Stopničk pred sezono ni bilo med njenimi cilji

V kranjskem spektaklu ob spodrsljaju Janje Garnbret zablestela Lučka Rakovec.
Fotografija: Lučka Rakovec se je po 2. mestu polfinala umirila in zbrala za finale, v katerem se je izkazala s premiernimi stopničkami v karieri. FOTO: Roman Šipić/Delo
Odpri galerijo
Lučka Rakovec se je po 2. mestu polfinala umirila in zbrala za finale, v katerem se je izkazala s premiernimi stopničkami v karieri. FOTO: Roman Šipić/Delo

Ob isti uri, ob kateri so začeli finalni boj za evropski naslov v Parizu slovenski odbojkarji, so se včeraj v steno pognale športne plezalke na tekmi za svetovni pokal v težavnosti v Kranju. A odbojkarska evforija ni zasenčila plezalnega spektakla, dvorana Zlato polje, v kateri prihodnje leto ne bo tekme, je bila lepo zapolnjena. Prvo ime tega športa Janja Garnbret je nepričakovano obtičala v polfinalu, zablestela pa je Lučka Rakovec s premiernimi stopničkami v karieri.

Devet od štirinajstih slovenskih reprezentantov je napredovalo iz kvalifikacij v polfinale, finiš tekme v težavnosti pa sta si priplezali le Rakovčeva in Mia Krampl. Garnbretova, ki je zaznamovala celotno sezono s številnimi zgodovinskimi mejniki, je s 13. mestom zasedla daleč najslabšo letošnjo uvrstitev (v kvalifikacijah je bila druga). Ničesar ji ne gre očitati, po nadzemeljskih dosežkih, ki se jim je čudila tudi sama, so napori terjali svoj davek.

Prva plezalka sveta Janja Garnbret si je finale kranjske tekme prvič ogledala med občinstvom. FOTO: Roman Šipić/Delo
Prva plezalka sveta Janja Garnbret si je finale kranjske tekme prvič ogledala med občinstvom. FOTO: Roman Šipić/Delo

»Nisem jezna ali žalostna, takoj po nastopu sem bila le razočarana, ampak ko so se prvi vtisi polegli, sem vse skupaj potisnila v pozabo. Sezona je bila dolga, utrujenost počasi prihaja za mano, Kranj je posebna tekma, saj je domača, tudi živčnost je bila navzoča in zgodilo se je, kar se je,« je komentirala svoj »spodrsljaj« v Kranju, kjer je bila štirikrat na stopničkah. Finale, ki sta si ga premierno pred domačimi navijači priborili Rakovčeva in Kramplova, si je tokrat ogledala med občinstvom.
 

Ni se ustrašila nove vloge


Potem ko se je Kramplovi, svetovni podprvakinji v težavnosti, finalni nastop ponesrečil, končala ga je na 7. mestu (20+) s solzami v očeh, je bilo največ bremena na ramenih Rakovčeve, ki je plezala predzadnja. Vendar najstnici pritisk ni prišel do živega, smeri se je lotila osredotočeno in odločno ter si priplezala višino 34+. Boljši od dijakinje 4. letnika Gimnazije Šentvid sta bili le zmagovalka, vodilna v seštevku discipline, 15-letna Korejka Če Hjon So (34,5+), in Avstrijka Jessica Pilz na 2. mestu (34,5).

»Ko sem na začetku sezone razmišljala o ciljih, stopničk nikakor ni bilo med njimi. To je namreč moja prva sezona v članski konkurenci, v kateri sem plezala na skoraj vseh tekmah za svetovni pokal. Upala sem, da bi se lahko na kateri prebila v finale, nikakor pa nisem pričakovala toliko stanovitnosti, kot jo kažem,« je žarela plezalka, ki jo je v dvorani Zlato polje spodbujal tudi oče Matjaž Rakovec, kranjski župan.

Rakovčeva, za katero je letošnja sezona prva v celoti v članski konkurenci na vseh tekmah za svetovni pokal, o premiernih stopničkah pred sezono, ko si je zastavljala cilje, ni razmišljala. FOTO: Roman Šipić/Delo
Rakovčeva, za katero je letošnja sezona prva v celoti v članski konkurenci na vseh tekmah za svetovni pokal, o premiernih stopničkah pred sezono, ko si je zastavljala cilje, ni razmišljala. FOTO: Roman Šipić/Delo


»Pred finalom sem bila živčna zaradi domačega občinstva, a sem se kljub vsemu umirila in uživala, cilj je bil plezati čim bolj sproščeno in uspelo mi je! Zavedala pa sem se, da se bom morala zelo potruditi za stopničke, saj so vse finalistke zelo močne in vzdržljive,« je natančno vedela, kaj mora storiti. Krila ji je dal polfinale, bila je druga, z Ai Mori na prvem mestu sta vknjižili enak rezultat (38+).
 

Čehovin še zadnjič


V trenerskem štabu so se razveselili stopničk Rakovčeve, priznali pa so, da so si želeli v finalu tudi prvo zvezdnico Garnbretovo. »Zdržati pritisk pred domačo publiko ni enostavno, Lučki, ki je še zelo mlada tekmovalka, je to uspelo. Smo pa v finalu pričakovali tudi Janjo, vendar se ji je zalomilo. Lahko smo zadovoljni, a vajeni smo uspehov in verjetno smo zato pričakovali več,« je izplen na domači tekmi – med moškimi je slavil Čeh Adam Ondra, edini je osvojil vrh – komentiral trener Urh Čehovin, ki se je prav s kranjskim spektaklom poslovil od reprezentance po okroglih desetih letih sodelovanja.
 

Komentarji: