? Po letu 1991 je to državo pretreslo nekaj divjih privatizacij. Ni šlo le za divjo prizatizacijo ekonomskega kapitala, pač pa tudi za divje lastninjenje simbolnega kapitala. Ključni simbolni kapital te države je povezan z njeno osamosvojitvijo.

Ob odločitvi za plebiscit so parlamentarne stranke sicer podpisale zavezo, da si ne bo prav noben del politične elite prisvajal zaslug za referendumsko odločitev ljudstva, a zaveza ni veljala dolgo časa.

25 let po osamosvojitvi se vsiljujejo miti o par osamosvojiteljih, ki naj bi jim bilo ljudstvo hvaležno. A simbolni kapital osamosvojitve pripada ljudstvu in njegovim neznanim junakom.

Na elektronskem naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. zbiramo bolj natančna pričevanja o dogodku 27. junija. Hkrati bralce vabimo, da nam povedo, ali lahko prepoznajo osebe na zgornji fotografiji, ki jo je takrat posnel Delov fotoreporter Tomi Lombar.

V prihodnjih dneh bomo objavili še kak ducat prizorov iz vojne za Slovenijo, na katerih nastopajo neznani junaki slovenske osamosvojitve. In tudi v prihodnjih dneh bomo povabili bralke in bralce, da nam pomagajo poiskati imena in priimke neznanih junakov slovenske osamosvojitve.

***

Včeraj smo objavili tudi fotografijo, ki je bila junija 1991 posneta pri Mostah. Oglasili so se nam bralci, ki so podrobneje predstavili okoliščine. Predstavili vam jih bomo v naslednjih zapisih. Če jih poznate tudi sami, nam pišite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Foto: Tomi Lombar