Izbruh ebole »ušel izpod nadzora«

Smrtonosni virus je v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji doslej zahteval več kot 330 življenj.

Objavljeno
20. junij 2014 19.57
SENEGAL-GUINEA-WAFRICA-DISEASE-HEALTH-EBOLA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Conakry - Širjenje smrtonosnega virusa ebole, ki je konec lanskega leta oziroma začetek letošnjega izbruhnil v Gvineji, je po začasni umiritvi v zadnjih tednih znova dobil zagon. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je v Gvineji, Sierri Leone in Liberiji umrlo več kot 330 ljudi.

»Stanje je jasno, priča smo drugemu valu epidemije. Kar se mene tiče, je [epidemija] ušla izpod nadzora,« je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal Bart Janssens, predstavnik organizacije Zdravniki brez meja. Pojasnil je, da je organizacija v boju z epidemijo, ki se je razširila tudi v gosto poseljena območja, med drugim tudi liberijsko prestolnico, dosegla skrajne meje svojih zmogljivosti. »To je prva epidemija ebole, ko naše [zdravstvene] ekipe ne morejo pokriti vseh potreb, vsaj kar se tiče centrov za zdravljenje.« Kot je pojasnil, še vedno ni jasno, ali imajo dovolj osebja za vzpostavitev še enega centra v Liberiji, nič pa ne kaže, da se razmere umirjajo. »Prepričan sem, da epidemije še zdaleč ni konec in da bo terjala še številne smrtne žrtve. Na koncu bo to najbolj smrtonosni izbruh doslej,« je povedal.

Tokratni izbruh virusa, ki povzroča hemoragično mrzlico - simptomi so sprva podobni gripi s spremljajočo se drisko in bruhanjem, v naslednji fazi pa nastanejo obsežne notranje krvavitve -, se od drugih razlikuje zaradi široke razpršenosti po več državah. Organizacija Plan International svari, da epidemijo lahko zamejijo le ljudje sami - okuženi, naj se javijo pristojnih ustanovam, zdravi pa naj se izogibajo stika z umrlimi in bolnimi. »Ljudje še niso spremenili načina vedenja. Veliko obolelih se še vedno skriva ali pa nadaljuje s potovanji. Po naših informacijah še naprej nadaljujejo tudi z nevarnimi pogrebnimi obredi,« je povedal Unni Krishnan, predstavnik Plan International.

Kot smo že poročali, cepiva proti eboli po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ni na voljo, prav tako za zdravljenje bolnikov z ebolo ni predvidena nobena posebna terapija. Na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da to ni neobičajno. Za veliko virusnih okužb je značilno, da je na razpolago le podporno zdravljenje, medtem ko na povzročitelja okužbe ni moč vplivati. To je po njihovih besedah tudi ena od posledic lastnosti virusov, ki se lahko hitro spreminjajo in prilagajajo, zato je v nekaterih primerih zelo težko (po)iskati ustrezno zdravilo, ki bi zaustavilo virus in njegovo širjenje.