Palestinci: Edini osumljenec za smrt Arafata je Izrael

Palestinska preiskovalna skupina obljublja, da bo nadaljevala s preiskavo o smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

Objavljeno
08. november 2013 15.49
PALESTINIAN-ISRAEL-SWITZERLAND-PROBE-ARAFAT
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Ramala - »To je največji zločin 21. stoletja,« je na današnji tiskovni konferenci povedal Tavfik Tiravi, vodja palestinske skupine, ki preiskuje ozadje smrti palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Njihova glavna naloga je ugotovitvi, kdo stoji za umorom.

»Trdimo, da je Izrael glavni in edini osumljenec v primeru atentata na Jaserja Arafata. Nameravano nadaljevati z natančno preiskavo in ugotoviti ter potrditi vse podrobnosti in elemente te preiskave,« je povedal Tiravi. Kot je povedal, je skupina palestinskih preiskovalcev natančno preučila izsledke švicarskega laboratorija, ki je v včerajšnjem poročilu potrdil, da so v kosteh pokojnega voditelja našli 18-krat višjo raven radioaktivnega polonija 210, kot je običajno. Kljub temu so v poročilu zapisali, da ne morejo ne potrditi ne zanikati, da je bil Arafat zastrupljen.

Na obtožbe Tiravija se je ostro odzval Izrael, ki vsakršno vpletenost v smrt palestinskega voditelja zanika. »To bom povedal najbolj preprosto in jasno, kot se le da: Izrael ni umoril Arafata in pika. Palestinci bi morali prenehali obtoževati Izrael brez vsakršnega dokaza. Izrael tega ni storil,« je povedal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Jigal Palmor.

Palestinski voditelj Jaser Arafat je po nenadni bolezni umrl 11. novembra 2004, star 75 let. Nemudoma so zaokrožile govorice, da so voditelja zastrupil. Dodatno jih je še podkrepilo dejstvo, da zdravniki niso diagnosticirali bolezni, prav tako po njegovi smrtni niso opravili obdukcije.

Njegova vdova Suha se je več let po smrti obrnila na pomoč katarske televizije Al Džazira, ki je začela brskati po preteklosti. Arafatove posmrtne ostanke so izkopali novembra lani, izbrane vzorce pa so poslali v analizo treh laboratorijev - v Švici, Franciji in Rusiji.

Medtem ko je švicarski laboratorij v posmrtnih ostankih zaznal povišano raven polonija in s tem s številnimi pomisleki priznal, da bi lahko bila teorija o zastrupitvi Arafata morda resnična, je danes ruska preiskovalna skupina sporočila, da rezultati preiskave niso dali nobenih dokončnih odgovorov.

Al Džazira poroča, da je ruski laboratorij prejel skupno 20 vzorcev kosti, analiziral pa je zgolj štiri, med njimi dva vzorca skeleta lobanje. Kot so ugotovili ruski strokovnjaki, so le v enem od vzorcev zaznali višjo raven radioaktivnosti.

Francois Bochud, ki je vodil švicarsko preiskovalno skupino, je za Al Džaziro povedal, da je izbira vzorcev, ki so jih analizirali Rusi, izjemno nenavadna. »Menimo, da lobanja ni najboljši vzorec kosti za analizo,« je pojasnil Bochud, ki je dejal, da skelet lobanje ni tako prekrvavljen kot druge kosti, zato se bi polonij tam ne bi nalagal. Forenzični strokovnjak Dave Barclay pa je ugotovitve ruskega laboratorija celo označil za nepomembne.