Grčija in posojilodajalci mrzlično iščejo kompromis

Pogajalci si želijo dogovora še preden se v ponedeljek odprejo borzni trgi. Stališča so še vedno močno različna.

Objavljeno
14. junij 2015 12.46
EUROZONE-GREECE-CHANCE
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bruselj, Atene – Grčija in njeni mednarodni posojilodajalci intenzivno iščejo kompromis, ki bi državo rešil pred bankrotom. V sobotnih pogajanjih so bila stališča zaostrena, vendar sta obe strani odločeni dogovor najti še pred ponedeljkom, poroča Slovenska tiskovna agencija. Pogajanja se bodo nadaljevala danes.

Čas za reševanje grške krize se izteka, v Bruslju pa potekajo intenzivna pogajanja. Kot piše STA, želijo udeleženci – predstavniki Aten, Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Evropske centralne banke (ECB) in evropske komisije – kompromis najti, preden se v ponedeljek odprejo borzni trgi.

(Pročelje grške banke. Foto: Yannis Behrakis/Reuters)

Do konca meseca mora Grčija IMF vrniti 1,6 milijarde evrov. Da bi to lahko storila, potrebuje mednarodno pomoč. V paketu, ki sta ji ga odobrila IMF in EU, je neporabljene še 7,2 milijarde evrov, ki pa jih instituciji ne želita izplačati brez grške zaveze k bolečim reformam.

Za danes so po besedah predsednika evropske komisije Jean-Clauda Junckerja načrtovani pogovori na »visoki tehnični ravni«. V prihodnjem tednu, natančneje 18. junija, pa se bodo znova srečali finančni ministri držav z evrom, kjer naj bi sledila politična potrditev dogovora.

V soboto sta pogajanja vodila neimenovani Junckerjev predstavnik in osebni zastopnik grškega premierja Aleksisa Ciprasa, Nikos Papas. Na Junckerjevo pobudo so bili prisotni tudi predstavniki komisije, IMF in ECB, ki so se razpravi po potrebi pridružili pri posameznih točkah.

Najbolj sporni sta sicer reformi na področju pokojnin in davka na dodano vrednost. Na drugi strani pa naj bi se dogovoru že približali pri vprašanju ciljnega primarnega presežka v grškem proračunu. Svoje zahteve naj bi evropski predstavniki znižali z okoli treh odstotkov bruto domačega proizvoda na en odstotek.

(Aleksis Cipras. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters)

Cipras je sicer v Grčiji posvaril, da se morda obeta »težak kompromis«. »Če dosežemo sprejemljiv dogovor, tudi če bo to težak kompromis, bomo sprejeli izziv. Naš edini kriterij je namreč izhod iz krize,« naj bi v petek dejal grškim uradnikom.

V IMF so medtem zanikali poročanje današnje izdaje nemškega časnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), češ da je bil ravno sklad tisti, ki je zrušil že doseženi kompromis med Brusljem in Atenami. FAZ, ki se sklicuje na neimenovanega pogajalca, je poročal, da bi v skladu z dogovorom Atene lahko začasno odložile okoli 400 milijonov evrov varčevalnih ukrepov pri pokojninah, če bi v zameno za takšen znesek zmanjšale izdatke za vojsko.

Poročilo časnika je napačno, je po poročanju STA zatrdil tiskovni predstavnik IMF Gerry Rice. »Večkrat smo že povedali, da smo pri posameznih delih programa prilagodljivi, če so predlagani gospodarski ukrepi polno financirani,« je poudaril.