Karl Nehammer prisegel kot novi avstrijski kancler

Na slovesnosti v predsedniški palači na Dunaju je danes prisegel novi avstrijski kancler Karl Nehammer, dosedanji notranji minister.
Fotografija: Nehammer je bil že prejšnji teden imenovan za novega predsednika Avstrijske ljudske stranke (ÖVP). FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Nehammer je bil že prejšnji teden imenovan za novega predsednika Avstrijske ljudske stranke (ÖVP). FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

49-letni Karl Nehammer je že tretji avstrijski kancler v samo dveh mesecih. Nasledil je Alexandra Schallenberga, ki je prejšnji teden odstopil po le dveh mesecih vodenja vlade, potem ko je njegov predhodnik Sebastian Kurz sporočil, da se umika iz politike.

image_alt
Zgled čez severno mejo

Prisegel je pred predsednikom države Alexanderom Van der Bellnom, slovesnost pa je neposredno prenašala avstrijska televizija, poročajo tuje tiskovne agencije. Nehammer je bil že prejšnji teden imenovan za novega predsednika Avstrijske ljudske stranke (ÖVP).

Spremembe v vladi

V novi avstrijski vladi je nekaj sprememb tudi na ministrskih položajih. Med drugim bo zunanje ministrstvo ponovno prevzel Schallenberg. Novi avstrijski notranji minister bo Gerhard Karner, vodenje finančnega ministrstva pa bo prevzel Magnus Brunner.

V novi avstrijski vladi je tudi nekaj sprememb na ministrskih položajih. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
V novi avstrijski vladi je tudi nekaj sprememb na ministrskih položajih. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters

35-letni Kurz, proti kateremu poteka preiskava zaradi korupcije, je v četrtek sporočil, da se po desetih letih umika iz politike in da bo zdaj čas namenil družini.

Še isti dan je odstop s kanclerskega položaja napovedal njegov naslednik Schallenberg. Odstop je utemeljil z besedami, da ni bil nikoli njegov namen in niti cilj, da bi prevzel vodenje stranke.

Preberite še:

Komentarji: