Še ena odredba proti dokapitalizaciji Palome, vodstvo vložilo ugovor

Tudi Arca Capital Bohemia uspela z začasno prepovedjo izglasovane dokapitalizacije Palome.

Ba. Pa., Ma. G., STA
sre, 17.02.2016, 14:48; spremenjen: 21:19

Maribor - Potem ko je delničarju Palome, podjetju Nevija, uspelo iztržiti začasno odredbo za zavarovanje nedenarne terjatve, ki jo je vložil skupaj z izpodbojno tožbo zoper skupščinski sklep o dokapitalizaciji Palome s strani sklada Abris, je to uspelo še delničarju Arca Capital Bohemia. Postopek dokapitalizacije in privatizacije tako stoji.

Predstavnici nekaterih malih delničarjev Palome Neveni Tei Gorjup oziroma njenemu podjetje Nevija je na mariborskem sodišču v prvih dneh februarja uspelo, da je to začasno prepovedalo izpeljavo izglasovane dokapitalizacije na januarski skupščini ter privatizacije Palome in vseh s tem povezanih postopkov.

Okrožno sodišče v Mariboru je v ponedeljek izdalo še eno tovrstno začasno odredbo, ki jo je po napovedih sprožila 8,6-odstotna delničarka Palome, družbe Arca Capital Bohemia, je danes sporočila Gorjupova. Pravne postopke je Arca sicer sprožila iz enakih razlogov kot Nevija.

Srž spora je v tem, da je Slovenski državni holding (SDH) za novega lastnika Palome, ki bi jo tudi dokapitaliziral v višini 15 milijonov evrov, izbral poljski sklad Abris, in ne slovaškega Eco Investa. Ta je na ciljni črti ponujal boljšo ceno in zanj so na skupščini navijali mali delničarji.

Gorjupova je nato vložila izpodbojno tožbo za razveljavitev skupščinskega sklepa, obe začasni odredbi pa bosta veljali še 30 dni po pravnomočno zaključenem pravdnem postopku.

Iz Palome so včeraj sporočili, da je družba v predvidenem roku osmih dni, vložila ugovor zoper sklep o izdaji začasne odredbe, ki jo je zahtevao podjetje Nevija. S tem želi Paloma doseči nadaljevanje dokapitalizacije družbe, ki je bila potrjena na skupščini delničarjev »Enako bo družba ravnala tudi v vsakršnih nadaljnjih aktivnostih, ki so namenjeni onemogočanju ali zaustavitvi nadaljevanja postopka, ki škodujejo družbi. Te so namreč usklajene aktivnosti le nekaterih manjšinskih delničarjev, ki sodelujejo z ECO Investom. Zato bo družba uporabila tudi v nadaljevanju vsa pravna sredstva za nadaljevanje in tudi uspešen zaključek dokapitalizacije,« sporočajo iz družbe.

A takšni pritiski po mnenju malih delničarjev niso na mestu, saj da je dogovor za vplačilo kapitala šele novembra, opozarja Gorjupova. SDH in Palomi pa ponuja rešitev, naj namesto čakanja na sodišče skličeta novo skupščino, razveljavita prvotni sklep in sprejmeta ponudbo Slovakov, »ki jo imata še vedno na mizi«.

Predsednik uprave Palome se je nato odzval, da aktivnosti, ki imajo po mnenju družbe edini namen ovirati postopek, pomenijo nevarnost, da se trenutni izbrani investitor odloči svoj denar vložiti kam drugam. »Standardno je, da si v tovrstnih pogodbah stranki zagotovita t.i. »long stop date« (končni rok za izvedbo posla), ki pogodbenikom po eni strani daje dovolj časa, da se izpolnijo odložni pogoji za zaključek transakcije, po drugi strani pa zagotavlja, da v primeru, da ti niso izpolnjeni v času, ki ga pogodbeniki smatrajo za razumnega, veljavnost pogodbe ne traja v nedogled (kar pa ne pomeni, da se pogodbeniki ne morejo naknadno dogovoriti o podaljšanju). Prav tako je pomembno dejstvo, da je Abris Capital Partners oddal najvišjo ne zavezujočo ponudbo in edini podpisal dvostransko zavezujočo dokumentacijo v postopku, v zvezi z izvedbo katerega smo pridobili vsa potrebna pravna mnenja ter se je izvedel v skladu s predpisi in dobro prakso. Eco-Invest ni oddal zavezujoče ponudbe v času postopka in usklajeno deluje s pooblaščenko le nekaterih malih delničarjev, ki so svoje delnice pridobili po sklicu skupščine. Delničarji so potrdili z več kot 99 odstotki oddanih glasov investitorja Abris Capital Partners. Odgovorno do družbe je, da se dokapitalizacija in privatizacija, ki ji bo sledila, tokrat izpeljeta. Kot je znano, je Eco-Invest že večkrat v preteklosti sodeloval v postopkih za nakup Palome, vendar do realizacije nakupa ni nikoli prišlo,« pravi Gosak.

Prijavi sovražni govor