WHO virus zika razglasil za globalno nevarnost za javno zdravje

Doslej so širjenje virusa zaznali že v 23 državah, letos pa pričakujejo do štiri milijone okužb.
Objavljeno
01. februar 2016 16.29
DOMINICAN REP-HEALTH-ZIKA
Ma. Ja.
Ma. Ja.
Ženeva − Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je še vedno v skrbeh zaradi širjenja virusa zika, ki sam po sebi sicer ni zelo nevaren, vendar pa ga povezujejo s hudimi obolenji pri novorojenčkih. Zdravstvena organizacija Združenih narodov je zato danes pripravila izredno zasedanje, na katerem so razglasili, da predstavlja virus zika nevarnost za javno zdravje po vsem svetu in da je zato potreben nujen in usklajen odgovor.

Organizacija WHO se je znašla pod pritiskom. Potem ko so se nanjo zaradi počasnega odziva na nedavno epidemijo ebole, ki je sejala smrt po zahodni Afriki, usule številne kritike, noče ponoviti napake. Na zasedanju bodo tako predvidoma danes ali jutri odločili, ali je treba ukrepe proti ziki okrepiti.

Direktorica WHO Margaret Chan sicer ocenjuje, da je raven zaskrbljenosti zaradi širjenja virusa zelo visoka. Organizacija je prejšnji teden opozorila, da se virus po Amerikah širi z »eksplozivno hitrostjo« − doslej so njegovo širjenje zaznali že v 23 državah v regiji, letos pa pričakujejo do štiri milijone okužb.

»Eksplozivno širjenje virusa zika na nova geografska območja, kjer je populacija nanj le malo odporna, je razlog za zaskrbljenost, še posebej zaradi morebitne povezave med okužbo nosečnic in rojstvom otrok z majhnimi glavami [mikrocefalija],« je že pred dnevi opozorila direktorica WHO Chanova. Pri tem je sicer poudarila, da neposredna povezava med okužbo z ziko v nosečnosti in mikrocefalijo ni bila dokazana, a dodala, da nanjo namigujejo posredni dokazi, kar pa vzbuja zelo veliko skrb.

Virus povezujejo s hudimi obolenji pri novorojenčkih. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters

Zaradi naraščanja števila primerov okužb z ziko v Latinski Ameriki ter naglega povečanja primerov mikrocefalije v Braziliji − od oktobra so namreč evidentirali skoraj 4000 rojstev otrok s to okvaro, medtem ko je bila pred tem letna raven okoli 160 −, oblasti v Kolumbiji, Ekvadorju, El Salvadorju, Portoriku in na Jamajki ženskam svetujejo, naj odložijo nosečnost, dokler virusa ne bodo obvladali.

Kaj je virus zika?

Virus zika prenašajo komarji rodu Aedes, ki širijo tudi sorodni mrzlici denga in čikungunja. Za okužbo z ziko ni ne zdravila ne cepiva, zato je trenutno najbolj učinkovit način preprečevanja okužbe izogibanje pikom. Po nekaterih domnevah se virus prenaša tudi s krvjo, na primer s transfuzijo, spolnimi odnosi ali z matere na zarodek, vendar pa so ti primeri redki.

Kako dolga je inkubacijska doba virusa, ni znano, a pri WHO domnevajo, da najverjetneje traja nekaj dni. Zika pri obolelih sproži kratkotrajne, gripi podobne simptome, pogosto v tako blagi obliki, da se jih večina bolnih − med 70 in 80 odstotkov − sploh ne zaveda. Simptomi, ki vključujejo glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, vročino, pordelost oči in izpuščaj, običajno trajajo od dva do sedem dni. Večina ljudi si popolnoma opomore brez večjih zapletov, smrtnost zaradi te bolezni pa je redka.

Vendar pa virus velja za nevarnega za nosečnice oziroma za plod. Domnevajo namreč, da povzroča dva resnejša zapleta − nevrološke težave in prirojene okvare pri novorojenčkih, rojenih okuženim materam. Eden od zapletov je Guillain-Barréjev sindrom, bolezen z ohlapnimi ohromitvami, ki se pričnejo v spodnjih udih in se postopoma vzpenjajo; druga okvara pa je mikrocefalija, prirojena napaka pri novorojenčkih, ki se rodijo z neobičajno majhno lobanjo, kar pa lahko povzroči možganske poškodbe in celo smrt. Čeprav povezava med virusom zika in mikrocefalijo še ni neizpodbitno dokazana, so oblasti v več državah, kjer trenutno beležijo porast okužb, parom svetovale, naj se v prihodnjih nekaj mesecih izogibajo zanositvi.