Poživitveni odmerek cepiva Janssen 85-odstotno učinkovit proti omikronu

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Slovenija se odpoveduje nedobavljenemu cepivu Janssen. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Odpri galerijo
Slovenija se odpoveduje nedobavljenemu cepivu Janssen. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

20.00 Italija znova beleži rekordno število okužb

V Italiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 126.888 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej. S tem so tudi presegli rekordne številke dan prej, ko so potrdili okoli 98.000 novih okužb. V zadnjih 24 urah je umrlo 156 covidnih bolnikov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V nekaterih italijanskih mestih je tudi že začelo zmanjkovati kompletov za testiranje.

V italijanskih bolnišnicah je bilo danes na enotah intenzivne nege 1185 covidnih bolnikov, prejšnji dan 1226. Po vsej državi je bilo skupno 779.463 okuženih z novim koronavirusom.

18.50 Slovenija se odpoveduje cepivu Janssen

Vlada se je na današnji dopisni seji seznanila z informacijo o odpovedi še nedobavljenih obveznih količin cepiva Janssen. Ministrstvo za zdravje bo Evropsko komisijo obvestilo, da se Slovenija odpoveduje še nedobavljenim obveznim količinam cepiva Janssen, ki jih podjetju Janssen Pharmaceutica NV ne bo uspelo dobaviti v letošnjem letu.

Kot so spomnili v sporočilu po seji vlade, je bilo cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno konec septembra. Slovenija je do 12. oktobra, ko je ustavila dobave, od proizvajalca Janssen Pharmaceutica NV prejela 230.400 odmerkov cepiva, od katerih je v skladišču še vedno 79.050 odmerkov. V skladu s priporočili in predlogi posvetovalne skupine za cepljenje pa se pričakuje, da se interes za cepljenje s tem cepivom v prihodnje ne bo povečal.

Vlada je 21. oktobra odločila, da se preostale dobave cepiva Janssen, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega EU javnega naročila in bi predvidoma bile dobavljene v letošnjem letu - gre predvidoma za 612.064 odmerkov cepiva - donira v instrument Covax, pri čemer se jih prednostno usmeri v regijo Afrike.

18.45 Poživitveni odmerek cepiva Johnson & Johnson 85-odstotno učinkovit proti omikronu

Po podatkih preliminarne študije južnoafriške vlade je bilo cepivo Janssen podjetja Johnson & Johnson 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni na območjih, kjer je prevladovala nova različica novega koronavirusa omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Južnoafriški svet za medicinske raziskave je študijo, ki še ni bila strokovno pregledana, izvedel med 15. novembrom in 20. decembrom na zdravstvenih delavcih. V okviru študije je poživitveni odmerek cepiva Janssen prejelo približno pol milijona južnoafriškega zdravstvenega osebja. Rezultati študije so pokazali, da jih je poživitveni odmerek v veliki meri zaščitil.

V predhodni južnoafriški študiji iz decembra so znanstveniki ugotovili, da je cepivo podjetij Pfizer/BioNTech na splošno manj učinkovito proti novi različici omikron, vendar je kljub temu preprečilo do 70 odstotkov hospitalizacij.

V Avstriji zlasti za necepjene veljajo strogi ukepi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
V Avstriji zlasti za necepjene veljajo strogi ukepi. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

18.15 V Grčiji v tednu dni za skoraj šestkrat več okužb z novim koronavirusom

V Grčiji se je število novih okužb z novim koronavirusom v tednu dni povečalo skoraj za šestkrat. V zadnjih 24 urah so potrdili 35.580 novih okužb, minuli četrtek 6667. Skokovito povečanje novih okužb je posledica različice omikron, ki je na pohodu predvsem na širšem območju prestolnice Atene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grška vlada je že zaostrila protikoronske ukrepe. V Grčiji z okoli enajstimi milijoni prebivalcev od danes do 17. januarja velja zaprtje gostinskih lokalov ob polnoči. Zanje veljajo tudi omejitve v številu gostov. Za silvestrovo bodo gostinski lokali izjemoma odprti do 2. ure zjutraj. Poleg tega je v supermarketih, na javnem prevozu in v drugih javnih prostorih poslej obvezna nošnja zaščitnih mask vrste FFP2.

16.15 V Avstriji podaljšali zaprtje za necepljene

V Avstriji so zaprtje za necepljene proti covidu-19 podaljšali do 10. januarja prihodnje leto. Glavni odbor avstrijskega parlamenta je z glasovi vladajoče koalicije med ljudsko stranko in Zelenimi ter opozicijskimi socialdemokrati danes sprejel spremembe šestega odloka o ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom.

Posodobitev odloka, že četrta po vrsti, se nanaša tudi na rahlo omilitev protikoronskih ukrepov na silvestrovo in 1. januarja. Po tem dnevu bodo ponovno v veljavi omejitve za vse, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali prebolevniki. Večja sprememba je ta, da se 3. januarja 2022 izteče veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19, ki so bila izdana na podlagi cepljenja z zgolj enim odmerkom cepiva. Za nadaljevanje veljavnosti teh potrdil bo tako potreben poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

15.00 Število okužb na Hrvaškem narašča

Na Hrvaškem še naprej narašča dnevno število novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so jih potrdili skoraj 6000, umrlo pa je še 27 covidnih bolnikov. Hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš je ob tem pozval k cepljenju proti covidu-19, tudi s poživitvenim odmerkom.

V slovenski južni sosedi so v zadnjih 24 urah zabeležili 5958 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, tako da je število aktivnih okužb naraslo na 25.521. V splitsko-dalmatinski županiji so potrdili 1488 novih okužb, kar je največ v enem dnevu doslej, poročajo hrvaški mediji.

Po podatkih hrvaškega ministra za zdravje je bilo v zadnjem dnevu pozitivnih skoraj 42 odstotkov vseh opravljenih testov na novi koronavirus. Največji delež pozitivnih izvidov je med opravljenimi testi v županijah v Dalmaciji, kjer se število okuženih tudi najbolj povečuje.

14.10 V Parizu znova obvezne maske na prostem

Od petka bodo v skorajda celotni pariški regiji v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom na prostem znova obvezne maske, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile pristojne mestne oblasti.

Maske na prostem bodo obvezne od petka, in sicer za starejše od 11 let. Obstajajo sicer nekatere izjeme, med drugim pri ukvarjanju s športno dejavnostjo.

Prepovedano bo tudi skupinsko pitje alkohola v javnosti, kršitelji pa so lahko kaznovani z globo v višini 135 evri. Na posebej obiskanih mestih velja na silvestrovo celo popolna prepoved uživanja alkohola. Nad upoštevanjem teh omejitev bo na silvestrovo po poročanju francoskih medijev v Parizu bdelo skoraj 9000 policistov.

13.25 Zorčič v novoletni poslanici: Ne pozabimo, da smo vsi soodgovorni za prihodnost Slovenije, Beovićeva: Boj proti koronavirusu naj nas združuje v tem, kaj lahko naredimo dobrega

Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je v novoletni poslanici ocenil, da je bilo leto 2021 težko in zahtevno, a je bilo tudi leto uspehov in zmag. Ob oblikovanju prihodnjih politik in zavezništev imejmo pred očmi odgovornost, ki jo pred nas postavljajo izzivi časa, je pozval. »Ne pozabimo, da smo vsi soodgovorni za prihodnost naše Slovenije,« je poudaril.

Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je v novoletni poslanici ponovno pozvala k cepljenju in varnemu druženju v prazničnih dneh, pred katerim je smiselno tudi testiranje. Ob tem si zdravniki po njenih besedah želijo, da nas boj proti koronavirusu ne bi več delil, ampak bi združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega.

12.55 V Angliji preventivno vzpostavljajo poljske bolnišnice

V Angliji bodo v pripravah na morebitno povečanje hospitalizacij zaradi širjenja bolj kužne različice novega koronavirusa omikron vzpostavili začasne poljske bolnišnice, so danes sporočile pristojne oblasti. Število dnevnih okužb zaradi omikrona v Veliki Britaniji namreč skokovito narašča. V sredo so poročali o več kot 183.000 novih okužbah.

V sredo so opravili tudi 108.393 hitrih testov, katerih rezultate še preverjajo s PCR-testi. FOTO: Jure Eržen/Delo
V sredo so opravili tudi 108.393 hitrih testov, katerih rezultate še preverjajo s PCR-testi. FOTO: Jure Eržen/Delo

Iz javnega zdravstvenega sistema (NHS) v Angliji so danes sporočili, da bodo zaradi naraščanja okužb ta teden začeli vzpostavljati poljske bolnišnice na območju osmih bolnišnic v Londonu, Bristolu in Leedsu, ki bodo lahko sprejele po sto bolnikov. Upajo sicer, da jih ne bodo napolnili, a bodo poiskali tudi primerne kraje za zagotovitev dodatnih 4000 bolniških postelj, če jih bodo potrebovali, poročata francoska tiskovna agencija AFP in britanski BBC na svoji spletni strani.

12.45 Devetdeset odstotkov starejših od 90 let prejelo prvi odmerk

Prvi odmerek cepiva proti covid 19 je prejelo 16.133 oseb ali več kot 90 odstotkov vseh starejših od 90 let, je razvidno iz aplikacije cepimose.si. Drugi odmerek je prejlo 15.282 oseb (85,2 odstotka), tretji pa 8.096 prebivalcev ali 55,1 odstotka. J. T.

12.15 V Črni gori zaostrili epidemiološke ukrepe

V Črni gori, kjer so v sredo potrdili prve primere okužbe z različico novega koronavirusa omikron, od danes veljajo zaostreni epidemiološki ukrepi. Do 12. januarja so omejili delovni čas gostinskih lokalov, prepovedali zasebne zabave in poroke ter zbiranja v zaprtih javnih prostorih. Praznovanja priporočajo v družinskem krogu.

Ministrica za zdravje Jelena Borovinić Bojović je v sredo sporočila, da so na silvestrovo omejili delovni čas gostinskih lokalov in hotelov do 1. ure, živa glasba pa je dovoljena od 20. do 1. ure. Ostale dni do 12. januarja bodo gostinski lokali lahko odprti do 22. ure, glasba pa ne bo dovoljena niti preko zvočnikov. Gosti bodo v vseh primerih morali imeti covidna potrdila, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

FOTO: Jure Eržen/delo
FOTO: Jure Eržen/delo

Medtem se epidemiološke razmere slabšajo tudi pri južnih sosedih. Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 5958 okužb z novim koronavirusom, od tega je število novih okužb v Dalmaciji preseglo 1500. Zaradi covida se na Hrvaškem v bolnišnicah zdravi 1868 ljudi, v minulem dnevu jih je umrlo 41. Silvestrovanja bodo Hrvatje, kljub slabšanju epidemioloških razmer izvedli po načrtih.

11.20 V Sloveniji doslej potrjenih 93 primerov različice omikron in 981 sumov

V Sloveniji smo doslej potrdili 93 primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron, so sporočili iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Gre za skupne podatke potrjenih primerov NLZOH in Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI). NLZOH in IMI doslej skupaj odkrila tudi 981 sumov na različico omikron.

Z namenom odkrivanja različice omikron NLZOH pregleda od 70 do 100 odstotkov pozitivnih vzorcev PCR-testov. Na ta način so s t.i. presejalnim testiranjem doslej odkrili 500 sumov na različico omikron, IMI pa 481, skupaj torej 981. Te primere nato uvrstijo še v genomsko sekvenciranje. S to metodo so doslej pri nas potrdili 93 primerov različice omikron.

Od tega je NLZOH potrdil 56 primerov različice omikron, največ na Gorenjskem, Primorskem in Podravskem.

9.55 V sredo potrdili 1704 okužb z novim koronavirusom

V sredo so ob opravljenih 5107 PCR-testih potrdili 1704 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih izvidov je bil 33,4-odstoten. Glede na oceno NIJZ je aktivnih primerov trenutno 16.895, kar je 367 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1281, kar je 83 več kot dan prej, 14-dnevna pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev pa znaša 798, kar je 17 več kot dan prej.

V sredo so opravili tudi 108.393 hitrih testov, katerih rezultate še preverjajo s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.249.503 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.189.293 ljudi.

8.30 V Italiji od sredine januarja razširjena uporaba pogoja PC

V Italiji bo od 10. januarja vstop na avtobuse, vlake, v hotele, na terase gostinskih lokalov in v kongresne centre možen samo za cepljene proti covidu-19 in tiste, ki so to bolezen preboleli, je v sredo odločila italijanska vlada. Ta je obenem omilila pravila za karanteno.

Vlada Maria Draghija je v sredo sprejela odlok, v skladu s katerim bodo 10. januarja uvedli nujne ukrepe za zajezitev širjenja epidemije covida-19, poročajo tuje tiskovne agencije.

T. i. super covidno potrdilo, ki ga lahko pridobijo samo cepljeni proti covidu-19 ali preboleli, bo obvezno za sredstva javnega potniškega prometa, hotele in druge turistične namestitve, poročne zabave, sejme in kongrese. Poleg tega pa še za terase gostinskih lokalov, žičniške naprave, bazene in ekipne športe.

7.25 Belgija po odločitvi sodišča odpravila zaprtje kulturnih ustanov

Belgijske oblasti so v sredo dovolile ponovno odprtje kulturnih ustanov, potem ko je to zahtevalo pristojno sodišče. Kulturne ustanove bo lahko obiskalo največ 200 ljudi naenkrat, udeleženci pa bodo morali predložiti potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali negativni izvid testa na novi koronavirus.

Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. FOTO: Jure Eržen
Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. FOTO: Jure Eržen

7.00 V ZDA rekordne okužbe, hospitalizacije in smrti naraščajo počasneje

Povprečje dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom je v ZDA v zadnjem tednu dni glede na podatke univerze Johnsa Hopkinsa naraslo na 265.000 na dan, kar je nov rekord, vendar pa hospitalizacije in smrti zaradi covida-19 za zdaj naraščajo veliko počasneje.

Zadnji tedenski rekord v povprečju novih okužb na dan je bil sredi januarja pri 250.000. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 60.000 oseb, kar je polovica manj kot januarja. Povprečno število smrtnih primerov pa je v zadnjem tednu naraslo na okrog 1500 na dan, medtem ko je pred dvema tednoma znašalo okrog 1200 na dan.

0.30 V veljavi novi protikoronski ukrepi

Z današnjim dnem je začel veljati nov interventni zakon za omilitev posledic covida-19. Med ukrepi, tokrat vrednimi 280 milijonov evrov, so novi dodatki, odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ter povračilo stroškov hitrih testov podjetjem. Začasno se zvišuje zgornja meja uvrščanja zdravnikov v plačne razrede.

Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19 podaljšuje nekatere ukrepe iz dosedanjih protikoronskih zakonov ter prinaša še nove. Ena od novosti je povračilo škode za primere zdravstvenih zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19.

Komentarji: