Prihod mladih levov začetek konca prevlade izkušenih mačkov?

Po 18 letih brez Fernanda Alonsa in s kar štirimi novinci. Začetek v nedeljo ob 6.10.
Fotografija: Robert Kubica nima moči v desni roki, zato je moral spremeniti slog vožnje, skupaj z angleškim upom Georgeom Russlom (zadaj) želi Williamsu utreti pot navzgor. FOTO AFP
Odpri galerijo
Robert Kubica nima moči v desni roki, zato je moral spremeniti slog vožnje, skupaj z angleškim upom Georgeom Russlom (zadaj) želi Williamsu utreti pot navzgor. FOTO AFP

Sezona 2019 v svetovnem prvenstvu formule 1 ni imela srečnega uvoda, potem ko je nenadna smrt včeraj doletela dolgoletnega direktorja dirk Charlieja Whitinga. A kot bi si sijajni operativec gotovo najbolj želel, gre karavana naprej. V njej pa je kar nekaj novih obrazov, ki bodo danes opravili prva treninga pred VN Avstralije na ulicah Melbourna.

Prva dirka od 21 se bo začela v nedeljo ob 6.10 po našem času, kvalifikacije jutri ob 7. uri. Veliko je bilo kadrovskih sprememb, Fernando Alonso se je po 18 letih upokojil, Robert Kubica se je vrnil, nekateri vozniki so zamenjali moštva ali izgubili mesto v njih, kar štirje pa so popolni novinci, predstavniki novega rodu, ki veliko obeta.



Mercedes, ki je naslov osvojil že petkrat zapored, je eno od le dveh moštev, ki nista doživeli sprememb. Srebrne puščice bosta še naprej vozila svetovni prvak Lewis Hamilton in Valtteri Bottas. Glavni tekmec Ferrari je iz Sauberja pripeljal nadarjenega monaškega mladeniča Charlesa Leclerca (21), ki bo skupaj s štirikratnim prvakom Sebastianom Vettlom skušal zrušiti Mercedesovo trdnjavo. Leclerc je pri rdečih iz Maranella zamenjal veterana Kimija Räikkönena. Ledeni mož iz Finske se je vrnil tja, kjer je leta 2001 začel kariero v najbolj prestižnem motošportu, švicarskem Sauberju, ki se po novem imenuje Alfa Romeo.
 

Ricciardo na trikratni plači


Potem ko je bil pet let pri Red Bullu, se bo Daniel Ricciardo navijačem predstavil v dirkalniku Renaulta. Pri avstrijskem Red Bullu, ki stavi na nizozemskega čudežnega dečka Maxa Verstappna (21) in si od njega obeta celo naslov prvaka, je v Avstralčeve (znamenite) čevlje stopil Francoz Pierre Gasly (23) iz Tora Rossa. Gasly in Verstappen se dobro poznata, tekmeca sta bila že v kartingu.

Lando Norris bo debitiral za McLaren. FOTO: Reuters
Lando Norris bo debitiral za McLaren. FOTO: Reuters


Ricciardo, čigar samovoljni prestop je bil največje presenečenje prestopnega roka, verjame, da se bo ob povečanju moči motorjev Renault še približal vodilni trojici. V pomoč mu bo zanesljivi Nico Hülkenberg, ki je že tretje leto v moštvu. »Imeli smo dobra zimska testiranja. Vsakič, ko sedem v avto, sem srečnejši, prva dirka bo posebej zabavna, vendar vsaj na začetku še ne pričakujte preveč, čeprav bomo storili vse, da se vmešamo v boj za vrh,« je sporočil Ricciardo, čigar pogodba je menda trikrat višja od tiste, ki jo je imel pri Red Bullu.

Ameriški Haas lepo napreduje in bo imel ob Mercedesu edini nespremenjeno zasedbo z Romainom Grosjeanom in Kevinom Magnussenom. Padli velikan McLaren si želi nazaj na pota stare slave, upokojenega Alonsa je zamenjal Carlos Sainz ml. iz Renaulta. Stoffel Vandoorne je izgubil sedež in dal prostor nadarjenemu Britancu Landu Norrisu, 19-letnemu upu. Le leto dni je starejši Kanadčan Lance Stroll, ki je z Williamsa presedlal k moštvu Racing Point, prej Force India. Družbo mu bo delal Sergio Perez, ki je lani v Azerbajdžanu že stopil na zmagovalni oder.

Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) je prvi Italijan v F1 po letu 2011. FOTO: AFP
Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) je prvi Italijan v F1 po letu 2011. FOTO: AFP

 

Čudežna vrnitev Kubice


Räikkönen (39) prinaša obilico izkušenj Alfi Romeo, pri kateri bo debitiral otrok Ferrarijeve šole Antonio Giovinazzi (25), prvi Italijan v F1 po Jarnu Trulliju in Vitantoniu Liuzziju leta 2011. Tretji debitant je Alexander Albon (22), Anglež s tajskim potnim listom, lani zmagovalec štirih dirk v formuli 2. Pri Toru Rossu bo sodeloval s starim znancem Daniilom Kvjatom iz Rusije, ki je prišel namesto Gaslyja in bo začel tretjo zgodbo v F1.

Zanimivo kombinacijo dirkačev ima Williams, še eno moštvo, ki išče izhod iz brezna. Čudežno vrnitev bo uprizoril Poljak Robert Kubica, ki je pred osmimi leti v nesreči pri reliju skoraj izgubil desno roko. Še več si v moštvu obetajo od prvaka formule 2, Britanca Georgea Russlla (21), še četrtega novinca v F1.

Alexander Albon se bo preizkusil v dirkalniku Tora Rossa. FOTO: Reuters
Alexander Albon se bo preizkusil v dirkalniku Tora Rossa. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: