Ministrica za javno upravo odstopila: Vztrajanje bi škodovalo vladi, stranki

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je po naših informacijah že včeraj napisala odstopno izjavo. Golob je njen odstop sprejel.
Fotografija: Podpora Sanji Ajanović Hovnik se je že v njeni stranki začela krhati v tem tednu. Pojasnila so terjali tudi v SD in Levici. Njen odstop je tako po njihova edina logična odločitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Podpora Sanji Ajanović Hovnik se je že v njeni stranki začela krhati v tem tednu. Pojasnila so terjali tudi v SD in Levici. Njen odstop je tako po njihova edina logična odločitev. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot so sporočili s kabineta predsednika vlade, je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik predsednika vlade Roberta Goloba danes obvestila, da nepreklicno odstopa s položaja ministrice za javno upravo, saj ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije. Predsednik vlade je njen odstop sprejel in bo po prihodu s službene poti v Granadi o tem obvestil državni zbor.

Ministrica za javno upravo je po naših informacijah že včeraj napisala odstopno izjavo, ki jo je zdaj posredovala tudi javnosti. »Prepričana sem, da bi moje vztrajanje v času teka uradnih postopkov pri pristojnih organih pri vodenju ministrstva ob tako neusmiljeni kampanji škodovalo delu vlade, stranke, ministrstvu in državi, zato ti, predsednik vlade, Robert Golob, sporočam, da nepreklicno odstopam s položaja ministrice za javno upravo,« je sporočila.

Kdo jo bo nadomeščal, za zdaj še ni jasno. Že v sredo pa je vlada za njeno namestnico kot vodje pogajanj s sindikati javnega sektorja imenovala Mojco Ramšak, državno sekretarko.

Odstopna izjava ministrice Sanje Ajanović Hovnik.
Odstopna izjava ministrice Sanje Ajanović Hovnik.

Da je bil razpis za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij izveden transparentno, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi, vztraja sicer Ajanović Hovnikova še zdaj in tudi po tem, ko je sinočnja oddaja Tarča še dodatno razkrila, da je ministrica 10. maja podpisala dokument Izjava ministrstva o podpori programu inštituta IPES, kar nakazuje, da je vedela oziroma bi morala vedeti, da se je na razpis prijavila njena prijateljica in nekdanja partnerica v podjetju. Kasneje je namreč podpisala spremembo razpisnih pravil, ki je prav inštitutu IPES omogočilo pridobitev sredstev.

IPES si sicer poštni nabiralnik deli s podjetjem Smart Center, ki ga je njena nekdanja poslovna partnerica ustanovila skupaj z ministrico, ta pa je lani svoj delež podarila mami. Smart Center je pripravljal projekte v zameno za sedemodstotno provizijo.

»Ne gre samo za kazensko odgovornost, gre tudi za videz in politično odgovornost,« pa je včeraj opozorila poslanka Gibanja Svoboda Moja Šetinc Pašek in tako kot dan prej vodja poslanske skupine Borut Sajovic nakazala, da podpora Ajanović Hovnikovi ni absolutna. Ostri so bili tudi v Levici in SD ter zahtevali njena pojasnila, še posebej pred napovedano interpelacijo – že ob najavi interpelacije so v SDS sicer poudarili, da pričakujejo, da bo še pred glasovanjem odstopila, tako kot je tudi zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

V Gibanju Svoboda so se pred tem razšli že z notranjo ministrico Tatjano Bobnar, Golob pa je v tem tednu sporočil še, da je izgubil zaupanje in zahteval še menjavo v resorju kmetijstva, ki ga vodi Irena Šinko, in naravnih virov, ki je v pristojnosti Uroša Brežana. Pred njim je tako iskanje še treh ministrov.

V Levici so odstop ministrice označili kot edino logično potezo ob nastali situaciji. »Zdaj je treba poiskati ustrezne rešitve, ki bodo pomagale sanirati nastalo situacijo in povrniti zaupanje v razpisno politiko, v nevladni sektor in v preostanek vlade, katere ugled je bil zaradi vsega dogajanja tudi zamajan,« so izpostavili.

Za SD pa je to pričakovana poteza, ob tem pa si želijo, da se fokus dela koalicije čim prej usmeri naprej, na zahtevne vsebinske izzive, pomembne za našo državo ter njene ljudi.

V NSi pa menijo, da je ministricaže zamudila priložnost, da bi to storila prej in tako potrdila, da so v Gibanju Svoboda z drugačno politiko mislili resno.

image_alt
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik od zdaj breme svoji stranki

Preberite še:

Komentarji: