Tina Mrak in Veronika Macarol (vnovič) evropski prvakinji

Primorski jadralki sta na EP v olimpijskem dvosedu 470 v Burgasu ponovili podvig izpred treh let.
Fotografija: Tina Mrak in Veronika Macarol sta si že drugič pokorili evropsko konkurenco. Foto Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Tina Mrak in Veronika Macarol sta si že drugič pokorili evropsko konkurenco. Foto Matej Družnik/Delo

Sofija – Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta ponovili podvig izpred treh let in v bolgarskem Burgasu postali evropski prvakinji v olimpijskem razredu 470. Prepričljivo osvojeno kolajno najžlahtnejšega leska sta potrdili z drugim mestom v današnji regati deseterice za odličja, ki je štela dvojno, je poročala STA.


Ključen je bil torek


Primorki sta se v vodstvo prebili z odličnimi tremi torkovimi nastopi, včeraj pa še povečali naskok pred zmagovalki. Po današnji zadnji regati sta zbrali 58 točk, kar dvajset manj kot drugouvrščeni Nemki Friederike Löwe in Anna Markfort, njuni rojakinji Nadine Böm in Ann-Christin Goliass sta na tretjem mestu vpisali 82 točk.


Potrebovali sta vsaj šesto mesto


Slovenki, članici portoroškega Pirata, sta danes za nov naslov evropskih prvakinj (prejšnjega sta osvojili leta 2015 v danskem Århusu) potrebovali vsaj šesto mesto, a nista v zadnjem plovu ničesar prepustili naključju in sta v njem zaostali zgolj za Švicarkama Lindo Fahrni in Majo Siegenthaler, ki pa nista bili več v igri za zmago. 

»V Bolgariji sva osvojili drugi naslov evropskih prvakinj, s čimer sva res zelo, zelo zadovoljni. Celoten teden je bil zelo naporen, prvi dan nismo imeli vetra, zato smo morali v ostalih dneh nadoknaditi manjkajoče plove, zato je bilo celotno prvenstvo zelo utrujajoče. Ne glede na to sva v zadnjih dveh dneh pokazali najino pravo jadranje in se prebili vse do prvega mesta, tako da sva v današnji regati to vodstvo samo še zadržali,« je bila zadovoljna krmarka Mrakova.

»V današnji regati za medalje sva končali drugi, polje je bilo zelo kratko in vse posadke smo bile zelo blizu. Prve 'orce' nisva najboljše odvozili, sva pa odjadrali odlično krmo in se s tem približali prvi in drugi posadki. Drugo stranico v veter sva odjadrali že nekoliko bolj sproščeno, tudi krma je bila dobra in tako sva zaključili regato za medalje na drugem mestu,« je dodala flokistka Macarolova.


Vrhunski na velikih tekmovanjih


Mrakova in Macarolova sicer v olimpijskem razredu 470 nizata vrhunske dosežke. Po prvem naslovu najboljših na stari celini sta bili na predlanskem evropskem prvenstvu na Majorki bronasti (lani v Monaku zaradi Veronikine poškodbe nista mogli nastopiti), sta pa bili lani tretji na svetovnem prvenstvu v Solunu. Na olimpijskih igrah v Riu 2016 sta bili vse do zadnjega v igri za bron, naposled pa zasedli šesto mesto.

Komentarji: