Pred stotimi leti Srbiji napovedali vojno

Točno mesec dni po atentatu na Franca Ferdinanda je bil narejen prvi korak velike vojne.

Objavljeno
28. julij 2014 17.29
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Begorad − V Srbiji so danes počastili stoletnico avstro-ogrske vojne napovedi Srbiji, s katero se je začela prva svetovna vojna. Mediji in politiki ob obletnici poudarjajo, da se je Srbija v vojni vzorno borila. Srbska vlada se je sešla na slovesni izredni seji v Nišu, kamor se je ob začetku vojne zatekla tedanja srbska vlada, piše Slovenska tiskovna agencija.

Srbski časniki so obletnico počastili s posebnimi izdajami in čustvenimi komentarji. »Bili smo junaki Evrope,« piše na naslovnici beograjskega časnika Naše Novine. Dnevnik Blic pa je zapisal, da Srbija iz časa prve svetovne vojne predstavlja večni vir junaštva in ponosa.

Prva svetovna vojna se je končala leta 1918 s kapitulacijo Nemčije in razpadom Avstro-Ogrske monarhije. Razpadlo je tudi Otomansko cesarstvo, v Rusiji pa je boljševiška oktobrska revolucija odnesla ruskega carja. Srbija je z 1,1 milijona smrtnih žrtev izgubila četrtino celotnega prebivalstva.

Avstrijski politiki: iz 1. svetovne vojne se moramo učiti

Avstrijski politiki so ob današnji 100. obletnici začetka prve svetovne vojne v luči sedanjih kriznih žarišč poudarili, da bi se morali iz dogodkov prve svetovne vojne česa naučiti. Izpostavili so tudi pomen Evropske unije kot mirovnega projekta, poroča STA.

Avstrijski kancler Werner Faymann je poudaril, da se danes ne spominjamo le »grozljivih dogodkov« iz prve svetovne vojne, temveč se moramo zavedati, da smo prav te dni v Evropi in na Bližnjem vzhodu priča kriznim žariščem, ki nas znova postavljajo pred velike izzive. Dodal je, da je »treba omogočiti mir tam, kjer se trenutno zdi zelo oddaljen«.

V Avstriji sicer ob današnji obletnici ni predvidenih posebnih slovesnosti. Se bodo pa izbruha prve svetovne vojne v prihodnjih dneh spomnili v več evropskih mestih.

***

Več o stoti obletnici prve svetovne vojne:

Vojna, ki se je začela veliko pred začetkom in se ni nikoli končala

Tomaž Mastnak: Živimo z dediščino imperijev

Veliki črni tornado

Evropa pred letom 1914: jahta, dobrote iz Jadranskega morja in lakota po vojni

»Šli smo kot teleta v klavnico, nismo vedeli, ne kod ne kam«

Že med prvo svetovno vojno smrt milijonov ni bila zgolj statistika

Avstrija za Slovence čedalje manj domovina in čedalje bolj ječa

Grobovi umirajoče monarhije so bili nenasitni