NPU v Abanki

Preiskava NPU za pridobitev dokazov sumov zlorabe položaja, menda zaradi nekdanjega menedžerskega prevzema Perutnine Ptuj.
Fotografija: FOTO: Jožže Suhadolnik
Odpri galerijo
FOTO: Jožže Suhadolnik

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes na območju ljubljanske policijske uprave izvajajo preiskovalne aktivnosti na podlagi odredbe pristojnega okrožnega sodišča, so sporočili iz NPU.

Gre za preiskavo poslovnih prostorov finančne ustanove in sicer zaradi utemeljitve sumov več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Predkazenski postopek vodijo zoper 16 fizičnih oseb. Preiskovalci obravnavajo sume kaznivih dejanj povezanih s prevzemom gospodarske družbe iz območja Policijske uprave Maribor, s katerimi so si osumljenci na škodo prevzete gospodarske družbe pridobili prek osem milijonov evrov premoženjske koristi.

Odvzemi prostosti in pridržanja niso predvidena. Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.


Abanka: Nismo osumljenci, delo nemoteno poteka


V Abanki so nam potrdili, da je NPU na njihovem sedežu, na Slovenski cesti 58 v Ljubljani, »opravil preiskavo, z namenom pridobitve arhivske dokumentacije iz poslov s stranko«.

»Abanka ni osumljenec v zadevi, pozvani smo bili k predložitvi dokumentacije. Kot običajno z organi pregona konstruktivno sodelujemo, delo pa nemoteno poteka dalje. Podrobnosti v zvezi s preiskavo ne moremo komentirati,« so nam iz banke odgovorili na poizvedovanje o o detajlih preiskave.

 

Zaradi Perutnine že preiskave


Po neuradnih podatkih preiskujejo managerski prevzem Perutnine Ptuj. Kriminalisti so hišne preiskave zarado domnevno spornega lastninjenja Perutnine Ptuj in osemmilijonskega oškodovanja družbe opravili že junija 2017. Takrat so mediji neuradno poročali o hišnih preiskavah na kar 30 naslovih, med osumljenimi pa so se je omenjali tudi nekdanji šef Perutnine Roman Glaser, nekdanji šefini probanke Roman Pajenk in Milana Lah, predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot ter Šešokov Taxgroup.

Preiskovalci so menda vzeli pod lupo poskus prevzema Perutnine Ptuj s strani menedžerske družbe Holding PMP leta 2008 ter s tem povezane dogovore med poslovodečimi in financiranje. NPU je osumljenim že takrat očital, da so med letoma 2007 in 2014 izpeljali več škodljivih poslov na škodo podjetij, ki so bila tako ali drugače povezana s Perutnino Ptuj.

»Na sedežu družbe Perutnina Ptuj je včeraj potekala kriminalistična preiskava, povezana s pridobivanjem poslovne dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb. Družba Perutnina Ptuj ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed članov uprave družbe Perutnina Ptuj, nihče ni bil pridržan, kot tudi pri nikomur od članov uprave družbe niso potekale hišne preiskave. Družba je nemoteno poslovala,« so takrat sporočili iz Perutnine Ptuj, ki je ni več vodil Glaser, saj je bila takrat že v lasti Sija.

Preberite še:

Komentarji: