Kurz odstopil s položaja kanclerja in predlagal naslednika

Sebastian Kurz je odstopil s položaja kanclerja, za naslednika pa predlaga zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. Kurz odstopa med koruptivnim škandalom.
Fotografija: Čeprav je avstrijski kancler še včeraj trdil, da ne bo odstopil, so očitno bili pritiski prehudi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Odpri galerijo
Čeprav je avstrijski kancler še včeraj trdil, da ne bo odstopil, so očitno bili pritiski prehudi. FOTO: Lisi Niesner/Reuters

Iz položaja kanclerja je včeraj zvečer odstopil Sebastian Kurz, ki je sicer od srede naprej v soju luči korupcijske afere. Ekipa vladajoče ljudske stranke naj bi namreč z davkoplačevalskim denarjem podkupila medije, ti pa so mu pomagali do oblasti. Opozicija je zahtevala odstop premiera, zaupanje vanj so izgubili tudi koalicijski partnerji Zeleni.

image_alt
Državni oglasi za politično agitacijo


Kurz je še v petek zatrdil, da je nedolžen in dejal, da ne bo odstopil kot kancler. V odstopni izjavi v soboto pa je povedal, da bo poskušal dokazati, da so obtožbe proti njemu neupravičene in dodal, da odstopa, ker gre za državo in ne zgolj zanj. V izjavi se je dotaknil tudi koalicijskih partnerjev, češ da so se postavili proti njemu, kar je označil za nepravično.
 

»Potrebujemo stabilnost«


Avstrijski kancler v odhajanju je predlagal tudi naslednika, in sicer 52-letnega zunanjega ministra in strankarskega kolega Alexandra Schallenberga. »Potrebujemo stabilnost,« je dejal Kurz in dodal, da bi bilo neodgovorno, če bi dopustil, da Avstrija zdrsne v mesece kaosa v času, ko se še vedno bori s pandemijo. Kurz se je na ta način izognil glasovanju o nezaupnici v parlamentu.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Schallenberga diplomat z mednarodnimi izkušnjami in znanjem več jezikov, glede migracij pa zagovarja podobno ostra stališča kot Kurz.

Na Dunaju je Kurza k odstopu pozvalo tudi več tisoč demonstrantov. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Na Dunaju je Kurza k odstopu pozvalo tudi več tisoč demonstrantov. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Zaupanje v Kurza so izgubili tudi koalicijski partnerji Zeleni. Podkancler in vodja Zelenih Werner Kogler je v petek ljudsko stranko pozval, naj imenuje novega kanclerja, a je Kurz takrat še vztrajal, da ne bo odstopil. Zavrnil je vse očitke, je pa priznal, da so med sporočili, ki so predmet obravnave preiskave, tudi nekatera njegova, ki pa da jih je zapisal v afektu in jih zdaj ne bi več poslal v taki obliki. Kurz je ob tem še dejal, da je samo človek s čustvi in napakami.

Kurz se sicer ne umika iz politike. Še naprej bo ostal na čelu ÖVP in bo tudi vodja strankine poslanske skupine v parlamentu.
 

Pritiski afere


Kriza avstrijske vlade je izbruhnila v sredo, ko je policija preiskala kanclerjev kabinet, finančno ministrstvo in prostore ljudske stranke (ÖVP) zaradi suma, da naj bi ozek krog okoli Kurza uporabil proračunski denar in vpliv, da so njegovega predhodnika na čelu stranke Reinholda Mitterlehnerja predstavljali v slabi luči in tako Kurzu tlakovali pot na čelo ÖVP.
Kurz je še ta teden bil v Sloveniji, kjer se je udeležil vrha EU-Zahodni Balkan. FOTO: Jure Makovec/Afp
Kurz je še ta teden bil v Sloveniji, kjer se je udeležil vrha EU-Zahodni Balkan. FOTO: Jure Makovec/Afp


Kurzevi zaupniki naj bi med letoma 2016 in 2018 naročali javnomnenjske raziskave, ki so kazale na občutnejši padec priljubljenosti ÖVP kot druge javnomnenjske raziskave. Pri medijski skupini Österreich naj bi tudi zakupili oglasni prostor v zameno za ustrezno poročanje.

Kurza so sicer k odstopu že v četrtek zvečer pozvali demonstranti, ki so se zbrali pred sedežem njegove stranke na Dunaju. Bilo naj bi jih več tisoč, med drugim so vzklikali Sram te bodi.

FOTO: Georg Hochmuth/Afp
FOTO: Georg Hochmuth/Afp

Komentarji: