Euro 2012: Angliji zmaga preobratov, švedsko slovo

V drugi tekmi skupine D je Anglija s 3:2 premagala Švedsko, ki se po dveh porazih že poslavljajo z eura.

Objavljeno
15. junij 2012 13.52
Posodobljeno
15. junij 2012 19.51
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Kijev - Angleška nogometna reprezentanca je v drugem današnjem dvoboju skupine D s 3:2 premagala Švedsko. Na angleško zmago je sicer kazalo že po prvem polčasu, a je nato Švedska uprizorila preobrat. A vodstvo z 2:1 ni bilo dovolj, Anglija se je vrnila in izenačila, odločilen gol pa je z izjemno potezo uspel Dannyju Welbecku v 78. minuti.

Po dveh zaporednih porazih je Švedska že ostala brez vseh možnosti za napredovanje v četrtfinale, Anglija pa je s štirimi točkami skupaj s Francijo na vrhu skupine D.

Na dvoboju je pravico delil slovenski sodnik Damir Skomina, skupaj s pomočnikoma Primožem Arharjem in Matejem Žuničem. Zaradi preložitve prve tekme v skupini D med Ukrajino in Francijo se je obračun v Kijevu začel s 15 minutami zamude.

Carroll za angleško vodstvo

Oba selektorja sta se odločila za nekaj menjav v prvi enajsterici. Angelški Roy Hodgson je vključil tudi Andyja Carrolla in Dannyja Welbecka, švedski Erik Hamrén je vpoklical Jona Olssona, Andersa Svenssona in Johana Elmanderja.

V prvem polčasu so več želje po zmagi prikazali Angleži, imeli večjo posest žoge, Švedi pa so drugi strani skušali presenetiti iz protinapadov prek Zlatana Ibrahimovića. Prvi švedski zvezdnik je začel nekaj obetavnih akcij, ki pa so večinoma zvodenele pred angleškim golom.

Prvo resnejšo priložnost je imel v 15. minuti Welbeck. James Milner je pobegnil švedskim branilcem, Welbeck pa je njegov predložek sprejel z glavo, a ustrelil mimo. V 20. minuti je nevaren postal Ibrahimović, a je bil na angleško srečo pripravljen Joe Hart.

Anglija je prišla v vodstvo tri minute pozneje, ko je napadalec Liverpoola Steven Gerrard z visoko podajo nad švedsko obrambo našel Carrolla, ki je bil sicer na robu prepovedanega položaja. Njegov strel z glavo je pristal v mreži, angleški nogometaši pa so se veselili vodstva in ga brez težav zadržali do drugega dela.

Švedska obrnila ploščo

A se je v drugem polčasu plošča obrnila, v 49. minuti se je namreč Švedska vrnila v igro. Ibrahimović je po prostem strelu zadel živi zid, žoga se je odbila do Olofa Mellberga, vratar Joe Hart pa je bil premagan. Žoga se je ob tem dotaknila tudi Glena Johnsona, ki so mu pozneje pripisali avtogol. Mellberg je bil glavni v akciji tudi ob drugem švedskem golu, ki je sledil čez deset minut. Švedski napadalec se je izmuznil pred gol in prestregel prosti strel Sebastiana Larssona ter zadel z razdalje petih metrov.

Igra je tedaj zaživela in se hitro spet preselila na angleško polovico. V 63. minuti se je fantastično odzval švedski vratar Andreas Isaksson, ko je imel stoodstotno priložnost John Terry. A Šved je toliko slabše reagiral v naslednjem angleškem napadu, ki pa je že prinesel izenačenje na 2:2. Theo Walcott ga je presenetil z lobom z razdalje.

Tudi v zadnjih desetih minutah ni manjkalo priložnosti, močan strel z 20 mestorv je denimo v 76. minuti sprožil Ibrahimović, a je bil Hart pripravljen. Tehtnica se je v 78. minuti spet nagnila na angleško stran. Akcijo je začel Walcott, z izjemnim zadetkom pa jo končal Welbeck, s peto in iz obrata je postavil končni izid za 3:2.

Švedska je tako po uvodnem porazu z Ukrajino doživela še drugi poraz in ostala brez možnosti za napredovanje. Anglija ima na drugi strani na vrhu skupine D štiri točke (tako koz Francija, s katero je na prvi tekmi remizirala).


Euro 2012, skupina D:

Švedska - Anglija 2:3 (0:1)

Johnson 49.-avtogol, Mellberg 59.; Carroll 23.. Walcott 64., Welbeck 78.

Verjetni postavi:

Švedska: Isaksson, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, J. Olsson, Elm, Larsson, Svensson, Källström, Ibrahimović, Elmander;

Anglija:  Hart, Johnson, Cole, Terry, Lescott, Gerrard, Young, Milner, Parker, Carroll, Welbeck.