Naslov svetovnih prvakov postavlja Messijevo druščino v vloge favoritov

Mednarodna nogometna zveza Fifa je razkrila imena kandidatov za nagrade najboljšim posameznikom in trenerjem, Jana Oblaka ni v igri za vratarja leta.
Fotografija: Lani je lovoriko osvojil Robert Lewandowski (desno), letos je favorit Lionel Messi. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Lani je lovoriko osvojil Robert Lewandowski (desno), letos je favorit Lionel Messi. FOTO: Dylan Martinez/Reuters

Mednarodna nogometna zveza Fifa je danes razkrila imena kandidatov za nagrade najboljšim posameznikom in trenerjem za leto 2022. Prireditev bo na sporedu 27. februarja, glasovanje javnosti bo potekalo do 4. februarja, glasove pa bosta razdelili tudi posebni komisiji pod okriljem Fife. Na seznamu za leto 2022 je po 14 igralcev in igralk.

Pri moških so kandidati Argentinca Julian Alvarez in Lionel Messi, Anglež Jude Bellingham, Francoza Karim Benzema in Kylian Mbappe, Belgijec Kevin De Bruyne, Norvežan Erling Haaland, Maročan Achraf Hakimi, Poljak Robert Lewandowski, Senegalec Sadio Mane, Hrvat Luka Modrić, Egipčan Mohamed Salah ter Brazilca Neymar in Vinicius Junior.

Posebej bodo podelili tudi nagradi za najboljša vratarja. V moški konkurenci ni Slovenca Jana Oblaka, so pa zato Brazilca Alisson Becker in Ederson, Maročan Yassine Bounou, Belgijec Thibaut Courtois ter Argentinec Emiliano Martinez.

Na seznamu kandidatov za naj trenerja so Italijan Carlo Ancelotti, Francoz Didier Deschamps, Španec Pep Guardiola, Maročan Walid Regragui in Argentinec Lionel Scaloni.

Lani prva Poljak in Španka

Pri ženskah so kandidatke za najboljšo igralko Španki Aitana Bonmati in Alexia Putellas, Brazilka Debinha, Kanadčanka Jessie Fleming, Norvežanka Ada Hegerberg, Avstralka Sam Kerr, Nizozemka Vivianne Miedema, Američanka Alex Morgan, Francozinja Wendy Renard, Nemki Lana Oberdorf in Alexandra Popp ter Angležinje Beth Mead, Keira Walsh in Leah Williamson.

Pri vratarkah so izstopale Nemki Ann-Katrin Berger in Merle Frohms, Angležinja Mary Earps, Čilenka Christiane Endler, Američanka Alysssa Naeher in Španka Sandra Panos Garcia-Villamil, pri trenerkah pa Francozinja Sonia Bompastor, Švedinja Pia Sundhage, Nemka Martina Voss-Tecklenburg, Nizozemska Sarina Wiegman ter Angležinji Emma Hayes in Bev Priestman.

Za najboljša nogometaša leta 2021 je Fifa izbrala Poljaka Roberta Lewandowskega (Bayern) in Španko Alexio Putellas (Barcelona). Trener leta je za leto 2021 postal Nemec Thomas Tuchel, takrat še na klopi Chelseaja, in Angležinja Emma Hayes, ki vodi žensko ekipo Chelseaja.

Komentarji: