Komisija je glede službene poti v New York ugotovila korupcijska tveganja

Odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino in koriščenje letaliških storitev VIP ni ustrezno oziroma zadostno urejeno.
Fotografija: Sanja Ajanovič Hovnik FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Sanja Ajanovič Hovnik FOTO: Blaž Samec/Delo

Potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) septembra lani na podlagi podatkov iz medijev in tistih, ki jih je že pridobila, sprožila prehodni preizkus glede službene poti tedanje ministrice Sanje Ajanović Hovnik v družbi treh sodelavk in moža v New York julija 2023, so zdaj s Komisije sporočili, da so zaznali korupcijska tveganja.

Zato so na vlado naslovili več priporočil, zadevo pa so odstopili v reševanje računskemu sodišču, ki je pristojno za nadzor nad smotrnostjo izvedbe službenih poti javnega sektorja, KPK pa je zadevo zaključila. 

Spomnimo, šlo je za službeno pot med 8. in 23. julijem lani na Visoki forum Združenih narodov na temo trajnostnega razvoja v New Yorku, pri čemer je ministrico spremljal tudi soprog. V okviru predhodnega preizkusa je Komisija pridobila pojasnila in dokumentacijo MJU, Urada RS za nadzor proračuna, Generalnega sekretariata vlade ter nekaterih javnih uslužbencev.

Zasebni stroški morajo biti strogo ločeni od javnih sredstev

Komisija je zadevo obravnavala z vidika pristojnosti, ki jih ima po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, ter zaznala tveganja za nastanek kršitev iz lastnih pristojnosti. Ugotovila je namreč, da odrejanje in poročanje o službenih poteh v tujino in koriščenje letaliških storitev VIP ni ustrezno oziroma zadostno urejeno. Prav tako bi bilo treba v zvezi s spremljanjem (in prenočevanjem) družinskih članov funkcionarjev in javnih uslužbencev na službenih poteh zavzeti jasno stališče, da morajo biti vsi zasebni stroški strogo ločeni od javnih sredstev.

image_alt
Stroški potovanj vlade se selijo še v parlament

Tveganja zaradi odsotnosti pravil in notranjega nadzora

Kot so navedli, bi bilo treba navedena področja urediti tudi zato, da so merila, kriteriji in splošna pravila vnaprej jasni, s čimer se spodbujata in omogočata transparentna poraba javnih sredstev ter ravnanje funkcionarjev in javnih uslužbencev v skladu z najvišjimi standardi integritete. Komisija razume, da je osebna udeležba na tovrstnih mednarodnih dogodkih pomembna. »Vendar pa odsotnost omenjenih pravil ob hkratnem dejstvu, da je za nadzor nad izvedbo službenih poti kot zunanji organ pristojno le Računsko sodišče RS, predstavlja tveganje za izvedbo samovoljnih in arbitrarnih službenih poti, še posebej najvišjih predstavnikov države.«

FOTO: Črt Piksi/Delo
FOTO: Črt Piksi/Delo

Preverjanje smotrnosti delegacij

Zato je Komisija Vladi RS podala priporočila glede sprejetja ustreznih pravil oziroma stališč v zvezi s številnostjo delegacij, uporabo letaliških prehodov VIP,  odrejanjem službenih poti in poročanjem o njih ter spremljanjem družinskih članov. Hkrati vladi priporoča tudi vzpostavitev meril preverjanja smotrnosti posameznih delegacij na ravni izvršilne veje oblasti, ki naj vključuje tudi ekonomsko presojo namena in učinka posamezne delegacije glede na strateško določene cilje oziroma interese države. Priporočila so v celoti objavili na spletni strani Komisije.

Glede prisotnosti zakonca tedanje ministrice Ajanovič Hovnik pa je Komisija ugotovila, da MJU ni izvedel nobenih aktivnosti v zvezi z rezervacijo letalske vozovnice ali nastanitvijo zakonca v New Yorku in da to ni bremenilo proračuna Republike Slovenije, zato tudi v zvezi s temi vprašanji kršitev ni bilo mogoče potrditi.

Preberite še:

Komentarji: