Upravno sodišče: Golob bo na soočenjih nacionalke med prvokategorniki

Upravno sodišče je izdalo začasno odredbo. Stranka Roberta Goloba bo v četrtek na soočenjih na RTV Slovenija nastopila kot parlamentarna stranka.
Fotografija: Gibanje Svoboda se bo odslej udeleževala tudi soočenj na nacionalni televiziji, ne le POP TV. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Gibanje Svoboda se bo odslej udeleževala tudi soočenj na nacionalni televiziji, ne le POP TV. FOTO: Jure Eržen/Delo

»Upravno sodišče je danes izdalo začasno odredbo, s katero je odločilo, da mora RTV Slovenija do izdaje pravnomočne odločitve v upravnem sporu upoštevati politično stranko Gibanje Svoboda kot stranko, ki je zastopana v državnem zboru,« so sporočili iz stranke Roberta Goloba.

Kot navajajo, v praksi to pomeni, da mora stranki oziroma njenim predstavnikom omogočiti enakovredno sodelovanje v svojih programih volilne kampanje, enako kot ostalim parlamentarnim strankam.

»Sodišče je v svoji odločitvi poudarilo, da sta tožnika izkazala nastanek težko popravljive škode, ki je, potem ko bo volilne kampanje enkrat konec, ne bo mogoče več odpraviti. Zavzelo je stališče, da če je član politične stranke poslanec v državnem zboru, potem ima ta stranka dejansko politično težo, pri čemer je nepomembno, koliko poslancev stranka ima, začasna odredba pa je tudi sorazmerna javni koristi,« še pravijo in navajajo, da je ugotovilo še, da bi moral Pravila za razpolago programskega časa za volilno kampanjo državnozborskih volitev 2022 sprejeti programski svet RTV Slovenija in ne sam generalni direktor, katerega presoja je bila v konkretni zadevi arbitrarna.

Prav vodstvo RTV Slovenija oziroma njen generalni direktor so namreč stranki Naša dežela Aleksandre Pivec v nasprotju s prvotno odločitvijo svoje pravne službe dodelili status parlamentarne stranke, medtem ko stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba ne. Prva ima tri poslance, druga pa dva.

image_alt
Stranka Aleksandre Pivec po tolmačenju RTV Slovenija parlamentarna stranka

Golob je soočenja na nacionalni televiziji doslej bojkotiral, a kot so napovedali v stranki po odločitvi upravnega sodišča, se jih bodo zdaj udeležili. Stališča o zunanji politiki v imenu Gibanja Svoboda bo že v četrtek zastopala Marta Kos, svetovalka Roberta Goloba za zunanjo politiko.

Odločitev upravnega sodišča, ki jo bodo spoštovali, je po besedah vodstva RTV Slovenija sicer v nasprotju z dolgoletno prakso ter tudi z mnenjem RTV Slovenija in pravne službe.

Pravna služba je sicer navedla, da tako Gibanje Svoboda kot Naša dežela nista parlamentarni stranki. »Ustanovitev nove stranke, pa čeprav jo ustanovi del članstva (vključno s poslanci), nima pravne kontinuitete s stranko, v kateri so ti člani prej bili,« so zapisali.

Preberite še:

Komentarji: