Ukrajinska policija pospravlja tabore protestnikov

Pripadniki ukrajinski varnostnih sil preiskujejo prostore, kjer ima sedež največja opozicijska stranka.

Objavljeno
09. december 2013 09.01
Ukraine Protest
Mo. B., R. D., Delo.si
Mo. B., R. D., Delo.si

17:25: Največja opozicijska stranka Batkivščina je sporočila, da so pripadniki varnostnih sil vdrli na sedež stranke.

16.50: Ruski Interfax poroča, da pripadniki varnostnih sil začeli odstranjevati prepreke, ki so jih na ulicah v bližini vladnih stavb postavili protestniki. O spopadih ne poročajo.

KyivPost navaja besede poveljnika protiizgredne policije Andrija Tkačenka, ki trdi, da policija nima ne namena ne ukaza ukrepati zoper protestnike, zbrane na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti. A BBC poroča, da so protestnikom postavili ultimat - ulice morajo zapustiti do torka.

Ukrajinski državni tožilec je na spletni strani protestnike opozoril, naj zapustijo javne stavbe, ki so jih v preteklih dneh zasedli, in sami poderejo barikade. Vsi, ki tega ne bodo storili, pa bodo kaznovani.

***

Dan potem, ko je več sto tisoč ljudi na enem največjih protestnih zborovanjih po oranžni revoluciji leta 2004 zahtevalo odstop vlade in predčasne volitve, se razmere na ukrajinskih ulicah zaostrujejo. Ministrstvo za notranje zadeve je v središče Kijeva, kjer je peščica najbolj vztrajni protestnikov preživela tudi noč, napotilo posebne enote, medtem pa vlada in opozicija iščeta politično rešitev. Razmere bo poskušala nekoliko umiriti tudi zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton, ki bo jutri pripotovala v Ukrajino.

Predsednik Viktor Janukovič, ki mu kritiki očitajo, da v Vilni ni obrnil hrbta le EU, ampak tudi svojemu ljudstvu, je danes sporočil, da se bo jutri sestal s svojimi tremi predhodniki - Leonidom Kravčukom, Leonidom Kučmo in Viktorjem Juščenkom. Trije bivši predsedniki, ki so podprli proevropske protestnike, so opozicijo in vlado pozvali za skupno pogajalsko mizo. Po poročanju KyivPost bodo opozicijski voditelji svoj odločitev sporočili kmalu.

Središče Kijeva je tudi danes pod okupacijo protestnikov. Ceste, ki vodijo do vladnih zgradb, so zaprte z improviziranimi preprekami, protestniki na osrednjem kijevskem Trgu neodvisnosti in v mestni hiši zahtevajo odstop vlade in predčasne volitve.

Po prihodu posebnih oboroženih sil je med protestniki zavladala tesnoba. V kijevski mestni hiši, ki so jo demonstranti zasedli pred tednom dni, se pripravljajo na morebiten spopad s policijo.

»Pripravljamo se za oskrbo lažjih poškodb, tiste s hujšimi poškodbami pa bomo poskušali evakuirati, če nam bodo seveda to pustili,« je za KyivPost povedal zdravnik Andrij Posikira, ki je na posredovanje policije čakal v mestni hiši. Vse novinarjem in tistim, ki se šele bodo udeležil protestov, je svetoval, naj pridejo zaščiteni s plinskimi maskami.

Ukrajino je po presenetljivi odločitvi Janukoviča, da z Evropsko unijo po več letih pogajanj ne bo podpisal pridružitvenega sporazuma, zajel val protestov, na katerih množica zahteva odstop vlade in predčasne volitve. Samo včeraj se je na ulicah zbralo več sto tisoč ljudi, ki so glasno zahtevali, da se Ukrajina vrne na pot proti Bruslju, vladi pa so svoje stališče jasno sporočili tudi z zrušitvijo Leninovega kipa v središču mesta. Janukoviču so dali 48 ur za odstop.