Po napadih v Bruslju aretirali več ljudi

Potrjena identiteta drugega napadalca. Tudi francoske oblasti priprle osumljenca, ki naj bi načrtoval napade v Franciji.
Objavljeno
25. marec 2016 08.32
Š. P., Ma. Ja., De. P., STA, Pi. K.
Š. P., Ma. Ja., De. P., STA, Pi. K.

Belgijske oblasti nadaljujejo preiskavo torkovih terorističnih napadov na bruseljskem letališču Zaventem in postaji podzemne železnice Maelbeek v evropski četrti, v katerih je bilo ubitih 31 in ranjenih več kot 300 ljudi. V vrsti policijskih preiskav je bilo po navedbah tožilstva včeraj aretiranih šest ljudi, danes zjutraj pa so po poročanju medijev aretirali še sedmega osumljenca.

Dogajanje spremljamo v živo:

***

17.05: Za identifikacijo 31 smrtnih žrtev torkovih terorističnih napadov v Bruslju bodo zaradi silovitosti eksplozij izvedenci sodne medicine potrebovali več tednov. Trupla v središču ekspolozije so bila namreč v delčkih. Žrtve bodo identificirali po njihovih zobeh, DNK in prstnih odtisih, kar je težje izvedljivo, ko je le malo ali sploh ne dovolj snovi za identifikacijo in ko so žrtve iz tujine. 

Tri dni po napadih uradno niso identificirali nobene smrtne žrtve. Je pa ameriški zunanji minister John Kerry danes v Bruslju dejal, da je med žrtvami več ameriških državljanov. Koliko, ni navedel.

Neuradne žrtve

Perujske oblasti so sporočile, da je bila na letališču ubita 37-letna Perujka Adelma Marina Tapia Ruiz. Z belgijske univerze Saint-Louis so sporočili, da je v napadih umrl njihov 20-letni študent prava Leopold Hecht. Umrl je tudi belgijski javni uslužbenec Olivier Delespesse, je sporočil njegov delodajalec. Nizozemsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so bili v eksploziji na letališču ubiti trije Nizozemci - 41-letna ženska iz mesta Deventer na meji z Nemčijo ter brat in sestra iz Maastrichta, ki sta živela v New Yorku. Britansko ministrstvo za zunanje zadeve je potrdilo, da je v napadu na postaji podzemne železnice umrl 51-letni programer David Dixon iz Hartlepoola na severu Anglije, ki je živel v Bruslju. S kitajskega veleposlaništva v Belgiji so sporočili, da je bil med ubitimi tudi kitajski državljan, da je bil ubit en francoski državljan so sporočili tudi iz francoskega veleposlaništva.

16.25: Belgijski tožilci potrdili, da je bil drugi napadalec na bruseljskem letališču Najim Laachraoui; njegov DNK so našli v pariški koncertni dvorani Bataclan in pri nogometnem stadionu Stade de France. Laachraouija so sicer že dlje časa iskali v povezavi z novembrskimi napadi v Parizu. Njegov DNK so našli tudi v hiši in stanovanju v Belgiji, ki naj bi ju uporabljali pariški napadalci.

14.32: Med policijsko preiskavo neke hiše v Schaerbeeku, predmestju Bruslja, je bilo slišati dve eksploziji. Hišna preiskava je povezana s torkovimi terorističnimi napadi v belgijskem glavnem mestu. Aretirali so eno osebo. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

14.01: V povezavi s torkovimi terorističnimi napadi v Bruslju je nemška policija v mestih Giessen in Düsseldorf aretirala dva moška, poročajo nemški mediji. Osumljenca v Giessnu so prijeli v sredo zvečer, na svojem telefonu pa je menda imel sporočila sms, ki ga povezujejo z napadalci v Bruslju. V Düsseldorfu so osumljenca prijeli v četrtek.

**

V Belgiji so tri osumljence včeraj aretirali blizu urada zveznega tožilstva, dve osebi so prijeli v središču mesta, šestega osumljenca pa v bruseljskem predmestju Jette, so pojasnili na tožilstvu. Ob tem niso razkrili nobenih informacij o identiteti aretiranih. Danes naj bi se odločili, ali bodo proti prijetim sprožili sodne postopke.

Pozneje je belgijska radiotelevizija RTBF poročala, da je policija med racijo v bruseljskem predmestju Forest davi aretirala še enega osumljenca, vendar belgijske oblasti te informacije še niso potrdile.

Kot smo že poročali, so belgijske oblasti torkovih napadih začele lov na osumljence. Ugotovile so, da so v napadu na letališče sodelovali trije osumljenci − Brahim El Bakraoui in Najim Laachraoui sta se po ugotovitvah preiskovalcev razstrelila, tretji osumljenec, ki ga je videti na posnetkih nadzornih kamer in ga še niso identificirali, pa je pobegnil in ga še iščejo. Preiskovalci tudi domnevajo, da sta v napadu na postaji podzemne železnice sodelovala dva napadalca − poleg Khalida El Bakraouija, ki se je razstrelil, so varnostne kamere namreč posnele še enega moškega z veliko torbo, ki se je z njim pogovarjal, vendar pa se na metro ni vkrcal, poroča AFP.

Časnik De Standaard pa je po navedbah Reutersa danes sicer poročal, da so belgijske oblasti že aretirali moškega, ki so ga nadzorne kamere posnele skupaj s samomorilskim napadalcem na bruseljski metro. Tudi ta informacija ni potrjena.

Aretacija tudi v Franciji

Preiskave se medtem nadaljujejo tudi v Franciji. Tamkajšnji notranji minister Bernard Cazeneuve je pozno sinoči sporočil, da so v severozahodnem predmestju Pariza Argenteuilu, aretirali osumljenca, ki je sodeloval »v napredni fazi« načrta za izvedbo napada v Franciji. Minister je ob tem poudaril, da niso našli nobenih otipljivih dokazov, da je aretirani moški, sicer francoski državljan, povezan z napadi v Bruslju ali Parizu novembra lani. »Pripada teroristični mreži, ki je hotela napasti našo državo,« je po navedbah STA glede aretiranega dejal Cazeneuve. Pojasnil je še, da so osumljenca opazovali in nadzorovali več tednov, aretacija pa je sledila tesnemu sodelovanju med evropskimi obveščevalci.

V Belgiji znižali stopnjo teroristične ogroženosti

Belgijske oblasti so sicer sinoči, dva dni po terorističnih napadih v Bruslju, stopnjo teroristične ogroženosti v državi znižale z najvišje, četrte, na tretjo. Četrta stopnja ogroženosti pomeni neposredno teroristično nevarnost, tretja pa morebitno ali verjetno nevarnost. To po navedbah STA pomeni, da na velikih železniških postajah ne bodo več izvajali sistematičnih varnostnih kontrol, ampak le še naključna preverjanja. Vhode na postaje podzemne železnice bodo sicer še naprej nadzorovali vojaki, prav tako bodo kontrole na vhodu v bruseljsko letališče Zaventem, ki po napadih ostaja zaprto vsaj še do začetka naslednjega tedna.