WHO poskuša zadrgniti zanko okoli ebole

Za virusom ebole je v Gvineji zbolelo 157 ljudi, za 101 človeka je bila bolezen usodna.

Objavljeno
10. april 2014 18.10
SENEGAL-GUINEA-WAFRICA-DISEASE-HEALTH-EBOLA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Conakry - Virus ebole, ki je izbruhnil v gozdnatem zhodnem delu Gvineje in se razširil vse do glavnega mesta Conkary na jugozahodu države, je po zadnjih podatkih zahteval več kot sto življenj. Svetovne zdravstvena organizacija (WHO) je zaradi geografske razširjenosti virusa, ki je usoden za kar 90 odstotkov okuženih, danes sprejela sveženj izrednih ukrepov.

Organizacija WHO je tokratni izbruh bolezni označila za enega najhujših od leta 1976, ko so v Južnem Sudanu in DR Kongo zabeležili prve primere okužbe. Največjo težavo predstavlja predvsem geografska razširjenost bolezni, zaradi katere je nadzorovanje epidemije veliko težje.

WHO je zato v pristaniškem mestu Conakry začel uriti 70 zdravstvenih delavcev, ki bodo v dvomilijonskem mestu poskušali izslediti vse, ki so prišli v stik z okuženo osebo. Seznam iskanih, ki so v Gvineji in Liberiji prišli v stik z okuženimi, za zdaj obsega 600 imen. »Na območjih, ki so gosto poseljena in kjer so ljudje v tesnem stiku, ko je značilno za mesta, se virus izredno hitro prenaša. Hkrati pa je težje najti tiste, ki so prišli v stik z okuženimi, saj preprosto ne moreš poznati vseh,« je povedal Keiji Fukuda, drugi mož WHO. Na sedežu gvinejskega ministrstva za zdravje bodo poleg tega vzpostavili poseben center za omejevanje epidemije, v bolnišnici Donka bodo začeli izobraževati tamkajšnje osebje, program pa nato razširili na druge zdravstvene ustanove.

V Gvineji so doslej zabeležili 157 domnevnih okužb z ebolo (66 primerov je uradno potrjenih), za 101 osebo je bila bolezen usodna. O 21 domnevnih okužbah poročajo tudi iz Liberije, tam je doslej umrlo 10 ljudi. Čeprav so bili vzorci, zbrani v Maliju, Gani in Sierri Leone, negativni, se strokovnjaki bojijo, da bi se smrtonosni virus, proti kateremu ni zdravila, razširil v druge države zahodne Afrike.

Enega večjih izzivov pri omejevanju bolezni bo besedah Fukuda predstavljajo strah in govorice, ki se nezadržno širijo med prebivalstvom. Razjarjena množica je zaradi govoric, da so bolezen v državo prinesli prostovoljci organizacije Zdravniki brez meja (MSF), prejšnji teden v kraju Macenta v Gvineji napadla zdravstveni center. Težave pri zamejevanju bolezni povzroča tudi stigmatizacija okuženih, ki ljudi odvrača, da bi poiskali pomoč.

Fukuda pričakuje, da bodo širjenje epidemijo omejili šele v prihodnjih dveh do štirih mesecih. Še vedno pa ne vedo, kako je virus sploh zašel tako daleč na zahod. Pred 20 leti so sicer na Slonokoščeni obali zabeležili eno okužbo z virusom ebole, a je tokratni sev virusa drugačen, značilnejši za Srednjeafriško republiko, so še sporočili iz WHO.