»Želim si, da se zadeva čim prej razčisti, da bo lahko ministrstvo delalo naprej v korist kulture«

»Prešičkova usoda ne bo razlog za prepir v koaliciji,« pravi predsednik SD Dejan Židan, Prešiček pa želi čimprejšnjo razjasnitev zadeve.
Fotografija: Dejan Prešiček je do lanskega nastopa funkcije ministra dolga leta vodil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Dejan Prešiček je do lanskega nastopa funkcije ministra dolga leta vodil Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Minister Dejan Prešiček je naredil napako. Socialni demokrati bodo spoštovali odločitev predsednika vlade Marjana Šarca,« je dejal predsednik stranke Dejan Židan, potem ko je izrazil sožalje družini pokojnega uslužbenca kulturnega ministrstva. Napaka se je nanašala na to, da je minister v službenem vozilu devetkrat s seboj prevažal glasbila, ki jih potrebuje za poučevanje na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet, oziroma je za njihov prevoz moral skrbeti njegov šofer. Zanikal pa je, da bi šofer moral naokrog prevažati ministrova otroka.



Dejan Židan. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Dejan Židan. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Dobiti mora po prstih in nositi posledice. Če premier oceni, da je to taka napaka, da mora oditi, bo SD spoštovala njegovo odločitev. Prešičkova usoda ne bo razlog za prepir v koaliciji.« S premierom sta glede tega, kot je dodal Židan, stalno v stiku.
 

Osamljena prijava


Prepričan je, da je vse informacije treba preiskati in ugotoviti stanje, vendar je hkrati treba preprečiti lov na čarovnice. Po njegovih besedah se je minister zavezal, da bo storil vse, da bo stanje na ministrstvu takšno, da se bodo ljudje počutili spoštovane, prav tako njihovo delo. »A treba je poudariti, da je na ministrstvu šele nekaj mesecev.«



»Če sem si prav zapomnil, je bila v času Prešičkovega direktorovanja na konservatoriju podana ena prijava zaradi mobinga. In je bila tudi raziskana, saj je bila ustanovljena komisija, ki je ugotovila, da mobinga ni bilo,« je spomnil Židan.


V SD verjeli Prešičkovim pojasnilom


V stranki SD so sicer pred Židanovim nastopom povedali, da pojasnilom ministra, ki spada v njihovo kvoto, verjamejo. Pri tem poudarjajo, da je nesprejemljivo, da se tragedija zlorablja za politične namene.

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec od Prešička pričakuje, naj se opredeli do navedb sindikata Glosa in uslužbencev ministrstva, ki so premiera pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju zaradi samomora enega izmed njih.



»Zelo sem pretresen, da je do tega tragičnega dogodka prišlo, vse nas je zelo prizadelo,« se je včeraj odzval kulturni minister, ki obtožbe o šikaniranju zavrača. Srečal se je tudi s Šarcem in se pogovoril s sindikatom.

»Iskreno sem vprašal, kaj je tisto, kar sem naredil narobe, če je kje moja krivda, za katero vseeno mislim, da je ni, da nisem nič takšnega storil,« je dejal. Napovedal je še, da bo organiziral zbor delavcev, na katerem bo vzpostavili dialog, da si povedo, »kaj se je dogajalo in zakaj je prišlo do tega tragičnega dogodka«.

Na medijske objave o šikaniranju uslužbenca se je odzvala tudi ljubljanska policijska uprava, ki je začela preverjati razloge za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja.

Preberite še:

Komentarji: