Olimpijo v raj pelje le še čudež v Trnavi

Ljubljančani so prvo tekmo zadnjega kvalifikacijskega sita za uvrstitev v evropsko ligo v Stožicah proti Spartaku izgubili z 0:2.
Fotografija: Olimpiji se prvi od dveh dvobojev v 4. kolu kvalifikacij za evropsko ligo proti Spartaku ni izšel po željah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Olimpiji se prvi od dveh dvobojev v 4. kolu kvalifikacij za evropsko ligo proti Spartaku ni izšel po željah. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – Zgodovinska tekma z napako! Olimpiji se prvi od dveh dvobojev v 4. kolu kvalifikacij za evropsko ligo proti Spartaku ni izšel po željah. Slovaški prvak je zmagal z 2:0, čeprav je od 29. minute, ko je že imel prednost z 1:0, igral z desetimi nogometaši po izključitvi Martina Totha, in ga od preboja v skupinski del tekmovanja loči bržkone le rutinskih povratnih 90 minut naslednji četrtek v Trnavi. Olimpijin neposrečen večer je z avtogolom zaokrožil kapetan Branko Ilić.

Na tribunah se je za najpomembnejšo tekmo v zgodovini kluba zbralo le dobrih 6000 privržencev Olimpije. Kot da ji že pred tekmo niso preveč verjeli, da je sposobna zmagovalno izpeljati prvih 90 minut boja s slovaškimi tekmeci. Nasprotno podobo so dali gostje. Skoraj poldrugi tisoč kot uglašen in uigran bataljon navijačev rdeče-črnih je takoj dal vedeti, da vsi dihajo kot eno, da imajo njihovi nogometaši na tribunah razigranega 12. igralca.

Domači strokovni štab je bil predvidljiv z izborom začetne enajsterice. Vršilec dolžnosti trenerja Aleksandar Linta je zaupal zmagovalcem proti finskemu HJK z manjšima, a nujnima popravkoma. Poškodovanega Arisa Zarifovića je zamenjal Vitalijs Maksimenko, kaznovanega Matica Črnica pa Daniel Avramovski ali Stefan Savić.


Pol ure v znaku Roka Kronavetra


Prvih 10 minut s večjo posestjo žoge gostov je zaokrožil z zapravljeno priložnostjo za vzdihe s tribun Rok Kronaveter. Po globinski žogi je pritekel izza gostujočega štoperskega dvojca, a si je nato pripravil neugoden položaj za strel, ki je s 14 m zletel mimo desne vratnice vrat Martina Chudyja.

Olimpija je prevzela vajeti igre v svoje noge, a bila v vlogi lovke previdna. Vedela, je da že najmanjša napaka lahko sproži usodne posledice, toda prav tako je bilo pomembno, da je držala nogo v svojih nogah in tekmeca držala daleč od svojih vrat. Gostom obrambna postavitev in pobuda gostitelja pravzaprav nista pomenili neznanki, vajeni so bili takšnega razmerja sil, saj so se v treh predhodnih gostovanjih v Mostarju, Varšavi in Beogradu prav tako čvrsto branili in strpno čakali na svojih "pet minut" sreče. In tudi sinoči so jih dočakali zelo hitro. Že v prvem resnejši akciji in podaji s prostega strela je prišla božja pomoč v obliki kazenskega strela. Nespreten ali neposrečeno zvit pred sodnikovimi očmi je bil Kronaveter, ki je po povratni podaji Mareka Bakoša 10 m od vrat nepravilno oviral Martina Totha. Angleški sodnik Craig Pawson je pokazal na belo točko, Bakoš pa jo je zanesljiv spremenil v vodstvo z 1:0.


Izključitev Totha


Ljubljančani si samo slovaškega in še prvega gola niso želeli, a se jim je zgodilo prav to. Toda le dobrih 5 minut so potrebovali za akcijo, ki jih je porinila v boljši položaj. Kronaveter je z globinsko podajo v šprint poslal Issaha Abassa, ki ga je kot zadnji mož zrušil Toth. Slovak je prejel rdeči karton, Kronaveter priložnost, da se oddolži iz prostega strela, Olimpija pa, da nadaljevanje tekme spremeni v igro mačke z mišjo.


Branko Ilić zatresel lastno mrežo


Idealen scenarij je bil na dosegu, spremenil pa se je v kalvarijo. Nesrečni Kronaveter ni bil pri strelu, Slovaki pa še srečnejši. V 35. minuti je nesrečen Olimpijin večer nakazal še kapetan Branko Ilić, potem ko je sicer zelo neugoden predložek z desne strani strelca prvega gola Bakoša z roko preusmeril v vrata. Ilić je tvegal preveč, lahko bi žogo odbil z nogo, a je poskušal posredovati z glavo po tleh in neubranljivo poslal žogo desno od Aljaža Ivačića in od vratnice v mrežo.
 

Po uri le sprožili juriš


Divji lov za boljšim izkupičkom je Olimpija sprožila šele po dobri uri, ko sta v igro vstopila Kingsley Boateng in Asmir Suljić. Zamenjala sta nerazpoložena Nika Kupuna in Daniela Avramovskega. Tudi navijači so začutili, da bi lahko le postali 12. igralec in povrhu utišali še gostujoče. Premoč je bila očitna, pa čeprav jalova. Gol je visel v zraku, že eden bi še dajal upanje za povratni dvoboj v Trnavi naslednji četrtek. Toda vsi zeleno-beli osmoljenci so v finišu dobili še Boatengovo družbo. Italijanski Ganec je imel dve izjemni priložnosti, a je izgubil oba dvoboja z enim od gostujočih junakov vratarjem, Martinom Chudyjem.
 

Komentarji: