Čeprav edini na zahodu, jim igralce krade Ljubljana

Predsednik ND Gorica Hari Arčon o izzivih štirikratnega državnega nogometnega prvaka
Fotografija: Predsednik Hari Arčon trdno drži vajeti kluba v svojih rokah. Foto ND Gorica
Odpri galerijo
Predsednik Hari Arčon trdno drži vajeti kluba v svojih rokah. Foto ND Gorica

Gorica je v velikem slogu in z zmago proti prvaku Olimpiji začela ligaško sezono. Predsednik ND Gorica Hari Arčon navzven ni kazal pretiranega navdušenja, a mu je močno odleglo. Pomlajeni »Horičani« so pokazali podobo, ki vliva upanje, da bo nekdanji velikan SNL tekmovalno morda že v tej sezoni bliže vodilni trojici Olimpiji, Mariboru in Domžalam, in morda kmalu tudi stabilen ter samozadosten prvoligaš.

Četrto sezono Arčon vodi goriško barko, ki jo je prevzel tik pred brodolomom. Od tedaj se s sodelavci na vse kriplje trudi, da bi klubu povrnil del izgubljenega sijaja.

»Če sem iskren, mislim, da še nismo na tej ravni, da bi zmagovali in bili organizacijsko stabilni. Ambicije vsekakor so, a realnost je, da moramo najprej usposobiti ustroj kluba, ki ne bo nenehno ogrožen. Nasledili smo omaro, polno okostnjakov, in je še nismo povsem počistili. Ni nam ostalo veliko,« je opisal stanje kluba, ki ima veliko smole in sreče hkrati. Prva je povezana z okoljem, v katerem ni velikih pokroviteljev, da bi z njihovo pomočjo nogomet spremenil tudi v posel. Da bi klub spet postal močna blagovna znamka tega okolja, ki je pred dobrim desetletjem že navduševal tudi v Evropi. Druga pa, da se je selektivni bazen, v katerem bi lahko črpali nove srebrniče, mavriče, birse, matavže, zajce z razpadom vrhunskega nogometa v Kopru razširil malodane na ves zahodni del Slovenije.

»Denarja ni na pretek, tu ni velikih podjetij, morda so veliki podjetniki, toda nogomet od njih nima kaj prida. Čeprav smo edini primorski prvoligaš, nismo pretirano na boljšem, kadar poskušamo privabiti čim več nadarjenih igralcev. Ljubljana vedno lahko ponudi več, predvsem v šolanju, zato fantje raje odidejo v Ljubljano kot v Novo Gorico,« je Arčon po malem ošvrknil neodzivnost okolja in poudaril, da ima v Mestni občini Nova Gorica in županu klub zaveznika, s katerim iščeta najboljše mogoče načine sodelovanja. Pojasnil je tudi, zakaj je Gorica po rešitvi rezultatsko nihala, namesto da bi vodstvo kluba z drznejšimi potezami izkazalo več ambicioznosti.


Z domačim trenerjem na stara pota


»Najprej bi poudaril, da si ne smemo privoščiti več, kot imamo. Drugo je, da so italijanski upravljavci tako rekoč uničili močno goriško nogometno šolo. Zaradi tega smo imeli veliko težav s sestavljanjem članskega moštva in predvsem s kakovostnimi igralci. Naši prednostni načrti so povezani s tem, da vzpostavimo delovanje mlajših kategorij, jih obogatimo z lastnim strokovnim kadrom in predvsem pripadniki kluba. Njim bomo omogočili stalno izobraževanje in možnost strokovnega napredovanja. Ideal, ki mu sledimo, je preprost: iščemo talente, jih brusimo, uveljavimo in prodamo. Klub mora vzpostaviti model, po katerem bo samozadosten. Prva zahteva pa je, da imamo kakovosten in strokovno usposobljen domač kader. Mislim, da so Jani Šturm, Simon Živec in drugi nekdanji igralci, ki zdaj tvorijo strokovni del klubskega ustroja, dovolj zavzeti, podkovani in željni znanja, da dvignejo raven mlajših kategorij,« je povedal predsednik Arčon, ki niti za ped ne bo odstopil od tega, kar je zastavil s sodelavci.
Prvi mož »plavih«, kot s tribun v znak podpore vzklikajo tamkajšnji navijači, je pokazal odločnost tudi pri angažiranju selektorja Srbije do 18 let Perice Ognjenovića. Nemalo jih je zastriglo z ušesi ob predsednikovi odločitvi, da v klub pripelje nekdanjega velikega upa srbskega nogometa.

»Dolgo smo iskali nekoga, ki bo z izkušnjami in znanjem povezovalen člen med mlajšimi kategorijami in člansko. Predvsem smo želeli, da bi bil neodvisen in ne izhaja iz tega okolja. Ocenili smo, da je to prednost, saj je neobremenjen. Mislim, da je bila izbira Ognjenovića pravilna,« je pojasnil odločitev in klubsko razglednico dopolnil s finančnim poročilom ter športnim ciljem. »Proračun članskega moštva je približno milijonov evrov, s katerim bi lahko izpolnili naše ambicije, uvrstitev v evropski pokal.«

Komentarji: