Specializirano tožilstvo: Pritiski ne bodo vplivali na naše delo

Kaj se dogaja z ovadbo zoper Roberta Goloba, na specializiranem državnem tožilstvu zaradi interesa preiskave ne razkrivajo.
Fotografija: Kdo res stoji za vsebino nekaterih člankov in kakšen je njihov namen? Informiranje javnosti to gotovo ni, ugotavljajo na SDT v zvezi s primerom, ki ga vodi Blanka Žgajnar. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Kdo res stoji za vsebino nekaterih člankov in kakšen je njihov namen? Informiranje javnosti to gotovo ni, ugotavljajo na SDT v zvezi s primerom, ki ga vodi Blanka Žgajnar. FOTO: Blaž Samec

Predkazenski postopek, povezan z ovadbo, ki jo je zoper predsednika vlade pred letom dni vložila nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar, je prevzela državna tožilka Blanka Žgajnar. V nekaterih medijih so se v zvezi s postopkom in samo tožilko pojavili članki, ki so po oceni specializiranega državnega tožilstva poskus vplivanja na njegovo delo.

Kaj se dogaja z ovadbo zoper Roberta Goloba na specializiranem državnem tožilstvu (SDT), zaradi interesa preiskave ne razkrivajo. »SDT za zdaj še ni deležno političnih pritiskov v zadevi; se pa seveda pojavljajo članki v medijih, za katere bi lahko ocenili, da so poskus vplivanja na delo tožilstva. Zanimivo bi bilo vedeti, kdo res stoji za vsebino teh člankov in kakšen je njihov namen. Informiranje javnosti to zagotovo ni,« so ostri na tožilstvu zaradi nekaterih zapisov, med drugim v tedniku Reporter, ki je objavil članek, na podlagi katerega so se pojavila ugibanja o uvedbi internega nadzora nad delom kriminalistov, ki zadevo preiskujejo, ter prenosu preiskave na NPU. Tega vodi Darko Muženič, za katerega velja, da pripada krogu vplivne generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković.

»Tudi to pot na SDT niti medijski niti morebitni politični pritiski, tako kot vedno doslej, ne bodo imeli vpliva,« so ob teh zapisih poudarili na tožilstvu.

Pojasnjujejo tudi, zakaj je primer prevzela druga tožilka. Sprva je bil dodeljen v delo državni tožilki Bojani Podgorelec, vodji gospodarsko kazenskega oddelka. Ob njeni poškodbi in posledično dolgotrajni odsotnosti je bila na zadevo kot stranska nosilka dodeljena namestnica vodje gospodarsko kazenskega oddelka Blanka Žgajnar.

»Pojasnjujemo še, da državna tožilka Mojca Gruden, vodja oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili, ki deluje kot samostojna notranja organizacijska enota s posebnim položajem pri SDT, obravnavane zadeve ne more voditi, ker ni v njeni pristojnosti, kar izhaja tudi iz samega imena oddelka. Glede na navedeno ji spis nikoli ni bil in ni mogel biti dodeljen v delo.«

Kot smo razkrili včeraj, je Golob s tožbo na upravnem sodišču, s katero zahteva izločitev Simona Savskega, podpredsednika protikorupcijske komisije (KPK), zaradi njegovih izjav, objavljenih na družbenih omrežjih in v Reporterju, blokiral postopek.

KPK je novembra sporočila, da je v Golobovem ravnanju zaznala sume kršitve integritete v zvezi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve, ter uvedla preiskavo proti premieru. Preiskava je zdaj ustavljena, saj senat KPK zaradi blokade s tožbo na upravnem sodišču ni operativen. Dokazi, v zvezi s katerimi je odločala komisija, pa so tako pri njej kot na policiji in specializiranem državnem tožilstvu v fizični obliki in so zavarovani, je še sporočilo tožilstvo.

Komentarji: