Borell: Mir lahko temelji le na rešitvi dveh držav

Izraelski napadi na Gazo ne pojenjajo. Samo v zadnjih 24 urah je bilo v Gazi ubitih 32 Palestincev.
Fotografija: Žrtve bombardiranja v Rafi FOTO: Mohammed Abed/AFP
Odpri galerijo
Žrtve bombardiranja v Rafi FOTO: Mohammed Abed/AFP

Med več kot 34.000 ljudmi, ki so bili ubiti v Gazi, je tudi več kot dvesto humanitarnih delavcev in več kot sto novinarjev, je danes v Strasbourgu opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ponovil je poziv k spoštovanju mednarodnega prava, izpustitvi talcev in politični rešitvi, ki lahko temelji le na rešitvi dveh držav.

Še preden je izraelski napad na delavce humanitarne organizacije World Central Kitchen, v katerem je bilo ubitih sedem sodelavcev organizacije, povzročil val ogorčenja po vsem svetu, je bilo v Gazi ubitih 249 humanitarnih delavcev, je opozoril Borrell. Ubitih je bilo tudi več kot 100 novinarjev in medijskih delavcev. »To je nepojmljivo,« je ocenil in izrazil zaskrbljenost zaradi novega izraelskega zakona o omejevanju medijev.

Več kot šest mesecev po terorističnih napadih Hamasa, ki ga še naprej najostreje obsojamo, ne smemo pozabiti na človeško trpljenje v Gazi, je dejal Borrell, ki je ocenil, da so mesta v Gazi uničena bolj, kot so bila uničena nemška mesta v drugi svetovni vojni. Spomnil je, da je bila škoda na infrastrukturi januarja ocenjena na 90 milijard evrov.

Ponovil je pozive k spoštovanju mednarodnega prava, izpolnjevanju resolucij VS ZN, uresničitvi začasnih ukrepov Meddržavnega sodišča v Haagu, zaščiti civilistov in povečanju dotoka humanitarne pomoči v Gazo.

Tudi številni poslanci so v razpravi poudarjali potrebo po prekinitvi ognja v Gazi in spoštovanju mednarodnega prava, pa tudi k ustavitvi dobav orožja Izraelu in priznanju Palestine. Izraelskega priznanja, da je bil napad na konvoj humanitarnih delavcev posledica napake, ne bi smeli izkoriščati za obtožbe o sistematičninh namernih napadih, je bilo slišati na drugi strani. Rešitev za končanje trpljenja ni mogoča z obsodbo Izraela, da namerno ubija civiliste, je dejal Antonio Lopez (EPP).

V razpravi so sodelovali tudi štirje slovenski evroposlanci iz vrst SD in Renew.

Dogajanje v Gazi pod vprašaj postavlja našo kolektivno humanost in obstoj humanitarnega prava, je opozoril Milan Brglez in dodal, da so prizadevanja za priznanje Palestine korak k enakopravnejšemu odnosu in dialogu med Izraelom in Palestino. Zahtevamo premirje, izpustitev talcev, neovirano dostavo humanitarne pomoči, ustavitev dobav orožja Izraelu in ustavitev provokacij, pa je pozval Matjaž Nemec (oba SD/SD).

Irena Joveva je opozorila, da Izrael napade ciljno usmerja v bolnišnice, na območja delovanja humanitarnih delavcev in novinarje, tudi v obliki cenzure. Prihodnost Palestine ostaja kljub tragediji ključ do miru na Bližnjem vzhodu, pa je menil Klemen Grošelj (oba Renew/Svoboda). Edino upanje je po njegovem diplomacija, ki mora doseči politični dogovor o trajnem humantiarnem premirju in izpustitvi vseh talcev, nato pa se lahko začnejo pogovori o prihodnosti in rešitvi dveh držav.

Množična grobišča v enklavi

Izraelski napadi na območje Gaze ne pojenjajo. V zadnjih 48 urah so izraelske sile izvedle napade na sever, jug in osrednji del enklave, v zadnjih 24 urah pa je bilo v Gazi ubitih 32 Palestincev. Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je medtem danes izrazil zgroženost nad poročili o množičnih grobiščih v enklavi.

V zadnjih 48 urah je izraelska vojska med drugim izvedla napade na tri begunska taborišča ter na mesti Gaza in Deir al Balah, v katerem je Izrael pred meseci prebivalcem odredil, naj se evakuirajo. V mestu Gaza so medtem potekali tudi spopadi med oboroženimi palestinskimi skupinami in izraelsko vojsko, poroča katarska televizija Al Džazira.

Humanitarna pomoč za preživele FOTO: AFP
Humanitarna pomoč za preživele FOTO: AFP

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je danes izrazil zgroženost nad uničenjem bolnišnic Naser in Al Šifa ter nad poročili o množičnih grobiščih v enklavi.

image_alt
Izrael pospešeno pripravlja kopensko ofenzivo na Rafo

Po podatkih palestinske civilne zaščite so v množičnem grobišču na območju bolnišničnega kompleksa Naser v Han Junisu danes našli najmanj 35 trupel. Skupno število tam najdenih trupel je tako naraslo na že najmanj 310.

Türk je prav tako obsodil izraelske napade na Gazo v zadnjih dneh, v katerih so bili po njegovih ocenah ubiti predvsem otroci in ženske. Ponovno je tudi posvaril pred izvedbo izraelske kopenske ofenzive na Rafo.

image_alt
Palestinsko predsedstvo in Hamas obsodila ameriško odobritev pomoči Izraelu

V izraelskih napadih na območju Gaze je bilo po najnovejših podatkih tamkajšnjih oblasti od začetka vojne 7. oktobra ubitih najmanj 34.183 ljudi, še 77.143 je bilo ranjenih.

Katar: Hamas bo ostal v Dohi

Vodstvo palestinskega islamističnega gibanja Hamas bo ostalo v Dohi, dokler bo njegova prisotnost koristna pri prizadevanjih za dosego prekinitve ognja in končanja vojne v Gazi, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile katarske oblasti, ki igrajo vlogo posrednika v pogajanjih med Hamasom in Izraelom.

»Dokler bo njihova prisotnost v Dohi koristna in pozitivna pri posredniških prizadevanjih, bodo ostali tukaj,« je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

Katar, ki od leta 2012 gosti vodstvo Hamasa, si skupaj z Egiptom in ZDA že več tednov prizadeva doseči novo prekinitev ognja in izmenjavo ujetnikov med Izraelom in gibanjem Hamas.

Potem ko posrednikom med muslimanskim svetim mesecem ramazanom ni uspelo doseči dogovora o prekinitvi ognja, je katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani prejšnji teden izjavil, da bo Katar preučil svojo vlogo posrednika. Napoved je sprožila ugibanja, da bi lahko katarske oblasti Hamas pozvale, naj zapusti državo.

Ansari je potrdil, da Katar še naprej preučuje svojo posredniško vlogo in da odločitev o prisotnosti članov Hamasa v Dohi »ne bo dokončno sprejeta, dokler ne bomo končali s to oceno«. Dodal je, da so bili povod za odločitev oblasti o preučitvi lastnega dela tudi »politični napadi s strani izraelske vlade, ki so negativno govorili o katarskem posredovanju«.

Preberite še:

Komentarji: