Bombni napad v Bejrutu podžgal proteste

Protestniki, ki zaradi bombnega napada v Bejrutu zahtevajo odstop vlade, zažigajo gume in blokirajo ceste.

Objavljeno
20. oktober 2012 18.05
APTOPIX Lebanon
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bejrut - Na ulice Bejruta in drugih libanonskih mest so se danes zgrnili protestniki, ogorčeni zaradi petkovega bombnega napada, katerega tarča naj bi bil vodja libanonske notranje obveščevalne službe Visam al Hasan. Protestniki, ki zahtevajo odstop vlade, zažigajo gume in blokirajo ceste. Libanonski premier Nadžib Mikati pa zaenkrat ostaja na položaju, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Libanonska vlada se je danes sestala na izredni seji, ki jo je vodil predsednik države Michael Suleiman. Po poročanju STA so seji prisostvovali tudi poveljniki varnostnih sil, razprava pa se je osredotočila na ukrepe za zagotavljanje miru v državi.

Premier ponudil odstop, a ga predsednik ni sprejel

Po koncu seje je libanonski premier Nadžib Mikati povedal, da zaenkrat ostaja na svojem položaju. Predsedniku je sicer ponudil odstop, a ga je ta prosil, naj ostane, saj naj bi bilo to v nacionalnem interesu. S tem bi se namreč v Libanonu izognili nastanku »političnega vakuuma«.

Suleiman se želi pred sprejetjem odločitve posvetovati z glavnimi političnimi silami v državi. »Zato sem opustil kakršno koli odločitev, dokler mi predsednik ne sporoči svoje,« je po poročanju STA še pojasnil Mikati. Srečanje vseh političnih sil je sicer predvideno za 12. november, a bi ga lahko predsednik prestavil na zgodnejši datum.

Sicer pa je tudi Mikati petkovo eksplozijo danes povezal z državljansko vojno v sosednji Siriji oziroma z al Hasanovimi preiskavami zločinov, v katere naj bi bila vpletena sirska oblast. »Ne želim prejudicirati preiskave, a dejansko včerajšnjega zločina ne moremo ločiti od razkritja eksplozij, ki bi se lahko zgodile,« je ocenil.

Al Hasan naj bi po mnenju mnogih postal žrtev napada predvsem zaradi vodenja preiskave, v okviru katere so poleti aretirali nekdanjega ministra za informiranje Michela Samaho. Ta je veljal za enega najtesnejših zaveznikov al Asada v Libanonu in je obtožen načrtovanja napadov in ubojev s ciljem sprožiti sektaško nasilje v Libanonu.

Dan žalovanja

Libanonske oblasti so današnji dan razglasile za dan žalovanja za osmimi žrtvami petkovega napada. V eksploziji je bilo ranjenih več kot 80 ljudi, nastala je tudi velika gmotna škoda.

Medtem državo pretresajo protesti, največji potekajo v večinsko sunitskih predelih Bejruta, pa v južnem mestu Sidon in severnem Tripoliju. Vojska je v pripravljenosti, v Bejrutu pa so na ceste že poslali več tankov, piše STA.

Al Hasana bodo sicer pokopali v nedeljo na osrednjem trgu v Bejrutu. Tako bo k zadnjemu počitku položen ob boku nekdanjega libanonskega premierja Rafika Haririja, ki je umrl v atentatu leta 2005, za katerim naj bi stala Sirija.

Sirija stopnjuje napetost v Libanonu

Umora Haririja je Libanon politično globoko razklal na dva tabora. Prvi je prosirski in ga vodi šiitska islamistična skupina Hezbolah. Njej nasproti stoji Zahodu naklonjena koalicijska skupina 14. marec, ki jo vodi sin nekdanjega premiera Saad Hariri.

Ker je libanonska politika tesno povezana s sirsko, državljanska vojna v Siriji stopnjuje napetosti v Libanonu. Hariri je krivdo za petkov bombni napad pripisal režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada in libanonsko vlado pozval k odstopu. Da za napadom stoji Asad, je prepričan tudi druzijski vodja Valid Džumblat.

Libanonska opozicija je tudi izrazila zaskrbljenost, da petkov napad pomeni začetek novega vala usmrtitev protisirskih politikov in vodij varnostnih sil v Libanonu. »Brez dvoma bo v prihodnje še več žrtev,« je dejal bližnji sodelavec al Hasana, major Sharaf Rifi, še piše STA.