Stepišnik potrdil: Krizni davek do petodstoten, zajel bo tudi pokojnine

Končno odločitev o zvišanju DDV bodo sprejeli konec leta, gotovo pa bo prišlo do zvišanja splošne stopnje.

Objavljeno
08. maj 2013 14.35
suhadolnik denar
M. Č:, R. D., J. S. S., Delo.si, STA
M. Č:, R. D., J. S. S., Delo.si, STA

Ljubljana - Vlada v okviru programa stabilnosti predlaga od 0,5- do petodstoten krizni davek na vse bruto prihodke, je po seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Končno odločitev o zvišanju DDV bodo sprejeli konec leta, gotovo pa bo prišlo do zvišanja splošne stopnje. Premierka Alenka Bratušek ob odhodu ni dajala izjav.

ESS je danes namreč opravil razpravo o osnutku programa stabilnosti in predlaganih spremembah insolvenčne zakonodaje.

Stepišnik je na novinarski konferenci po seji Ekonomsko-socialnega sveta v Ljubljani dejal, da bo krizni davek, ki naj bi v veljavo stopil z julijem letos, zajel vse bruto dohodke – minimalne plače ga bodo oproščene – tudi pokojnine, gibal pa se bo med 0,5 in petimi odstotki.

Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dvoodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

V zvezi z zvišanjem DDV je minister potrdil, da bodo končno odločitev sprejeli konec leta, ko bo bolj jasno, kako uspešna bo Slovenija pri zniževanju primanjkljaja. Ali bodo res zvišali znižano stopnjo DDV, se tako še niso odločili, zagotovo pa Slovenijo z letom 2014 čaka zvišanje splošne stopnje DDV. Kolikšno bo, se bo vlada prav tako odločila konec leta.

Zakon za uravnoteženje javnih financ sicer predvideva dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP.

Po Stepišnikovih besedah pa danes ni bilo govora o prodaji državnih deležev v podjetjih in bankah. Kaj vse bo Slovenija prodajala, se še niso odločili, bo pa to znano v kratkem, je dejal.

Upokojenci brez rekreacijskega dodatka?

Danes so govorili tudi o ukrepih, ki bi prizadeli upokojence. Ti bi lahko letos ostali brez rekreacijskega dodatka.

ZSSS za stroge kazni za davčne utaje

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so bili do osnutka programa stabilnosti zelo kritični. Izvršna sekretarka pri ZSSS Andreja Poje je krizni davek označila za nesprejemljiv in glede na umanjkanje sistemskih ukrepov »grozljiv«. Kot je opozorila, se bo potrošnja na ta način še bolj zadušila.

Po njenih besedah iz istega razloga zavračajo tudi zvišanje DDV, kritični so tudi do predlaganega zniževanja pokojnin in socialnih transferjev.

Namesto tega predlagajo spopad s sivo ekonomijo, stroge kazni za davčne utaje, uvedbo davčnih blagajn za vse, ki poslujejo z gotovino, in hitrejšo uvedbo davka na nepremičnine. Ta naj bi bil namreč uveljavljen šele z letom 2015.