Gotovina in Markač: pritožbe poslane, ekipe okrepljene

Kakor kaže, bo rušenje teze o zločinski organizaciji osrednja točka obrambe generalov Gotovine in Markača.

Objavljeno
02. avgust 2011 18.49
Posodobljeno
03. avgust 2011 08.59
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Zagreb – Haaški tribunal (ICTY) je pritožbe odvetnikov na prvostopenjsko sodbo hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču prejel po elektronski pošti. Kakšna je vsebina in kakšna bo strategija odvetniških ekip, za zdaj ni jasno, ima pa en sam cilj: spraviti obsojena na prostost. ICTY je Gotovino in Markača zaradi vojnih zločinov v času operacije Nevihta aprila letos obsodil na 24 oziroma 18 let zapora, tretjeobtoženega Ivana Čermaka pa so oprostili. Zdaj je na vrsti haaško tožilstvo, ki bo odgovorilo na pritožbo, sledi še replika obrambe, pritožbeni postopek pa se bo končal z odločanjem pritožbenega senata ICTY.

Odvetniki o podrobnostih pritožbe nočejo govoriti, rdeča nit papirjev, ki so jih poslali v Haag, pa je zavrnitev »vseh zgrešenih sklepov« razpravnega sveta, ki so bili podlaga za obsodbo. Obe odvetniški ekipi sta že nekaj časa precej okrepljeni. Markačevim odvetnikom sta se pridružila še angleški odvetnik John Jones (v pritožbenem postopku je »osvobodil« vojnega poveljnika Srebrenice Naserja Orića) in nemški pravnik Kai Ambos, obrambi Gotovine pa se je pridružil Guenael Mettraux, izkušeni odvetnik, ki je sodeloval v nekaj haaških procesih.

Za zdaj je težko napovedovati, ali bodo imele okrepitve pomembnejši učinek v obrambi. Po nekaterih ocenah je namreč obsodba Gotovine in Markača posledica zgrešene strategije obrambe (in hrvaških državnih manipulacij z njo), saj je bila ta zgrajena predvsem na obrambi države in njenega političnega in vojaškega vrha iz časa Nevihte, ne pa na obrambi posameznikov. Po teh interpretacijah je bil Čermak oproščen, ker je njegova obramba počela prav nasprotno: branila je le obtoženega.

Zrušiti tezo o organizaciji

Kakor kaže, pa bo prav rušenje (sodno sprejete tožilske) teze o zločinski organizaciji osrednja točka obrambe; vsaj tako so naznanjali ob napovedi pritožbe. Takrat so odvetniki govorili tudi o rušenju teze o neselektivnem bombardiranju, načrtni deportaciji srbskega prebivalstva, skratka o vseh domnevno zgrešenih sklepih o odgovornosti obeh generalov. Odvetniki tudi sodijo, da ni dokazov, da je Gotovina vedel za zločine, in dodajajo, da visok vojaški položaj ne more biti temelj obsodbe.

Obrambi sta se sicer že konec aprila dogovorili za skupno obrambo in delitev dela, da bi bila obramba kar se da učinkovita. Čeprav se je rušenje teze o zločinski organizaciji, na čelu katere je bil pokojni Franjo Tuđman, doslej izkazalo za zgrešeno, si bodo odvetniki očitno prizadevali prav za to, saj verjamejo, da je to najšibkejša točka sodbe (formulacije »zločinske organizacije« namreč po nekaterih pravnih interpretacijah pravo ne pozna) in da je prav to ključ do izpustitve Gotovine in Markača na prostost. Očitno bo to glavna naloga nemškega pravnika Kaia Ambosa, ki je po prepričanju odvetnikov ena najpomembnejših avtoritet za vprašanja mednarodnega kazenskega prava.