Nezadovoljni kmetje s traktorji zasedli ulice Bruslja

Kmetje opozarjajo zlasti na visoke stroške, uvoz cenejših izdelkov iz drugih držav in stroge okoljske predpise EU.
Fotografija: FOTO: Sameer Al-doumy/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Sameer Al-doumy/AFP

V Bruslju, kjer poteka izredno zasedanje voditeljev članic EU, so danes kmetje iz protesta proti visokim stroškom in strogim evropskim predpisom s traktorji blokirali promet. Po poročanju belgijskih medijev so protestniki z več sto traktorji zasedli evropsko četrt. Pri tem so menda nastali tudi manjši izgredi.

Po navedbah policije so kmetje davi s približno 1300 traktorji in kmetijskim stroji blokirali ulice Bruslja, tudi v evropski četrti, kjer je sedež osrednjih institucij EU in kjer danes poteka izredno zasedanje voditeljev, ki se ga udeležuje tudi slovenski premier Robert Golob.

FOTO: Sameer Al-doumy/AFP
FOTO: Sameer Al-doumy/AFP

Sodeč po objavah na družbenih medijih so protestniki na trgu pred Evropskim parlamentom na več mestih zažgali odpadke in lesene palete, zaradi česar se je po trgu razširil črn dim, uničili pa so menda tudi spomenik. Poleg tega so po tleh raztresli gnoj in na policijo metali jajca, pivovske steklenice in petarde, poročajo belgijski mediji.

Belgijski premier Alexander De Croo je v odzivu na proteste kmetov v Belgiji kot tudi širom po Evropi danes dejal, da so skrbi kmetov »deloma legitimne« in da bi o tem vprašanju morali razpravljati tudi v okviru sveta EU, v katerem so zastopane države članice in ki mu v tem polletju predseduje Belgija.

FOTO: Sameer Al-doumy/AFP
FOTO: Sameer Al-doumy/AFP

Kot je dejal, so se kmetje v zadnjih letih zelo potrudili in se prilagodili novim standardom ter da jih je treba vključiti v razpravo.

FOTO: Sameer Al-doumy/AFP
FOTO: Sameer Al-doumy/AFP

Belgijski kmetje so se pridružili protestnemu gibanju kmetov v Franciji, Nemčiji in Italiji, ki blokirajo ceste, s svojimi akcijami pa opozarjajo zlasti na visoke stroške, uvoz cenejših izdelkov iz drugih držav in stroge okoljske predpise EU, pri čemer zahtevajo ugodnejšo obdavčitev in poenostavitev regulacije.

Težave evropskega kmetijskega sektorja in protesti kmetov po Evropi sicer uradno niso na dnevnem redu današnjega izrednega vrha EU. Vendar pa bi lahko voditelji v okviru razprave spregovorili tudi o tej pereči problematiki.

Komentarji: