V Gazi praznujejo 25. obletnico ustanovitve Hamasa

Večtisočglavo množico naj bi danes nagovoril tudi Hamasov vodja Haled Mašal, ki se je včeraj vrnil v Gazo.

Objavljeno
08. december 2012 12.00
PALESTINIAN-ISRAEL-GAZA-HAMAS-MESHAAL
Mo. B., Ti. K., Delo.si
Mo. B., Ti. K., Delo.si

Gaza - Več kot 100.000 Palestincev se je danes zbralo v mestu Gaza, kjer obeležujejo 25-letnico ustanovitve palestinskega gibanja Hamas. 

Množico je nagovoril Hamasov vodja Haled Mašal, ki se je vrnil iz večletnega pregnanstva v tujini. Kot je dejal, se Hamas zgleduje po Palestinski osvobodilni organizaciji (PLO) kot simbolu palestinske enotnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Smo ena oblast in se sklicujemo na PLO, ki jo želimo videti poenoteno,« je dejal Mašal. V tej izjavi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP videti nov poskus Hamasa, da se priključi PLO in poenoti palestinske vrste.

Obenem je ponovno poudaril, da se Izraelu ne sme popuščati. »Palestina od morja (Sredozemsko morje) do reke (Jordan), od severa do juga je naša zemlja, naša pravica in naša domovina,« je dejal. »Ne moremo priznati verodostojnosti zasedbe Palestine ali priznati Izraela,« je dodal.

Palestinci letošnjo obletnico ustanovitve Hamasa praznujejo le dva tedna po najbolj krvavih zračnih operacijah Izraela na območje Gaze v zadnjih štirih letih.

Hamas je po lastni oceni iz osemdnevnega konflikta izšel kot zmagovalec, saj je Izrael ob posredovanju Egipta pristal na prekinitev ognja in ni uresničil grožnje, da bo proti Gazi napotil tudi kopenske sile, še piše STA.

Mašal je v Gazo prispel v petek iz Egipta. 56-letni vodja politbiroja Hamasa se je rodil na Zahodnem bregu, a ga je z družino zapustil po šestdnevni vojni leta 1967. Gibanje, ki nadzoruje območje Gaze, trenutno vodi iz Katarja.

Na glavni oder v kompleksu Al Kitaba, ki ga je napolnilo morje zelenih zastav Hamasa, je prišel v spremstvu namestnika Muse Abuja Marzuka ter vodje Hamasove vlade Ismaila Hanije.

Množico je najprej nagovoril predstavnik Hamasovega oboroženega krila Brigade Ezedina al Kasama. Poudaril je, da so v najnovejših spopadih z Izraelom uporabili le 10 odstotkov svojih zmogljivosti. »Če bi Izrael povečal svoj pritisk, bi ga tudi mi. Odsekali bomo roko, ki z agresijo sega po naših ljudeh in voditeljih,« je zatrdil, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik izraelskega premiera Benjamina Netanjahuja je po drugi strani sporočil, da Hamas slavi "25 let pobijanja Izraelcev z raketami in samomorilskimi bombnimi napadi, kakor tudi ubijanja članov Fataha in kršenja človekovih pravic Palestincev". Palestinsko gibanje Fatah vodi palestinski predsednik Mahmud Abas in ima sedež na Zahodnem bregu.

V okolici prizorišča prireditve so močno okrepili varnost. Med drugim so že od jutra zaprte vse bližnje ceste. Več deset zamaskiranih članov Brigad Ezedina al Kasama nadzira dogajanje z okoliških streh.

Na glavnem odru sta postavljeni ogromni sliki ustanovitelja Hamasa, šejka Ahmeda Jasina, ki je umrl v izraelskem atentatu leta 2004, in vojaškega vodje Hamasa Ahmeda Džabarija, ki je bil ubit 14. novembra letos. Med obema portretoma stoji model rakete M75, kakršne so pred dnevi izstreljevali na izraelsko ozemlje. Iz te rakete je na oder tudi stopil Mašal, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po napovedih predstavnikov Hamasa naj bi se današnjih prireditev ob 25-letnici ustanovitve tega palestinskega gibanja udeležilo več kot 200.000 ljudi. Najmanj 3000 ljudi naj bi v ta namen pripotovalo v Gazo iz tujine.

Hamas so ustanovili tik po začetku prve palestinske vstaje leta 1987 pod navdihom egiptovske Muslimanske bratovščine. Ustanovni program tega gibanja med drugim poziva k uničenju Izraela in vzpostavitvi islamske države na mejah britanske mandatne Palestine izpred leta 1948.