Sisi bo kot egiptovski predsednik prisegel v nedeljo

Iz Washingtona so že sporočili, da se veselijo sodelovanja z novoizvoljenim predsednikom.

Objavljeno
04. junij 2014 18.51
TOPSHOTS-EGYPT-VOTE-RESULTS
Mo. B,. Delo.si
Mo. B,. Delo.si

Kairo - Nekdanji poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi, ki je pred skoraj letom dni z oblasti odstavil prvega demokratično izvoljenega predsednika Mohmeda Mursija in gibanje Muslimanski bratje, bo kot novi predsednik Egipta prisegel v nedeljo. Iz Washingtona so že sporočili, da se veselijo sodelovanja z novim predsednikom. Egipt je sicer eden največjih prejemnikov ameriške pomoči, katere levji delež je namenjen vojski.

Egiptovska volilna komisija je sinoči objavila končne uradne rezultate volitev, ki ne odstopajo veliko od začasnih - po njihovih podatkih je bila udeležba na tridnevnih volitvah 47,5-odstotna, za nekdanjega poveljnika vojske pa je glasovalo 96,91 odstotka volivcev (leta 2012 je v drugem krogu prvih demokratičnih volitev za Mursija volilo 51,7 odstotka volivcev, volilna udeležba je bila 52-odstotna).

Prepričljiva prevlada Sisija nad edinim tekmecem, kandidatom levice Hamdenom Sabahijem, ni bila vprašljiva. Privrženci ga namreč slavijo kot junaka, ki je po 11 mesecih vladanja odstavil Mursija, in upajo, da bo po mesecih negotovosti državi povrnil stabilnost. Volitve, ki jih je volilna komisija nenačrtovano podaljšala za en dan, s pojasnilom, da so v zadnjih urah zabeležili naval na volišča, kritiki pa so opozarjali, da poskuša tako povečati nizko udeležbo, je opozicijsko gibanje Muslimanski bratje bojkotiralo, za tovrstni protest so se odločila tudi nekatera mladinska gibanja, ki so vzniknila med arabsko pomladjo leta 2011.

Tako eni kot drugi namreč opozarjajo, da so se znašli na tarči egiptovskih varnostnih sil. Od strmoglavljenja Mursija je bilo v Egiptu ubitih 1400 njegovih privržencev, več kot 15.000 je zaprtih. Več sto pripadnikov gibanja Muslimanski bratje, ki ga je prehodna egiptovska vlada kmalu po strmoglavljenju z oblasti znova razglasila za teroristično organizacijo in ga potisnila v ilegalo, je sodišče obsodilo na smrt in s tem izzvalo mednarodno ogorčenje.

ZDA pripravljene na sodelovanje z novimi oblastmi

Iz Bele hiše so danes sporočili, da se že veselijo sodelovanja z novo egiptovsko oblastjo in novoizvoljenim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, a so ga hkrati pozvali, naj izpelje reforme, ki se nanašajo na človekove pravice. »Novoizvoljenega predsednika in vlado pozivamo, naj sprejmejo reforme, ki bodo omogočale odgovorno in transparentno vladanje ter vsakemu posamezniku zagotavljale pravice.«

Zapisali so še, da so opazovalci potrdili, da so volitve potekale v skladu z egiptovskimi zakoni, a so izrazili tudi zaskrbljenost nad »restriktivnim političnim ozračjem« med volitvami. Pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami je zato Washington pozval Kairo, naj premisli o načinih, s katerimi bi izboljšali potek prihodnjih volitve. »Prava demokracija je zgrajena na temeljih vladavine prava, državljanskih pravic in odprtega političnega diskurza.«

Ameriški predsednik Barack Obama se bo menda s Sisijem srečal v kratkem.