»Ločena pogajanja ali pa tudi mi začnemo zbirati podpise«

Sindikati pooblaščenih uradnih oseb od vlade zahtevajo ločena pogajanja, saj želijo posebno kolektivno pogodbo.

Objavljeno
25. maj 2012 17.10
Posodobljeno
25. maj 2012 17.29
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Sindikati pooblaščenih uradnih oseb od vlade zahtevajo, da z njimi takoj skliče ločena pogajanja, saj želijo posebno kolektivno pogodbo, je med sestankom vladne pogajalske skupine s sindikati javnega sektorja, po poročanju Slovenske tiskovne agencije, povedala Sonja Kramar iz sindikata občinskih redarjev.

Sindikati carinikov, gasilcev, vojakov in pravosodnih policistov menijo, da so sicer policisti »krasno izpeljali stvar« in jim čestitajo, vendar ostale pooblaščene uradne osebe za njimi ne morejo zaostajati, temveč morajo vzporedno z njimi, je pojasnila Kramarjeva.

Sedaj je že jasno, da Sindikat policistov Slovenije ne bo podpisal sicer že parafiranega sporazuma z vlado. Na vprašanje, kaj lahko potem še storijo druge pooblaščene uradne osebe, pa Sonja Kramar odgovarja, da se lahko priključijo policistom in potem začnejo zbirati podpise za referendum.

Medtem je vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj za STA spomnil na zavezo v dogovoru z vlado, da sindikati ne bodo organizirano sodelovali pri zbiranju podpisov za referendum, če se bo vlada držala svojega dela dogovora. Sindikalne organizacije se tako ne bodo sistematično vključevale v zbiranje podpisov, kar pa po besedah štruklja ne pomeni, da se njihovi člani ne bodo podpisali pod referendumsko zahtevo, če »bodo tako čutili«.

Vlada sicer, tako ugotavlja Štrukelj, za zdaj spoštuje svoj del dogovora, »čeprav se giblje nekje na robu«. Od vlade so sindikati danes zahtevali, da sklenjen stavkovni sporazum z vlado objavijo v uradnem listu, vendar je bila »vladna stran glede tega zadržana«, je pojasnil Štrukelj.

Ponovno je spomnil, da zakon za uravnoteženje javnih financ kljub sklenjenemu stavkovnemu sporazumu reprezentativnih sindikatov z vlado nima soglasja oz. podpore nobenega od teh sindikatov, ima pa posamezne dele, ki so usklajeni s sindikati. Se pa Štrukelj strinja, da ima varčevalni zakon zaradi kompromisa s sindikati manjši finančni oz. varčevalni učinek, kot je sprva predvidevala vlada. »Toda to je predvsem problem vlade, ki ni znala poiskati rešitev s policijskima sindikatoma, ki sta dovolj časa opozarjala, v čem je težava,« in dodal, da odgovornost zdaj nosi vlada.