Dramo v Planici skrajšal veter, Slovenci drugi; Zajc: Moj zadnji skok

Zadnja moštvena tekma sezone v smučarskih poletih je pripadla Avstrijcem. Vse močnejši veter je tekmo skrajšal.
Fotografija: V Planico je vnovič prišlo veliko slovenskih navijačev. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
V Planico je vnovič prišlo veliko slovenskih navijačev. FOTO: Dejan Javornik

Zadnja moštvena tekma sezone v smučarskih poletih je pripadla Avstrijcem. Vse močnejši veter je tekmo skrajšal, drugo serijo so odpovedali, obveljali so rezultati prve serije. Ta je pripadla Avstrijcem, odlični Slovenci so bili drugi kljub padcu Timija Zajca – slednji se počuti dobro, pozneje bo opravil dodaten pregled v jeseniški bolnišnici –, tretji pa Norvežani. Slovenijo so zastopali Lovro Kos (216,5 m), Domen Prevc (220 m), Timi Zajc (242,5 m) in kot zadnji Peter Prevc (223,5 m).

Preberite tudi povezane vsebine:
Hrgota: Verjamem, da bosta jutri v vseh nas veselje in praznina
Petrov sin po očetovi veličastni zmagi: Končno smo premagali Krafta!
Vodja skokov se je vprašal, kaj bo čez pet let, Janus ne skriva visokih ciljev
Med slovesno razglasitvijo v Planici jo je bila sama sreča
Peter Prevc: Hvaležen sem za vsak plakat in vsako vihrajočo zastavo
Anže Lanišek si je pošteno oddahnil

Odličen polet Timija Zajca, ki ni zdržal na nogah

Prvi med Slovenci je skočil Lovro Kos, poletel je 216,5 m, kar je po prvi skupini skakalcev zadostovalo za drugo mesto. Vodilna trojka je bila 1. Avstrija, 2. Slovenija, 3. Poljska. V drugi skupini je Domen Prevc pristal pri 220 m, Slovenija je po tej skupini zasedala tretje mesto za Avstrijo in Poljsko. Vse tri sta ločili manj kot dve točki.

Timi Zajc se je kmalu po padcu počutil bolje. FOTO: Dejan Javornik
Timi Zajc se je kmalu po padcu počutil bolje. FOTO: Dejan Javornik

Tretjo skupino prve serije je zaznamoval Timi Zajc. Odlični letalec je namreč pristal pri 242,5 m z zaletne rampe številke 9, toda ni zdržal na nogah, po doskoku je padel. Pred njim sta padla tudi kazahstanski in italijanski tekmovalec. Zajc je kljub slabim ocenam zaradi padca Slovenijo zavihtel na čelo lestvice – Avstrija je po tretji skupini prve serije zaostajala za 3,6 točke, Norveška pa 18 točk.

Peter Prevc FOTO: Dejan Javornik
Peter Prevc FOTO: Dejan Javornik

Tudi Peter Prevc je kot zadnji med slovenskimi orli poletel daleč, pristal je pri 223,5 m, kar je pomenilo, da je Avstrija po prvi seriji na čelu lestvice (Daniel Huber je poletel 244 m), za njo so se zvrstile Slovenija (- 10,5 točke), Norveška (- 33,2), Japonska (- 44,7) in Poljska (- 68,3). Če Zajc, ki so ga pred drugo serijo odpeljali na pregled, ne bi padel, bi zasedala vrh Slovenija. Timi v drugo ne bi skočil, so se odločili Slovenci po prvem pregledu odličnega skakalca, ogledal bi si jo iz t. i. mešane cone ob letalnici, pozneje ga bodo odpeljali na dodatne preglede v jeseniško bolnišnico, saj ga boli rama, ob tem mu je bilo rahlo slabo.

Odlični Timi Zajc je poletel kar 242,5 metra, toda sila pri doskoku je bila zanj premočna. FOTO: Dejan Javornik
Odlični Timi Zajc je poletel kar 242,5 metra, toda sila pri doskoku je bila zanj premočna. FOTO: Dejan Javornik

»Mislim, da ni bilo nič hujšega, dobil sem udarec v kolk, lopatico, ramo,« je dejal Zajc. V nedeljo na posamični tekmi ne bo nastopil. »To je bil moj zadnji skok v tej sezoni.« Potrdil je, da ga je po padcu obšla slabost. »Takoj, ko sem prišel iz izteka, sem se počutil slabo, bilo mi je vroče, čutil sem bolečine, ampak so me hitro spravili k sebi,« je še dejal 23-letni tekmovalec

Izidi, Planica, ekipno (ena serija):
1. Avstrija 803,8 točke, 2. Slovenija 793,3 (Lovro Kos, Domen Prevc, Timi Zajc, Peter Prevc), 3. Norveška 770,6, 4. Japonska 759,1, 5. Poljska 735,5, 6. Nemčija 726,6, 7. ZDA 636,3, 8. Italija 569,1, 9. Kazahstan 340,6.
Pokal narodov (37/38):
1. Avstrija 7937 točk
2. Slovenija 4990
3. Nemčija 4971

Preberite še:

Komentarji: