Slovenci dvakrat zaman držali v rokah zmago

Slovanski nogometni derbi v Trnavi ponudil veliko, le zmagovalca ne. Zadnje dejanje boja za Katar v nedeljo v Stožicah.
Fotografija: Takole je Miha Zajc z golom opozoril nase navzoče na slovanskem derbiju v Trnavi. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Odpri galerijo
Takole je Miha Zajc z golom opozoril nase navzoče na slovanskem derbiju v Trnavi. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca se podaja v zadnjo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo s četrtega mesta, potem ko je remizirala v Trnavi (2:2). Slovenija je imela dvakrat v nogah tudi zmago (0:1, 1:2), toda v seštevku so si Slovaki vendarle zaslužili točko. Zadnje dejanje ciklusa bojev za Katar bo v nedeljo popoldne (15), ko bo v Stožicah gostoval vse slabši Ciper.

Slovaki so tekmi namenili veliko pozornosti, celo več kot običajno v primerih, ko nogometni dvoboj ne odloča več o uvrstitvi na veliko tekmovanje. Osrednji resni dnevnik Sme je naslovil tekst s Slovaki gostijo neprijetnega tekmeca, v podnaslovu pa zapisal, da je pred dvanajstimi leti – v bitki za mundial v Afriki – zahtevalo vstopnice za tekmo na starem štadionu Opečnato polje v Bratislavi 160.000 Slovakov, srečnežev je bilo približno za desetino, toda na koncu so bili vsi zaviti v molk in zaliti s solzami po fantastičnem večeru Valterja Birse. Tudi v prilogi časopisa Šport so ponudili poseben tekst o slovenskih športnikih v jugoslovanskem in poznejšem obdobju, izpostavili so imena à la Cerar, Zahović, Iličić, Dragić, Dončić, Kopitar, Roglič, Pogačar, Debevec, Čop in Špik, Urška Žolnir, Tina Maze, Tina Trstenjak in Janja Garnbret, …

Slovaki so sinoči spoznali tudi – Miho Zajca. V Trnavi je namreč udarila nekdanja naveza Olimpije: Zajc je v 18. minuti prekinil enega od napadov gostiteljev, poslal v nasprotni napad Andraža Šporarja, »Špoki« pa mu je vrnil z natančno podajo, ki jo je Zajc kronal z golom z glavo v daljši kot slovaškega vratarja – 0:1! To je bil šesti gol Šempetrčana v majici Slovenije, s katerim se je pridružil priimkom, kakršni so Ljubijankić, Kirm, Pečnik, N. Čeh in Cimerotić.

Slovaki so v prvem polčasu zaman uživali terensko premoč (57:43), si priigrali več strelov (7:1) in kotov (5:0) ter tudi dve priložnosti za gol, toda odlični Jan Oblak je popravljal napake soigralcev. V 43. minuti je naivno izgubil žogo Zajc, v sodnikovem dodatku so odpovedali vsi, Škofjeločan je nanizal dve paradi, drugič celo v prečko.

Taktični kontekst? Selektorja nista presenetila z izborom igralcev, tega so namreč narekovale tudi specifične razmere z manjkajočimi standardnimi člani enajsteric. Matjaž Kek se je odločil za pričakovana imena, pri čemer je svoje adute postavil v malenkost drugačno tlorisno postavitev kot v prejšnji akciji z Malto in Rusijo. Med udarne sile se je vrnil Petar Stojanović, organizacijo igre pa je Kek zaupal Mihi Zajcu. Tudi Miha Blažič in Leo Štulac sta bila v resnici déjà vu in logični kadrovski potezi.

Jan Oblak ni mogel preprečiti izenačujočega gola Slovakov. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Jan Oblak ni mogel preprečiti izenačujočega gola Slovakov. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters

Kek in njegov kolega Tarkovič sta izbrala pričakovana modela igre – gostitelj 4-1-4-1 z Lobotko na položaju korektorja, gost 4-2-3-1 z Zajcem na »desetki« in Sandijem Lovrićem v zvezni vrsti.

Takšno razmerje moči je nekaj časa delovalo tudi v drugem polčasu, v katerem je slabih 3000 navzočih v Trnavi videlo še tri gole, rdeči karton, kazenski strel in dramatično končnico slovanskega derbija, torej vse, kar lahko ponudi sodobna nogometna tekma.

Najprej je nase opozoril Miha Blažič, ki je v kazenskem prostoru igral z roko, sodnik je to prezrl, VAR ne, sledil je drugi rumeni karton Blažiča, kazenski strel in izenačujoči gol Ondreja Dude. Le nekaj minut po tem slovaškem slavju je Miha Mevlja z nebeškim skokom unovčil podajo Josipa Iličića iz kota, končnih 2:2 pa je postavil rezervist David Strelec po medlem odzivu slovenskih vezistov na odbito žogo.

Oslabljeni Slovenci so v nadaljevanju padli v igri, Slovaki so poskušali na silo priti do zmage, toda zaman. Reprezentanci bosta o končnem tretjem mestu odločili v nedeljo, ko bosta obe igrali z avtsajderjema: Slovenci s Ciprom, Slovaki z Malto.

»Glede na potek tekme moramo biti zadovoljni s točko. V določenem obdobju smo uspešno pritiskali na njihovo zadnjo linijo. Odločitve sodnikov še ne bi komentiral, gotovo pa se je vse spremenilo z izključitvijo Blažiča. Hitro smo bili kaznovani za vse, veliko dogodkov je šlo v prid Slovakom. Kaj sem po tekmi rekel sodniku? Vprašal sem ga, ali je na igrišču videl le eno barvo ... V seštevku je bilo odprto do konca, toda zdaj ne moremo ničesar spremeniti. Pred nami je še ena tekma, misli moramo preusmeriti nanjo. Zajc? Pred dvema dnevoma sva se pogovorila na Brdu, ima svoje videnje, kje bi igral, to ni problem. Ko ima žogo v nogah, je nevaren, to je tudi izkoristil. Dvignili smo raven igre, vidim pa še veliko prostora za napredek. Prej tega nisem govoril o tem, toda morda v celotni karieri nisem doživel toliko odpovedi igralcev kot tokrat. To se mora nekje poznati, dnevno so namreč odpadali,« je po tekmi ocenil selektor Matjaž Kek.

Komentarji: