Kranjec dosegel takšno raven telesne priprave, da mu nihče ni kos

V Söldnu pred uverturo v smučarsko sezono do 17 stopinj Celzija. Konec tedna gre zares.
Fotografija: Žan Kranjec je v telesni pripravi letos v primerjavi z lani napredoval za 15 do 20 odstotkov. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Žan Kranjec je v telesni pripravi letos v primerjavi z lani napredoval za 15 do 20 odstotkov. FOTO: Tadej Regent/Delo

»Ne spomnim se, da bi söldenska proga kdaj izgledala tako strma in dolga. Pogled se očitno spreminja z leti,« se je na račun starosti pred uvodom v novo sezono na ledeniku Rettenbach pošalil 34-letni norveški smučarski as Kjetil Jansrud. Teren, ki v karavani velja za enega od najzahtevnejših, je med Slovenci najbolje prebrala športno upokojena Tina Maze s tremi zmagami. Odkar tam ne nastopa, je največ pokazal Žan Kranjec tik pod stopničkami.

Spletne kamere s prizorišča uvodne tekme v novo smučarsko sezono so včeraj kazale jasno nebo, sončne žarke in gola gorska pobočja z izjemo tekmovalnega terena in drugih prog ob njem. Temperatura na termometru se je v dolini povzpela celo do 17 stopinj Celzija, na 3000 m nadmorske višine do šest nad ničlo. V prihodnjih dneh bo podobno, prirediteljem letos vendarle ne bosta nagajala veter in snežni metež, ki sta jim odnesla moško veleslalomsko uverturo v zadnjih dveh sezonah.

Uvod v smučarsko sezono konec tedna bo sončen, temperature bodo za ta letni čas visoke. Pogled z ledenika Rettenbach na Tirolskem razkriva gola okoliška pobočja. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Uvod v smučarsko sezono konec tedna bo sončen, temperature bodo za ta letni čas visoke. Pogled z ledenika Rettenbach na Tirolskem razkriva gola okoliška pobočja. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Podlago na ledeniku nad Söldnom je prejšnji teden preizkušala tudi slovenska reprezentanca na čelu s prvim adutom Kranjcem. Vodičan ob odhodu prvega zvezdnika belih strmin Marcela Hirscherja v športni pokoj v sezono vstopa kot tretji veleslalomist sveta. Pred 26-letnikom sta na lestvici zgolj Norvežan Henrik Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, favorita tudi za veliki kristalni globus.
 

Že junija na jesenski ravni


Ko smo Kranjca lani obiskali na poletnem treningu v Mostecu, je njegov kondicijski trener Mitja Bračič dejal, da trdo delajo tudi za to, da bi pozimi premagali Hirscherja. Cilj je Kranjec nato uresničil v Saalbachu s premierno zmago v svetovnem pokalu v karieri. Letos je tekmovalec, ki velja za enega od najbolje telesno pripravljenih v karavani, še močnejši, ocenjuje Bračič.

»V primerjavi s prejšnjo sezono je v letošnjem pripravljalnem obdobju napredoval še za 15 oziroma 20 odstotkov, najbolj na eksplozivni moči, pri porabi kisika, več smo delali tudi na hitri moči, korak naprej je naredil še v specialni vzdržljivosti. Poznalo se je, da sva priprave začela že prej – konec aprila oziroma v začetku maja. Junija smo bili že na takšni ravni, kot smo ponavadi na koncu pripravljalnega obdobja,« je razkrival Bračič.

Bi se lahko prav zaradi tega prehitro »iztrošil« potem med sezono? »Žan trenira enkrat na dan, zelo redko dva, vadi pet dni na teden, redko v soboto, časa za rehabilitacijo ima veliko. Ima pa tudi stalno oskrbo reprezentančnega fizioterapevta,« ima Bračič, ki je letos skrbel še za kondicijski trening dveh reprezentantk, Tine Robnik, ki se vrača po poškodbi kolena, in Neje Dvornik, vse pod nadzorom.
 

Še dva kilograma mišic


Kranjcu se na telesni pripravi pozna kontinuiteta dela, precej se fizični vadbi posveča tudi med sezono, zato ob koncu tekmovalnega obdobja ne izgubi prav veliko. »Žan je stroj. Letos je pridobil še dva kilograma mišične mase, več nismo načrtovali, da se mu ne podira smučarska tehnika,« je Bračič zadovoljen z rezultati testiranj in analiz svojega tekmovalca.

Kondicijski trener Žana Kranjca Mitja Bračič pravi, da Vodičan še ni dosegel svojega vrhunca v telesni pripravi, čeprav je "stroj", ki mu ta čas na treningu nihče ni kos. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kondicijski trener Žana Kranjca Mitja Bračič pravi, da Vodičan še ni dosegel svojega vrhunca v telesni pripravi, čeprav je "stroj", ki mu ta čas na treningu nihče ni kos. FOTO: Leon Vidic/Delo


V preteklosti se je veleslalomski junak na treningu kdaj srečal tudi s košarkarskima asoma Goranom in Zoranom Dragićem: »Zdaj je na takšni ravni, da ne najdem več sparing partnerja zanj. Ni pomembno, ali gremo na štadion ali delamo eksplozivno moč ali vzdržljivost – trenutno ne obstaja nihče, ki bi mu bil kos. Kakršnokoli nalogo mu daš, v njej dominira,« je pripravljenost prvega moža v slovenski izbrani vrsti komentiral Bračič in opozoril, da tretji veleslalomist sveta še ni dosegel vrhunca v telesni pripravi oziroma izvedbi. Pričakuje, da jo bo prihodnjo sezono na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kar bi lahko oplemenitil na olimpijskih igrah v Pekingu 2022.

Kranjec, ki je še včeraj vadil na Mölltalu, bo v sezono štartal v nedeljo, dan prej pa ledeniška preizkušnja čaka žensko karavano.
 

Komentarji: