Ilka Štuhec mojstrsko do drugega smukaškega zlata (VIDEO)

Slovenski smučarski šampionki se je na smuku na SP v Åreju najbolj, na 23 stotink, približala Švicarka Corinne Suter.
Fotografija: Cvetober najboljših smukačic na čelu z Ilko Štuhec. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP
Odpri galerijo
Cvetober najboljših smukačic na čelu z Ilko Štuhec. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP

Åre – Slovenska smučarska šampionka Ilka Štuhec se je danes še enkrat pokazala v vsem sijaju. Enako kot predlani v St. Moritzu si je tudi tokrat v švedskem Åreju pokorila vso konkurenco v kraljevski disciplini in se, kot šele šesta tekmovalka doslej, razveselila drugega naslova svetovne prvakinje v smuku. Z mojstrsko vožnjo brez večjih napak in s hitrimi smučmi je na skrajšani progi prvo izzivalko, Švicarko Corinne Suter, ki je že drugič na prvenstvu stala na stopničkah, odpravila za udobnih 23 stotink, dvakrat toliko je zaostala tretjeuvrščena ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, ki je torej tekmovalno kariero zapečatila na najlepši možen način, z novo kolajno z velikega tekmovanja.

Ilka Štuhec je ob šprihodu v cilj natanko vedela, kako hitra je bila. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP
Ilka Štuhec je ob šprihodu v cilj natanko vedela, kako hitra je bila. FOTO: Francois Xavier Marit/AFP




»Od prejšnjega smukaškega zlata v St. Moritzu je minilo dolgo obdobje z vzponi in padci, zdaj pa sem spet tu. Vedela sem, da sem hitra, upala sem, da lahko spet posežem na vrh, le samozavest sem si morala povrniti in ne pritiskati preveč nase,« je vidno ganjena, potem ko je tudi potočila nekaj solza z reprezentančno kolegico Marušo Ferk (zasedla je 33. mesto), takoj po zmagi in še preden je v ciljnem izdeku zadonela Zdravljica hitela razlagati 28-letna Mariborčanka, ki je postala šele peta smukačica v zgodovini svetovnih prvenstev z ubranjenim odličjem najžlahtnejšega leska, prva po Švicarki Marii Walliser davnega leta 1989.

Ilka Štuhec se je vrnila z zlatom, Lindsey Vonn pa poslovila z bronom. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Ilka Štuhec se je vrnila z zlatom, Lindsey Vonn pa poslovila z bronom. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Ilka na smukaških treningih v Åreju ni izstopala, tudi v superveleslalomu, ki ga je končala kot osma, ni posegla povsem po vrhu, je pa zelo spodbudno in blagodejno nanjo deloval dosežek iz petkovega kombinacijskega smuka, na katerem je postavila drugi najboljši čas, zgolj stotinko za Avstrijko Ramono Siebenhofer. Danes si je prednost nabrala že v zgornjem delu, v katerem je imela izjemno hitre smuči in optimalno linijo, spodaj je zadržala lep del naskoka. Štuhčeva je tako na najlepši možen način kronala odlično vrnitev po poškodbi in dolgi odsotnosti, vrhunsko pripravljenost pa je nakazala že z decembrskima zmagama v Val Gardeni in nato še dvema uvrstitvama na oder januarja v Cortini.

Ilka Štuhec ni delala napak. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Ilka Štuhec ni delala napak. FOTO: Leonhard Föger/Reuters



POTEK TEKME


Švedski prireditelji so komaj čakali konec tekmovanj v hitrih disciplinah, ki so kritičnejša, kar se vremenskega vpliva tiče. Po težavah in prestavljanjih minulih dveh dni so današnji štart ženskega smuka vendarle izpeljali po predvidevanjih in načrtih, torej z začetkom ob 12.30, so mu pa del čara odvzeli s tem, ker so bili prisiljeni skrajšati dolžino proge in začeti z drugega rezervnega oziroma superveleslalomskega štarta. Na šprinterski preizkušnji so se torej ponovno obetale zares pičle razlike.

Ciljno črto je prečkala pol sekunde hitreje kot dotlej vodilna. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Ciljno črto je prečkala pol sekunde hitreje kot dotlej vodilna. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Že nastop prve tekmovalke, nemške veleslalomske specialistke Viktorie Rebensburg, je dokazal, s kako kratkim izzivom so imele tokrat opravka, ciljno črto je namreč prečkala s časom 1:02,56. Njen čas pa ni zdržal dolgo, padel je že ob nastopu ameriške zvezdnice Lindsey Vonn, ki se je ob slovesu od tekmovalnega smučanja odlično zbrala in prevzela vodstvo s 33 stotinkami naskoka. Vrgla je rokovico tudi ostalim favoritinjam, za njo so zaostale olimpijska zmagovalka Sofia Goggia, branilka predlanskega srebra iz St. Moritza Stephanie Venier in norveška favoritinja Ragnhild Mowinckel.

Ogromno prednost si je nabrala že v zgornjem delu proge. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Ogromno prednost si je nabrala že v zgornjem delu proge. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Zaostanki so bili majhni, četrtouvrščena Italijanka Nicol Delago je bila prepočasna zgolj za trinajst stotink. Tedaj pa se je s štarta pognala branilka lovorike Ilka Štuhec. Že prve sekunde na progi so pokazale vso njeno odločnost, prvi vmesni čas pa tudi, kako hitre smuči je imela (105,07 km/h). Že tedaj je imela štiri desetinke prednosti pred Vonnovo, pri drugem merjenju je naskok narastel že na tri četrt sekunde, edina negotovost se ji je primerila ob zadnjem skoku, zaradi česar je prednost nekoliko skopnela, a je bila v cilju vseeno pol sekunde hitrejša od Američanke. To je obetalo vrhunsko uvrstitev, že tedaj se je spogledovala z zmago.

Dve, ki sta bili danes deležni največ pozornosti. FOTO: Leonhard Föger/Reuters
Dve, ki sta bili danes deležni največ pozornosti. FOTO: Leonhard Föger/Reuters


Hitro se je pokazalo, da njenega rezultata ne bo mogoče preseči. Padli sta tudi obe favorizirani Avstrijki, najhitrejša s kombinacijskega smuka Ramona Siebenhofer je zaostala 64 stotink, vodilna v smukaški razvrstitvi svetovnega pokala Nicole Schmidhofer pa še 17 stotink več. Nekoliko je Ilka zatrepetala le še ob nastopu Švicarke Corinne Suter, ki je resda že v zgornjem delu zdrsnila, spodaj pa imela največjo izmerjeno hitrost (118,33 km/h) in se mariborski šampionki približala na 23 stotink. Zdelo se je, da so mesta na stopničkah že oddana, čeravno je bilo na štartu še 18 smučark. In res je bilo tako ... Odstopila ni niti ena tekmovalka, Maruša Ferk pa je z zaostankom 2,35 sekunde zasedla 33. mesto.

Zgoraj je imela Ilka najhitrejše smuči. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Zgoraj je imela Ilka najhitrejše smuči. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Preberite še:

Komentarji: