Eksploziji odjeknili v bližini sirske obveščevalne službe

Po zadnjih podatkih je bilo na jugu Damaska ubitih najmanj 55 ljudi, skoraj 400 je ranjenih.

Objavljeno
10. maj 2012 09.22
Posodobljeno
10. maj 2012 14.22
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si
Mo. Z., Ma. Ja., Delo.si

Damask − Po včerajšnji eksploziji, ki je odjeknila v bližini konvoja vozil mednarodnih opazovalcev Združenih narodov, danes iz Sirije poročajo o novih eksplozijah, tokrat iz prestolnice Damask. Sirska državna televizija je poročala, da je bilo v dveh eksplozijah ubitih najmanj 55 ljudi, skoraj 400 je ranjenih.

Eksploziji sta med jutranjo prometno konico odjeknili v okrožju Kazaz, kjer ima sedež sirska obveščevalna služba. »Eksploziji, ki sta delo teroristov, sta odjeknili na jugu Damaska,« je poročala televizija. Predvajala je tudi posnetke, na katerih je bilo moč videti ogromen krater, ob njem pa številna uničena vozila.

Posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige za Sirijo Kofi Anan je ostro obsodil nasilje, Rusija in Kitajska, ki veljata za zaveznici Damaska, pa sta se zavzeli za prenehanje nasilja in obe strani pozvali, naj delujeta v skladu z Ananovim mirovnim načrtom. Napade je obsodila tudi Evropska unija.

Smrtonosni napad, za katerega režim predsednika Bašarja al Asada in opozicija obtožujeta drug drugega, je pod vprašaj znova postavil premirje, ki je v veljavo stopilo 12. aprila, sirske aktiviste za človekove pravice pa pripravilo do tega, da so za jutri pozvali k množičnim demonstracijam.

Dogovora se ne drži nobena stran

Razmere v Siriji se sicer kljub prisotnosti tujih opazovalcev − v državi se jih trenutno mudi okoli 70 − niso izboljšale. Po pisanju Al Džazire je sirski režim ponoči znova obstreljeval mesto Homs, čeprav je BBC včeraj poročala, da je mesto skoraj povsem prazno. Aktivisti so sporočilu, da gre za eno hujših obstreljevanj v zadnjih tednih. Vse od uveljavitve prekinitve ognja tuji mediji poročajo, da se nobena stran − ne režim ne opozicija − ne drži dogovora.

Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice s sedežem v Veliki Britaniji je bilo v več kot 14 mesecev trajajočem konfliktu ubitih okoli 12.000 ljudi.