Umrl nekdanji prvi mož Fiat Chryslerja

Sergio Marchionne se je v zgodovino vpisal kot eden najuspešnjih italijanskih menedžerjev zadnjih desetletij.
Fotografija: Sergio Marchionne se je pred smrtjo zdravil v Švici. AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI
Odpri galerijo
Sergio Marchionne se je pred smrtjo zdravil v Švici. AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI

V 66. letu starosti je umrl Sergio Marchionne, nekdanji glavni izvršni direktor družbe Fiat Chrysler. Novico o njegovi smrti so sporočili predstavniki holdinške družbe Exor, ki obvladuje večji del italijansko-ameriškega proizvajalca vozil.

Marchionne je umrl manj kot teden dni za tem, ko ga je nadzorni odbor koncerna nenadno razrešil s položaja. Vzrok za razrešitev je bilo znatno poslabšanje njegovega zdravstvenega stanja. Za njegovega naslednika so nadzorniki potrdili dosedanjega prvega moža proizvajalca vozil Jeep Mikea Manleyja.

Italijan s kanadskim potnim listom je na čelo Fiata prišel leta 2004 in ga rešil pred propadom. Pod njegovim vodstvom je italijanski proizvajalec avtomobilov po letu 2009 postopoma začel prevzemati napol propadlega ameriškega velikana Chrysler. Po njuni dokončni združitvi pred štirimi leti je skupina postala sedmi največji proizvajalec avtomobilov na svetu.

Marchionne naj bi po poročanju italijanskih medijev zbolel za rakom. Zadnji mesec svojega življenja naj bi preživel na zasebni kliniki v Švici.

Preberite še:

Komentarji: