Vsi voditelji podprli 50 milijard evrov pomoči za Ukrajino, tudi Orbán

EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajini, vemo, kaj je na kocki, je dejal predsednik evropskega sveta.
Fotografija: »Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo z dodatnim paketom pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU,« je na družbenem omrežju X zapisal Michel. FOTO: Johanna Geron/Reuters
Odpri galerijo
»Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo z dodatnim paketom pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU,« je na družbenem omrežju X zapisal Michel. FOTO: Johanna Geron/Reuters

Voditelji vseh 27 članic EU podpirajo 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino, je po današnjih pogovorih z madžarskim premierom Viktorjem Orbánom povedal predsednik evropskega sveta Charles Michel. Pomoč je del revizije dolgoročnega proračuna EU (MFF), ki vključuje še dodatna sredstva za soočanje z migracijami in naravnimi nesrečami.

»Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo z dodatnim paketom pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU,« je na družbenem omrežju X zapisal Michel po pogovorih z Orbánom, voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja evropskega sveta, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob.

Dodal je, da bo to omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino. »EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajine, vemo, kaj je na kocki,« je še zapisal Michel.

Madžarski premier Orbán je tako očitno vendarle privolil v nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v okviru revizije MFF. Ta vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Ursula von der Leyen, Charles Michel, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Viktor Orbán in Olaf Scholz na današnjem sestanku. FOTO: Ludovic Marin/AFP
Ursula von der Leyen, Charles Michel, Emmanuel Macron, Giorgia Meloni, Viktor Orbán in Olaf Scholz na današnjem sestanku. FOTO: Ludovic Marin/AFP

Vsako leto razprava o izvajanju finančnega instrumenta

Po neuradnih informacijah so se dogovorili, da bo evropski svet na podlagi letnega poročila evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Orbán je sicer pred zasedanjem zahteval, da bi pomoč Ukrajini članice potrjevale s soglasjem vsako leto.

Današnji dogovor o reviziji MFF je z zadovoljstvom sprejela tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen. »Evropski svet je potrdil naše prioritete. Podpora Ukrajini. Boj proti nezakonitim migracijam. Podpora evropski konkurenčnosti. Dober dan za Evropo,« je zapisala na omrežju X.

Revizija dolgoročnega proračuna Unije 2021–2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, sicer predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov. V to je poleg pomoči za Ukrajino vključenih dodatnih 9,6 milijarde evrov za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Revizija predvideva še po 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad in za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Za pokritje tega povečanja bodo morale članice prispevati dodatnih 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa bodo pridobili s prerazporeditvami obstoječih sredstev. Za 33 milijard evrov posojil, namenjenih Ukrajini, niso potrebni niti dodatni prispevki članic niti prerazporeditev obstoječih sredstev.

Ukrajina zadovoljna z dogovorom EU 

Ukrajina je danes izrazila zadovoljstvo z dogovorom EU o potrditvi nadaljnje makrofinančne pomoči. Ukrajinski premier Denis Šmihal je dogovor označil kot pomemben prispevek k skupni zmagi pri soočanju z rusko agresijo. »Vesel sem sprejetja odločitve o vzpostavitvi instrumenta za Ukrajino v vrednosti do 50 milijard evrov za obdobje 2024–2027. Države članice EU so še enkrat pokazale svojo solidarnost in enotnost v dejanjih za ukrajinsko ljudstvo, da se sooči z vojno,« je na družbenem omrežju X zapisal Šmihal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nagovoru voditeljem prek videopovezave poudaril, da današnja odločitev kaže na enotnost EU. Ta je potrebna tudi pri vojaški podpori Ukrajini, je dodal. »Hvaležen sem vam za vašo odločitev o finančnem instrumentu za nas, za naše ljudi, za Ukrajino,« je dejal Zelenski. »Pomembno je, da ste to odločitev sprejeli soglasno, vseh 27 članic. To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini,« je dejal.

Preberite še:

Komentarji: