Kdo je bil hitrejši od imenitnega blejskega četverca?

Tokrat v našem kvizu preizkus iz olimpijske zgodovine veslanja, lokostrelstva in rokometa.
Fotografija: Jani Klemenčič je zdaj navdušen privrženec slovenskih olimpijcev, sam pa je bil član veslaškega četverca, ki se je s prvih letnih olimpijskih iger za samostojno Slovenijo vrnil domov z bronasto kolajno. Foto: Dejan Javornik/Delo
Odpri galerijo
Jani Klemenčič je zdaj navdušen privrženec slovenskih olimpijcev, sam pa je bil član veslaškega četverca, ki se je s prvih letnih olimpijskih iger za samostojno Slovenijo vrnil domov z bronasto kolajno. Foto: Dejan Javornik/Delo



1. V teh dneh je restavracija upokojenega veslača Janija Klemenčiča priljubljeno zbirališče na Bledu za ogled prenosov iz Tokia, predvsem sijajnih nastopov naših košarkarjev. Klemenčič pa je bil ob Sadiku Mujkiću, Milanu Janši in Sašu Mirjaniču član bronastega četverca, ko je Slovenija prvič nastopila na olimpijskih igrah. Kdo je bil takrat v Barceloni 1992 hitrejši od naše posadke?

A) Avstrija in ZDA

B) Nemčija in VB

C) Italija in Francija

2. Pred natanko 25 leti so bili med najuspešnejšimi slovenskimi športniki na olimpijskih igrah lokostrelci. Samo Medved in druščina so zablesteli v ostri konkurenci, v kateri jih pred finalnim nastopom nihče ni resneje jemal. Kolajna je sicer ostala predaleč, uvrstitev našega moštva pa smo označili kot lep uspeh. Katero je mesto so dosegli naši »Robin Hoodi«?

A) 5.

B) 7.

C) 9.

3. Na teh OI je med Slovenci blestel tudi rokometaš Iztok Puc (na fotografiji z glasbenikom Zoranom Predinom), vendar pa je takrat igral za hrvaško reprezentanco. In se z njo na koncu veselil naslova olimpijskega prvaka. Koga je Hrvaška v Atlanti 1996 premagala v napetem rokometnem finalu?

A) Francijo

B) Rusijo

C) Švedsko

Preberite še:

Komentarji: