Prispevek Majerja je nesprejemljiv, škodljiv, nepotreben

SDS je z objavo potrdila, da se za njenimi dejanji skrivata nestrpnost in ksenofobija, meni Goran Vojnović.

Objavljeno
12. december 2011 20.26
Posodobljeno
12. december 2011 20.39
Goran Vojnović
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Odzivi na zapis o »novih državljanih Slovenije«, ki da so Zoranu Jankoviću pomagali do zmage, še kar ne pojenjajo. Vsi so si edini, da je bil tekst nepotreben, vzroki za takšno stališče pa so različni.

Z objavo besedila, še bolj pa z izjavami najbolj znanih članov SDS pred in po objavi, je stranka sama spodkopala leta prepričevanja o svoji strpnosti, demokratičnosti in zmernosti, je za Delo povedal pisatelj Goran Vojnović.

»Spodkopala je tudi ves trud, ki so ga vložili v pripravo programa in izbiro kandidatov. Zasenčila je vse svoje politične dosežke.« In v eni potezi razblinila vse dvome o tem, da se za nekaterimi njenimi dejanji, usmerjenimi proti manjšinam, poleg vsega skrivata tudi nestrpnost in ksenofobija. Po tem, ko se niso želeli jasno in v celoti distancirati od besed, pod katerimi se je podpisal Tomaž Majer, temu preprosto ni več mogoče oporekati, je še dodal Vojnović.

Današnjega shoda v trenirkah na Prešernovem trgu se je udeležila tudi igralka Tanja Ribič, in sicer »ne zato, ker je moj mož čefur, ampak da pokažem, da je to moj imidž že iz otroških dni. Zdi se mi lepo, če smo pisani in različni.« Tako je po njenih besedah, na primer, v New Yorku in v še nekaterih drugih metropolah; tam »vsak najde tisto, kar ima rad, najde svoj mir in pusti drugim njihov mir«.

Navedbe je treba raziskati

Domnevna zloraba volilnih imenikov, nedovoljen pritisk na volivce in sovražni govor so tisto, kar je iz teksta, objavljenega na strani SDS, danes znova poudarila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik, ki predvideva, da bo na tožilstvo podana ovadba. Kljub nekaterim humornim odzivom so navedbe »tako resne, da jih je treba raziskati«. Raziskavo in ukrepe pričakuje tudi predsednik Danilo Türk.

»Iz tega zapisa bi se dalo sklepati, da si SDS predstavlja Slovenijo kot državo s prvorazrednimi in drugorazrednimi državljani, in to je nekaj, kar je popolnoma skregano z demokratičnimi principi,« je prepričan Aleš Zalar, minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle.

Objavljeni tekst so med drugim obsodili še v SD, Katarina Kresal, Liberalna akademija in Društvo novinarjev Slovenije. Ogorčen je tudi predsednik SLS Radovan Žerjav, ki celo meni, da večina Slovencev glede na to, da je bil zapis objavljen na spletni strani SDS, pričakuje opravičilo stranke.

Rončević: Dvojna merila

Po drugi strani pa je Borut Rončević, profesor na novogoriški fakulteti za uporabne družbene študije, na svojem blogu opozoril na dvojne standarde medijev in informacijske pooblaščenke glede sovražnega govora; enako tudi predsednik SDS Janez Janša.

Rončević, za katerega je prispevek Majerja sicer sramoten, škodljiv in popolnoma nepotreben, je zapisal, da si »objave takega teksta najbolj organizirana in stabilna stranka v Sloveniji, pravzaprav edina, ki je bila v predvolilni kampanji sposobna ponuditi vpogled v prihodnost, ne bi smela privoščiti«.

Česa takega, trdi Rončević, ne potrebuje, saj to, po njegovem mnenju, njen intelektualni potencial daleč presega. Najhuje pa je, dodaja, da se bodo zdaj vsi ukvarjali z nepotrebno zadevo »in ob tem spregledali, da nam teče voda v grlo«, torej znižanje bonitetne ocene in to, da bomo najbrž dobili predsednika vlade brez ekonomskega programa, ki je dosedanjo uspešnost gradil na zadolževanju.