Razrešitev je pripravljena, na vrsti je Kadunc

Generalni direktor verjame, da ga na podlagi očitanega ne bodo odstavili. O razrešitvi bo programski svet morda odločal že čez dva tedna.
Fotografija: Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je prepričan, da obtožbe niso utemeljene. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je prepričan, da obtožbe niso utemeljene. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Generalni direktor RTV Slovenije Igor Kadunc že ima v rokah utemeljitev nadzornega sveta RTV za njegovo predčasno razrešitev. Očitajo mu sporno zaposlovanje in neizvrševanje sklepov nadzornega sveta. Kadunc je prepričan, da se bo ognil predčasnemu odhodu s Kolodvorske.

Po treh letih zapletov je RTV generalnega direktorja Igorja Kadunca dobila maja lani, leto in pol pozneje ga poskušajo odstaviti. Očitajo mu kršitev več zakonov. Tudi ustave, pravi Kadunc.

Na Delu smo že oktobra napovedali, da se generalnemu direktorju maje stolček, slaba dva meseca pozneje je nadzorni svet tudi predlagal njegovo razrešitev. V sklepu devete seje je v kratkih štirih točkah utemeljil pobudo za njegovo razrešitev. Dobra dva tedna pozneje je pripravil natančnejšo utemeljitev, na podlagi katere bo zdaj odločal programski svet. Po besedah predsednika sveta Cirila Baškoviča je za zdaj predvideno, da bodo programski svetniki o usodi generalnega direktorja odločali 17. decembra, a to bo uradno potrjeno šele v ponedeljek, ko bo objavljeno vabilo na sejo.
 

Omajano zaupanje


Nadzorni svet Kaduncu očita nezakonitosti pri zaposlovanju več ljudi, ki so bili pred tem že zaposleni na RTVS. Kadunc naj bi jih na druga delovna mesta zaposlil brez vsaj internega razpisa za prosta delovna mesta oziroma mimo internih pravil. Tako naj bi se zaposlovalo tudi v službah, ki so bile ustanovljene na novo.

Eden od očitkov se nanaša na domnevno kršitev dolžnega ravnanja. Kadunc je predsednika nadzornega in programskega sveta septembra sicer obvestil, da bo njegov sin sodeloval pri ustvarjanju filma Zavoda Blade produkcija, ki ga sofinancira RTV, a mu nadzorni svet očita, da je to storil prepozno. O morebitnem nasprotju interesov ali možnosti, da bi do njega privedlo, bi jih moral obvestiti nemudoma.



Še eden od očitkov se nanaša na aprilsko odločitev Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v primeru Labović. KPK je namreč ugotovila kršitev dolžnega izogibanja nasprotju interesov, ko je bila sprejeta odločitev za koprodukcijsko sodelovanje RTV z izvajalcem Makus Bojan Labović, s. p. KPK je ugotovila, da je imel Kadunc z Labovićem poslovne stike in je s tem ustvaril vsaj videz pristranskosti, zato bi se moral iz podpisa odločbe izločiti ali pa o tem prej obvestiti predstojnika. Tudi ko je KPK sprejela odločitev, Kadunc o tem ni obvestil obeh svetov. Zaupanje je bilo tako porušeno.

Več očitkov pa se nanaša na neizvrševanje sklepov nadzornega sveta. Med drugim mu očitajo, da mu ni uspelo postaviti normativov za zaposlene, zmanjšati stroškov dela, izračunati cene minute programa, uravnotežiti financ. Kadunc je sicer konec oktobra napovedal, da bo RTV prihodnje leto poslovala z izgubo v višini 3,1 milijona evrov. Po njegovih napovedih bodo razliko pokrili s prodajo delnic Eutelsata. Kar pa je še eden od očitkov. Prodaja delnic je namreč v pristojnosti nadzornega sveta, ki tega še ni odobril.
 

Premalo, da bi me odstavili


Nadzorniki RTV do zaključka postopka o zadevi ne dajejo izjav. Se je pa odzval generalni direktor, ki že pripravlja odgovore. Očitke o nezakonitem zaposlovanju ocenjuje kot mnenje »nekih pravnikov«. Kot pravi, gre za zaposlovanje, ki ga zakonodaja dopušča, bo pa treba še enkrat preveriti vsak primer posebej. Na očitke, da pristojnih ni pravočasno obvestil o posrednem sodelovanju njegovega sina z RTV, odgovarja, da je zamudil 13 dni. »Nisem imel namena skrivati česarkoli.« O neizvrševanju sklepov pa pravi, da je treba najprej doreči, ali so bili postavljeni cilji sploh dosegljivi. Prepričan je še, da ga programski svet na podlagi očitanega čez dva tedna ne bo odstavil.

Komentarji: