Johnny Hoogerland ubranil lansko zmago, najboljši Slovenec deveti

Nizozemec je bil tudi letos najhitrejši na največji amaterski kolesarski preizkušnji v Sloveniji.
Fotografija: Veliki finale 41. kolesarskega praznika, maratona Franja, se je končal s klasičnim maratonom. FOTO: Miha Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Veliki finale 41. kolesarskega praznika, maratona Franja, se je končal s klasičnim maratonom. FOTO: Miha Hočevar/Delo

Nizozemec Johnny Hoogerland je zmagovalec 41. maratona Franje, največje amaterske kolesarske preizkušnje v Sloveniji. S tem je 39-letnik ubranil naslov z lanske dirke. Najboljši Slovenec je bil Tadej Sedar na devetem mestu.

Nekdanji lastnik pikčaste majice na dirki po Franciji in zmagovalec treh preizkušenj v poklicnem kolesarstvu je za 156 km dolgo traso v Ljubljani in okolici porabil tri ure 37 minut in 28 sekund, v razburljivem zaključku in šprintu pa je bil premočan za tri italijanske tekmece v ubežni skupini štirih kolesarjev. Drugo mesto je pripadlo Luci Chiesi, tretji je bil Ettore Carlini. Četrti je bil Francesco Bongiorno. Še en Italijan, Christian Dallago je na petem mestu kot prvi od preostalih kolesarjev v cilju zaostal za 52 sekund.

Trije Slovenci med 20 najboljšimi

Najboljši Slovenec je ciljno črto na Ameriški cesti prevozil kot deveti. Tokrat je ta čast pripadla Tadeju Sedarju. Za njim je ciljno črto kot deseti prepeljal Matic Grošelj. Med najboljšimi 20 kolesarji so bili še trije Slovenci, in sicer Tevž Gorjanc na 12., Aleš Hren na 13. in Mitja Mesarič na 16. mestu. Nekdanji smučarski skakalec Robert Kranjec je bil 28., za zmagovalcem Hoogerlandom je zaostal za 3:54.

Tekmovalci so na vso moč hiteli proti cilju. FOTO:Matej Družnik/Delo
Tekmovalci so na vso moč hiteli proti cilju. FOTO:Matej Družnik/Delo

Pri ženskah je bila najuspešnejša Laura Šimenc. V cilj je pripeljala s časom 3:50:17 in tako tretjič zmagala na Franji po letih 2017 in 2020. Druga je bila Italijanka Maria Elena Palmisano, tretja pa Madžarka Adrienn Szabo. Med deset so bile še štiri Slovenke, in sicer Petra Pasar na petem, Ema Pirš na šestem, Matejka Meško na osmem in Špela Škrajnar na desetem.

Ob 10.40 so se na pot pognali tekmovalci na mali Franji. Prvi je bil Gašper Berlot, nekdanji smučarski kombinatorec, ki je bil najboljši v skupinskem šprintu. Drugi je bil Matic Plaznik, Aleš Tadej pa tretji. Ženski mali maraton je pripadel Italijanki Antonelli Incristi, druga je bila njena rojakinja Michela Bergozza, tretja pa najboljša Slovenka Lina Čepak.

Dvodnevni kolesarski praznik se je sicer v soboto začel z Barjanko (72 km), družinskim maratonom in otroškim kolesarskim izzivom. Na vse tri sobotne preizkušnje se je prijavilo okoli 2100 kolesarjev. Danes je bilo teh na velikem in malem maratonu okoli 2600.

2600 rekreativcev je krenilo v veliki finale

Druga junijska nedelja je tradicionalno rezervirana za glavni del maratona Franja. Tokratna 41. izdaja je v primerjavi z lanskim letom vendarle nekoliko drugačna, saj niso več v veljavi strogi ukrepi zaradi okužb z novim koronavirusom.

Glavni del današnjega dogajanja se je začel ob 9. uri s startom klasičnega maratona Franja BTC City (156 km), ki ima dolgo tradicijo v Sloveniji in je del svetovne serije maratonov pod okriljem Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Velikega maratona se bo udeležil tudi lanski zmagovalec Nizozemec Johnny Hoogerland.

Ne le sodelovanje, tudi tekmovanje vodi kolesarske rekreativce. FOTO: Črt Piksi/Delo
Ne le sodelovanje, tudi tekmovanje vodi kolesarske rekreativce. FOTO: Črt Piksi/Delo

Trasa je od prejšnjih različic nekoliko spremenjena predvsem zaradi želja kolesarjev po lepši in manj vetru izpostavljeni trasi. Gameljne bodo odslej stalnica na trasi maratona, je pred časom potrdil direktor tekme Gorazd Penko.

Danes bo poleg klasične dirke ob 10.40 na vrsti še start malega maratona (97 km), po koncu obeh preizkušenj pa bo sledila še zaključna slovesnost s podelitvami nagrad.

Kolesarski živ žav je konec tedna zajel Ljubljano.. FOTO: Črt Piksi/Delo
Kolesarski živ žav je konec tedna zajel Ljubljano.. FOTO: Črt Piksi/Delo

Prvi dan slovenskega amaterskega kolesarskega praznika je že minil v znamenju nekoliko skrajšane Barjanke (72 km) ter družinskega maratona in otroškega kolesarskega izziva. Na vse tri sobotne preizkušnje se je prijavilo okoli 2100 kolesarjev, danes pa bo teh na cestah v Ljubljani in okolici še dobrih 2600.

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Preberite še:

Komentarji: