V Gazi vesela noč, mirno jutro

Izrael in palestinsko gibanje Hamas sta po večdnevnem obstreljevanju včeraj dosegla dogovor o prekinitvi ognja.

Objavljeno
22. november 2012 07.55
Posodobljeno
22. november 2012 08.30
PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-GAZA-TRUCE
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Gaza, Tel Aviv - Prebivalci Gaze, ki so jo dobrih osem dni obstreljevale izraelske sile, so po tem, ko sta palestinsko gibanje Hamas in Izrael včeraj pozno popoldne dosegla dogovor o prekinitvi ognja, začeli odstranjevati ruševine in ocenjevati škodo na objektih. Ponoči so Gazo preplavile zelene Hamasove zastave, pokenod je bilo videti tudi egiptovske. »Od začetka spopadov nisem zapustil doma,« je po pisanju tiskovne agencije AFP včeraj dejal Mai Abu Vatfa. »Vesel sem, da je vojna končana,« pa je povedal Nasim Hamduna.

Kljub nočnemu praznovanju in veselju po poročanju Nadima Babe, dopisnika Al Džazire, Palestinci ostajajo previdni. Zanima jih predvsem, kakšna je vsebina sklenjenega dogovora, ki uradno še ni bila predstavljena.

Tiskovna agencija AP poroča, da so se oboji danes zbudili v mirno jutro. Izraelska policija je sicer sporočila, da je v prvi uri po uveljavitvi dogovora na izraelsko stran iz Gaze izstreljenih 12 raket, a je Hamas to zanikal in zatrdil, da včeraj po 20. uri po srednjeevropskem času, ko je premirje začelo veljati, ni bila izstreljena nobena raketa.

Kot je že včeraj poročala agencija AP, dogovor med Izraelom in Hamason vključuje končanje izraelskih vojaških aktivnosti v Gazi in končanje palestinskega raketiranja tarč v Izraelu. Če bo prekinitev ognja zdržala 24 ur, bo Izrael odprl meje z Gazo in omogočil lažji prehod oseb in tovora ter tako omilil blokado območja, ki jo izvaja od leta 2007.

Prekinitev ognja sta v sredo v Kairu naznanila egiptovski zunanji minister Mohamed Kamel Amr in ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton.

Predsednik Hamasove vlade na območju Gaze Ismail Hanija je včeraj dejal, da so »dali lekcijo sovražniku Izraelu«, vodja Hamasa Haled Mešal pa je ocenil, da gre za »taktični poraz Izraela«. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že včeraj po pogovorih z ameriškim predsednikom Baracom Obamo dejal, da so s tako imenovano operacijo Steber obrambe, ki jo je izraelska vojska pred osmimi dnevi začela na območju Gaze, »zadali hud udarec tamkajšnjim terorističnim organizacijam«.

V osem dni trajajočem obstreljevanju - Izrael je na Gazo menda izstrelil 1500 raket, prav toliko na izraelsko ozemlje menda tudi Hamas - je bilo na palestinski strani ubitih 162 ljudi, na izraelski pet.